-0.4 C
Campulung Muscel
04/11/2024

Patru dosare în care 28 de romi din Gămăceşti sunt judecaţi pentru trafic de persoane

Încă de la începutul anului, patru dosare noi au fost înregistrate pe rolul Tribunalului Argeş, avându-i ca inculpaţi pe 28 dintre romii din Gămăceşti, acuzaţi de trafic de persoane. Pe lângă cei acuzaţi, în dosare mai sunt înregistrate 25 de părţi civile şi 4 părţi vătămate, în niciunul dintre ele nefiind încă stabilit un prim termen de judecată. În primul dosar cercetaţi sunt: Vasile Mugurel Feraru, Nicolae Feraru, Crinu Alin Brumaru, Costel Feraru, toţi în arest preventiv, plus Mihaela Feraru, Maria Cerasela Brumaru, Liliana Feraru, şi Elena Murşavela, în arest la domiciliu, măsuri care le-au fost prelungite pe 5 ianuarie 2017. Părţi civile s-au constituit: Mădălin Velcea, Ion Anghel, Costinel Mărunţelu, Ionuţ Dragoş Mărunţelu, Stelian Ungureanu, Mihai Tiberiu Onică, Toma Cătălin Milea şi Gheorghe Marian Pripici.

Petre Grancea, zis „Tomogeac” (în arestul IPJ Vâlcea), Laurenţiu Grancea, Alin Grancea, zis „Cătălin Putinică”, şi Ilie Valentin Furdui, zis „Muşeteşti” (în arestul IPJ Mehedinţi), toţi în arest preventiv, şi Maria Grancea, Cerasela Onică şi Vasilica Grancea, în arest la domiciliu, sunt cei şapte inculpaţi ai celui de-al doilea dosar. Aici sunt înregistrate părţi civile: Ion Cristinel Bratu, Daniel Arsene şi Ioan Bădescu, iar Marcel Stan, parte vătămată.

Sunt cercetaţi pentru trafic de persoane, în al treilea dosar, sub măsura arestului preventiv: Traian Păun şi Traian Păun (doi cu acelaşi nume, în arestul IPJ Gorj), Costinel Bădală (în arestul IPJ Argeş), Florin Feraru (în arestul IPJ Mehedinţi), iar femeile: Petruţa Minuca Păun, Ancuţa Mariana Feraru şi Vasilica Păun, în arest la domiciliu. De această dată, părţi civile s-au constituit: Gheorghe Daragiu, Costel Neagoe, Lucian Gojnea, Nicolae Ştefan, Marian Cotigă şi Ion Mita, iar părţi vătămate: Constantin Rafailă, Ştefan Mărunţelu, Constantin Gerea.

Alţi romi de la Gămăceşti, care sunt inculpaţi în „marele” dosar de trafic de persoane, sunt verificaţi în al patrulea dosar: Iosif Ursu, zis „Vică”, şi Marian Marinoiu (în arestul IPJ Gorj), Costinel Ionuţ Furdui, zis „Costel” şi Daniel Grancea (în arestul IPJ Mehedinţi), iar în arest la domiciliu: Florica Ursu, zisă „Floarea”, şi Lenuţa Mădălina Păun. Cele nouă părţi civile sunt: Viorel Nasta, Ioan Bădescu, Gheorghe Drăgan, Paul Avram, Ioan Mita, Constantin Cristian Cojocărelu, Ionel Ştefan Iordache, Marian Cotigă şi Ion Popa. 

Când se duceau să vândă lemnele furate, ţiganii din Gămăceşti răpeau victimele

Revenim cu consemnările celor de la „Jurnal de Argeş”, care au avut acces la rechizitoriul întocmit de procurori în cazul romilor de la Gămăceşti, care răpeau persoane adulte, dar şi minore, le sechestrau în gospodăriile lor şi le puneau la diferite munci în gospodărie. Conform săptămânalului menţionat, „membrii clanului Furdui s-au apucat de afaceri ilegale cu lemne în anul 2014, când şi-au cumpărat mai multe autoutilitare pentru a le transporta în diferite localităţi, cu precădere în zona de Sud a ţării. Atunci când se deplasau cu camioanele în aceste zone, ei recrutau diferite victime minore, dar şi persoane adulte pe care le răpeau şi apoi le sechestrau în gospodăriile lor din Gămăceşti. Pe Constantin Cristian Cojocărelu l-au racolat în Găeşti şi i-au propus să meargă la Berevoeşti pentru a-i ajuta la descărcatul lemnelor. Încă din prima zi, copilul a fost luat la bătaie de Ovidiu Furdui, cu pumnii, palmele şi o coadă de topor, iar, după ce i-a luat actul de identitate, i-a spus că va fi sluga lui. Cristian era pus să măture, să aibă grijă de animale, să încarce şi să descarce lemne sau să spele rufele, iar acesta muncea zi-lumină, fără pauză. Când se deplasau la Craiova, pentru activităţile lor ilicite, era pus să cerşească de mâncare pentru „stăpâni”, care apoi îi aruncau resturile de mâncare.”

