Singurul amânat de noii aleşi a fost preotul din Bilceşti, care va primi banii de reparaţii, după ce va obţine avizele de la Cultură
Una dintre măsurile aplicate de primarul Ion Boncoi, care îi asigură simpatia votanţilor şi, pe cale de consecinţă, mandat după mandat, patru la număr până în acest moment, constă în ajutorarea cu bani a tuturor celor care bat la uşile Primăriei. Exceptând primele două întruniri ale Consiliului Local 2016-2020, în care s-au derulat formalităţile de învestire a noilor aleşi locali şi de repartizare a lor în comisii de specialitate, din toate celelalte şedinţe n-au lipsit propunerile de acordare a unor ajutoare de urgenţă sătenilor în nevoie. La dezbaterea din 22 august 2016, de pildă, nu mai puţin de nouă cereri au fost supuse atenţiei Legislativului de la Valea Mare Pravăţ, care le-a şi aprobat. Iată cui i s-a aprobat solicitarea de ajutor de urgenţă şi în ce cuantum:
=Balea Andreea – 3.000 lei;
=Damian Norica – 3.000 lei;
=Luca Vasilica – 1.000 lei;
=Luca Maria – 2.000 lei;
=Coşcodaru Lăcrămioara – 2.000 lei;
=Racolţea Ionuţ Ovidiu – 2.500 lei;
=Pusi Rodica – 3.000 lei;
=Grancea Ionuţ Viorel – 1.000 lei;
=Manole Constantin – 2.000 lei.
Hotărârea Consiliului Local prevede că acordarea ajutoarelor de urgenţă se face prin dispoziţia primarului şi numai după ce se vor anexa cererilor solicitanţilor documentele medicale justificative, care să ateste existenţa şi gravitatea cazurilor medicale invocate. Sumele se alocă din bugetul local al comunei.
În cadrul aceleiaşi şedinţe din 22 august, aleşii au fost de acord ca Flueraş Viorica, în calitate de soră a defunctului Solomon Emil Vasile, să fie sprijinită cu un ajutor de înmormântare de 1.000 lei, sens în care depusese o cerere pe 30 mai 2016. În afară de petenţii ale căror solicitări au făcut obiectul unor hotărâri de Consiliu, la punctul „diverse” al ordinii de zi au fost discutate şi alte doleanţe similare venite din partea următoarelor: Petre Maria, care cerea un ajutor financiar, Grancea Elena, care avea nevoie de bani pentru repararea locuinţei.
La următoarea întâlnire într-un cadru oficial a consilierilor locali de la Valea Mare aceştia au avut de rezolvat încă un caz social. Grancea Ionela Luminiţa, sora defunctei Başcău Maria, a depus la Primărie, pe 7 septembrie 2016, o cerere pentru obţinerea unui ajutor de înmormântare, aprobat la şedinţa din aceeaşi lună, într-un cuantum de 500 lei. La şedinţa din 26 septembrie, când a fost satisfăcută această solicitare, a fost prezent şi preotul paroh Ionel Ilie, deoarece unul dintre proiectele de hotărâri propuse privea repartizarea unor fonduri către Parohia Bilceşti. Preotul solicita acordarea unui ajutor financiar pentru repararea acoperişului bisericii, realizat din tablă, montarea de parazăpezi şi repararea burlanelor pentru colectarea apei. Contabilul Lucian Cioacă i-a informat pe consilieri că bugetul local prevede fonduri în sumă de 10.000 de lei alocate pentru reparaţii. Însă secretarul Ion Iosifescu le-a atras atenţia că Biserica Bilceşti este monument istoric, calitate care implică aprobări pentru orice lucrare întreprinsă. Ca preotul să nu plece de la şedinţă cu un refuz, Ion Tamaşi a pus problema astfel: mai întâi să fie obţinute toate avizele şi aprobările, după care Consiliul va aproba o virare de credite de la un capitol la altul, pentru ca părintele să-şi primească banii de reparaţii. La acel moment, cu unanimitate de voturi, proiectul cu pricina a fost amânat pentru perfectarea documentaţiei.
Ajutoarele de urgenţă n-au lipsit nici de pe ordinea de zi a dezbaterilor care s-au ţinut în forul legislativ, la sfârşitul lunii octombrie. Atunci s-au aprobat câte 3.000 lei pentru Rafira Adrian şi Pitulan Gheorghe.