9.1 C
Campulung Muscel
08/10/2024

Veronica Enache, campioana Lereştiului

Sportiva din Lereşti face parte din echipa de Radio Orientare a CSM Târgovişte (în stânga fotografiei)

O doamnă care merită admiraţia consătenilor săi este Veronica Enache, o performeră într-o disciplină mai puţin cunoscută, Radio Orientare, deşi Uzina ARO a avut o echipă participantă în trecut la competiţiile de gen. După doi ani de rezultate deosebite, obţinute alături de colegii de la CSM Târgovişte, Veronica Enache a avut o dublă bucurie în plan personal în prima lună a anului 2017. În afară de propria aniversare (a împlinit 59 de ani pe 25 ianuarie), fiul sportivei din Lereşti, care profesează la Liceul Tehnologic „Ferdinand I” din Curtea de Argeş, Mihai Enache, s-a căsătorit cu Raluca, în cadrul unei ceremonii cu totul speciale. La oficierea cununiei religioase, splendoarea cadrului natural oferită de Mănăstirea Ciocanu, din Bughea de Jos, a fost amplificată de alegerea mirilor şi a nuntaşilor în materie de ţinute de sărbătoare. Aceştia au etalat frumoasele costume populare muscelene, care au strălucit în peisajul de iarnă autentică. Vom încerca, prin intermediul acestei relatări, să v-o prezentăm pe sportiva Veronica Enache, pe care, cu bucurie mărturisim, am cunoscut-o în urmă cu câţiva ani, graţie unui reportaj având ca subiect activitatea soţilor Enache la Uzina ARO.   

Doi ani bogaţi în medalii

Presa regională menţionează numele muscelencei noastre în contextul unor performanţe remarcabile obţinute de CS Municipal Târgovişte, clubul în cadrul căruia activează, la competiţiile naţionale de Radio Orientare. Debutăm enumerarea distincţiilor din palmaresul Veronicăi Enache cu premiul cel mai important, Cupa României la Radio Orientare, obţinut în urmă cu un an şi jumătate. Cu acea ocazie, lereşteanca a fost premiată, împreună cu cei mai buni sportivi, de la cele mai bune cluburi ale sezonului, în cadrul unei festivităţi desfăşurate în judeţul Satu Mare. Ierarhia Cupei României la Radio Orientare este întemeiată pe performanţele competitorilor la fiecare concurs din timpul anului. 2015 a fost un an fructuos pentru clubul din Târgovişte, îmbogăţit cu sportivi de valoare, câştigând, pentru prima dată, Cupa României. Astfel, a ajuns oficial cel mai bun club de Radio Orientare din România. A contribuit la dobândirea acestei titulaturi de excepţie şi Veronica Enache, o nouă achiziţie la acel moment, care, la categoria Senioare, a plasat clubul dâmboviţean pe prima poziţie. De altfel, ea şi colegii săi s-au situat în toate clasamentele individuale pe prima poziţie: la Seniori, toate cele trei poziţii ale podiumului, la Juniori, primele două locuri, la Junioare, prima poziţie a clasamentului, la fel şi la Senioare.

În vara acelui an, în luna august, la Râmnicu Vâlcea s-au ţinut Campionatele Naţionale Individuale, de la care echipa din Târgovişte s-a întors acasă cu nouă titluri de campioni, completate cu cinci medalii de argint şi două de bronz. Printre cei nouă performeri s-a aflat şi musceleanca din Lereşti, participantă la categoria F21, la care a câştigat bronzul la probele de Sprint şi 3,5 MHz. Presa de profil a consemnat că „prin rezultatele acesteia, emblema Municipalului apare, după o pauză lungă, pe podiumul categoriei feminine de elită.” Înainte, însă, târgoviştenii împărţiţi în două echipe au concurat, la finele lunii mai, la „Cupa Bucovinei”, ocupând primele două poziţii ale podiumului. Pe prima s-a situat CSM Târgovişte, iar pe a doua, Palatul Copiilor, unde activează tineri preocupaţi de Radio Orientare, fiind antrenaţi în această disciplină.                              

Bilanţul lui 2016, de asemenea, este grăitor pentru prestaţiile deosebite ale Veronicăi Enache şi ale echipei sale. De pildă, Campionatele Naţionale Individuale de Radio Orientare au completat colecţia de trofee a CSM Târgovişte cu şapte medalii de aur, şase de argint şi trei de bronz, ceea ce înseamnă că sportivii dâmboviţeni şi-au adjudecat din nou primele locuri ale secţiunilor competiţiei găzduite de municipiul Oradea, în luna august a anului trecut. Printre cei opt componenţi ai clubului din Târgovişte, care au concurat la cele patru probe – clasic 144MHz, clasic 3,5MHz, Sprint şi Foxoring – s-a aflat şi Veronica Enache. Aceasta şi-a etalat aptitudinile în probele de Sprint şi 144MHz, la categoria F21, situându-se pe locul II, respectiv locul III. De altfel, pe pagina sa virtuală, Veronica îşi delectează prietenii cu o imagine de la premierea la Campionatul Naţional Individual de Radio Orientare (vânătoare de vulpi), la cursa clasică pe banda de frecvenţă de 144Mz, unde a obţinut medalia de bronz.

Înainte de aceste clipe memorabile, în primăvara anului 2016, lereşteanca a făcut parte din echipajul de radio orientarişti participanţi la Hunedoara, la cea de-a 40-a ediţie a „Cupei Decebal”, în cadrul căreia s-au întrecut 11 cluburi din ţară şi din afară. CSM Târgovişte a fost, însă, cel la care a ajuns mult râvnitul trofeu. Rezultatul individual al Veronicăi Enache: locul I la categoria F50. 

Numele sportivei din Lereşti figurează într-o onorantă evidenţă a rezultatelor excelente obţinute de CSM Târgovişte, legitimaţi la Secţia de Radio Orientare, întocmită după participările din 2016 la trei competiţii de „o importanţă majoră”: Campionatele Naţionale Individuale (4-7 august), Campionatele Mondiale (3-9 septembrie), Campionatele Naţionale pe Echipe (16-18 septembrie). În clasamentul sportivilor de la Târgovişte, cel mai important rezultat este bronzul mondial cucerit de Pavel Babeu. Noi vom extrage din statistica CSM doar performanţele Veronicăi Enache, subiectul acestei relatări: 

Campionatele Naţionale Individuale             

=Proba de 144MHz: locul 3 – Veronica Enache, categoria F21

=Proba de Foxoring: locul 4 – Veronica Enache, categoria F21 

=Proba de 3,5MHz: locul 5 – Veronica Enache, categoria F21

=Proba de Sprint: locul 2 – Veronica Enache, categoria F21 

Nici lereştenii săi nu cunosc aceste minunate succese înregistrate de un membru al comunităţii locale, dar au folosit prilejul unui colaj în imagini postat pe o pagină de promovare turistică a localităţii, prin frumuseţile naturale şi oamenii de seamă, pentru a-i transmite felicitări. Veronica Enache îşi informează admiratorii că unele dintre fotografiile având ca fundal peisaje superbe au fost realizate la maratonul Iezer Păpuşa, unde a obţinut locul II la categoria sa de vârstă, şi la semimaratonul Curtea Domnească de la Piatra Neamţ, unde s-a situat pe locul II, la categoria sa de vârstă.  

Veronica şi Gheorghe Enache, în echipa de radiogoniometrie ARO

Ceea ce, probabil, nu mulţi dintre musceleni ştiu este că, pe lângă secţiile sportive consacrate, în susţinerea cărora uzina s-a implicat şi financiar, şi moral,  ARO a avut o echipă de radiogoniometrie sau, în limbajul cunoscătorilor, „vânătoare de vulpi”. Era o secţie de radio, pe lângă Asociaţia Sportivă, care funcţiona în cadrul fabricii, ca activitate conexă. Soţii Veronica şi Gheorghe Enache au făcut parte din echipa de radiogoniometrie, pe care întreprinderea a sponsorizat-o o perioadă destul de lungă. S-a dovedit a fi chiar un sponsor generos. „Eram sub conducerea inginerului Dan Enescu şi am avut rezultate.”, relata Veronica Enache, care, împreună cu soţul, a făcut parte, ani la rând, din echipa României de radiogoniometrie. La un moment dat, aceasta număra opt membri. Conducerea uzinei punea la dispoziţia echipei, din care făceau parte şi doi salariaţi de la ARO, o maşină şi combustibilul necesar, pentru deplasările întreprinse în ţară şi în afara ţării: Cehoslovacia, apoi, după separare, Cehia şi Slovacia, Ungaria, Iugoslavia, Rusia, etc. 

Absolventă a Institutului Politehnic Bucureşti, Veronica Enache a venit în zona noastră în anul 1984 şi, împreună cu Dan Enescu, a pus bazele echipei de radiogoniometrie, care a mers în paralel cu radioclubul oraşului şi radioclubul de la uzină. În 1998, ea s-a retras din echipă, din motive de natură personală. Anual, echipa din care făceau parte şi muscelenii noştri participa la concursuri. „Din doi în doi ani, se organizau Campionatele Europene, iar, la patru ani, prindeam şi Mondiale, şi Europene. Se ţineau în acelaşi timp.”, povestea Veronica Enache, care ne-a împărtăşit aceste aspecte inedite pentru a evidenţia grija lui ARO pentru salariat, faţă de om. Altfel spus, uzina n-a însemnat numai „fiare”. 

Numeroaselor premii obţinute în ţară, dintre care şase titluri de campion naţional, li s-au alăturat plachete, diplome şi medalii pentru locurile II şi III, cu echipa de radiogoniometrie (şi un loc VI în Europa, cu echipa de fete a României), câştigate la nivel internaţional. La individual, rezultatele au fost excepţionale: medalie de aur în Iugoslavia şi titlul de campion internaţional. 

Soţul Veronicăi, Gheorghe Enache, fost maistru de Prototip, după ce a preluat atelierul condus de Ilie Pietrăreanu, la ieşirea la pensie a acestuia, deţine o colecţie impresionantă de trofee obţinute la raliuri şi autocrosuri, la care a participat timp de peste 25 de ani. A făcut o pasiune nebună pentru concursuri pe la începutul anilor ’80, care l-a ţinut până prin 2007. La Carpat Trophy, a fost şeful echipei de Trophy. Gheorghe Enache a făcut echipă la raliu şi cu soţia, pe post de copilot, cu care a împărţit sarcinile.

 Fiul, Mihai Enache, alpinistul care a escaladat Mont Blanc, s-a căsătorit recent. Mirii s-au cununat religios la Ciocanu  

Reuşitelor părinţilor adăugăm performanţa extraordinară a fiului, Mihai Enache, care, în vara anului 2009, la doar 22 de ani, a escaladat, singur, în şase ore, Mont Blanc (4.810 metri), cel mai înalt vârf din Alpi şi Europa de Vest. Cel mai înalt vârf din Europa este Elbrus din Munţii Caucaz – Rusia (5.642 m), altă ţintă a tânărului lereştean, care îşi propusese, la acel moment, să escaladeze şi acest munte, fiind visul său să cucerească cele mai înalte creste din lume. „Ideea de plecare pe Mont Blanc a venit în urmă cu zece ani, de când am descoperit tainele alpinismului. Între timp, am urcat pe alte vârfuri, am început să mă documentez, să găsesc oameni cu care să urc, să mă antrenez, deoarece ai nevoie de o condiţie fizică şi psihică foarte bună.”, ne povestea Mihai Enache, în urmă cu opt ani. 

Prima întâlnire a lui Mihai cu muntele a fost la o vârstă fragedă, la trei-patru ani. Născut la Lereşti, la poalele munţilor, mergea adesea cu părinţii pe trasee anevoioase. „În anii care au urmat, nu a fost o pasiune aprinsă pentru mine, ci doar ieşiri ocazionale. Scânteia a fost reaprinsă când, în anul 2000, am început să merg cu bicicleta (alături de prieteni mountain bike-ri) pe munte, unde ne întâlneam adesea cu membrii Salvamont. Din grupa noastră de biciclişti erau şi doi salvamontişti, care mi-au inspirat plăcerea pentru munte, de care nu am mai putut scăpa. În timpul liceului – am absolvit la Colegiul Pedagogic “Carol I”, specializarea Matematică-Informatică -, în fiecare weekend, eram plecat ori cu bicicleta, ori la vreo cabană sau la refugii montane. Aceasta a fost perioada în care am învăţat foarte multe din tainele muntelui.”, a continuat Mihai. Licenţiat ca economist, a urmat şi a doua facultate, Marketing şi Afaceri Economice Internaţionale, la Bucureşti, unde a cunoscut „lume de munte”, cu care a străbătut crestele în lung şi în lat. Tot în acest timp, a devenit aspirant la statutul de salvamontist. Din anul II de facultate, a fost angajat ca cercetător, la Academia Română, la un Centru de Studii şi Cercetări de Biodiveritate. 

De curând, Mihai Enache şi-a legat destinul de cel al iubitei sale, Raluca, mirii, naşii şi restul participanţilor la fericitul eveniment alegând să poarte costume tradiţionale la cununia religioasă oficiată în mirificul cadru al Mănăstirii Ciocanu. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!