Un poliţist sub acoperire, recrutat sclav la Gămăceşti

Aşa cum au menţionat colegii de la „Jurnal de Argeş”, „asul din mâneca procurorilor a fost un investigator sub acoperire recrutat ca sclav. În luna februarie 2016, minorul a fost identificat în curtea inculpaţilor de la Gămăceşti de către un investigator sub acoperire, dar a fost văzut şi de mai mulţi martori care au lucrat ca şoferi pe camioanele romilor şi care ulterior au povestit anchetatorilor la ce chinuri era supus Cristian. De fapt, martorul sub acoperire A.E.C. a povestit că a fost nevoit să doarmă într-una dintre maşinile ţiganilor, pentru că nu se putea odihni noaptea, înainte de a pleca în cursă. Acesta a mai dezvăluit că ţiganii, care îi spuneau „orfan” lui Cristian, îl puneau pe acesta să le aducă apă sau să le facă masaj. Cristian era bătut constant de Cătălin, Roxana şi Vasile Furdui, după cum le-a povestit chiar victima, procurorilor, după ce a fost eliberată. Pe Andrei, un alt „sclav”, l-au recrutat la Tismana în timp ce aştepta maşina. Cătălin Furdui i-a cerut şoferului (martorul sub acoperire A.E.C.) să oprească şi i-au spus pasagerului că şi ei sunt de prin părţile locului, dar trebuie să încarce nişte lemne la Râmnicu Vâlcea, după care se întorc la Tismana, iar, dacă este de acord să ajute la descărcatul lemnelor, va primi 100 de lei şi va fi adus acasă cu maşina. Pe drum, însă, Andrei a observat că maşina se îndreaptă spre Curtea de Argeş şi, când a început să pună întrebări, i s-a spus că mai întâi trebuie să încarce nişte materiale de construcţie de la Berevoeşti. Când au ajuns, după cum povesteşte martorul, Cătălin a început să îl bată pe Cristian Cojocărelu şi, văzând asta, Andrei a început să plângă, motiv care a atras asupra lui furia lui Cătălin Furdui, dar şi a soţiei acestuia. Ce a urmat? Romii i-au aplicat o primă corecţie fizică lui Andrei, după care i-au luat actele, hainele şi banii şi l-au băgat să doarmă alături de Cristian.”

Doi minori, recuperaţi de rude cu ajutorul poliţiştilor din comună

„În gospodăria lui Cătălin Furdui, în februarie 2015, au ajuns şi doi copii, în vârstă de 11 şi 12 ani, Matei Guţă Doroftei şi Edison Hagi Bălteanu. Aceştia se aflau în gară la Craiova, acolo unde obişnuiau să cerşească. Erau împreună cu un bărbat, Florin Roşu, şi el aflat tot la cerşit. Furdui le-a propus să îl ajute la spart de lemne contra sumei de 50 de lei fiecare, undeva în vecinătate. Pe drum, însă, bărbatul şi-a dat seama că maşina nu mergea în direcţia bună şi a început să pună întrebări. Furdui i-a dat 5 lei să îşi ia o bere de la un bar aflat pe drum, dar, când a ieşit din local, maşina plecase cu cei doi copii spre Berevoeşti. După aproximativ două săptămâni de absenţă a copiilor de la domiciliu, unchiul acestora s-a dus în gară la Craiova, unde ştia că puştii obişnuiau să cerşească şi a început să pună întrebări în stânga şi în dreapta. L-a întâlnit pe Florin Roşu şi, aflând de la mai multe persoane că Doroftei şi Hagi au fost luaţi de romii din Berevoeşti, cei doi şi un alt bărbat, care i-a însoţit, au plecat în căutarea lor. În comuna argeşeană au început să întrebe în stânga şi în dreapta de blondul Doroftei şi de prietenul său şi, în cele din urmă, au ajuns la Postul de Poliţie din localitate, unde au aşteptat câteva ore, după care s-au hotărât să sune la 112. Numai în acel moment, poliţistul din Berevoeşti şi-a făcut apariţia, cu o falcă în cer şi una în pământ, pentru că a fost alertat serviciul 112. „Ne-am dus la Postul de Poliţie şi am aşteptat o oră-două. Pentru că nu venea nimeni, am hotărât să sunăm la 112 şi am solicitat să vină cineva, întrucât doi copii au fost luaţi din Gara Craiova. După aproximativ o jumătate de oră, a sosit un poliţist, care mi-a reproşat că de ce am sunat la 112, că venea el şi singur… De acolo am mers la Postul de Poliţie din Schitu Goleşti, unde le-am spus poliţiştilor că în aceeaşi comunitate mai sunt ţinute captive două persoane, respectiv Marius şi Georgică. Comisarul de la Schitu Goleşti i-a cerut poliţistului din Berevoeşti să meargă în comună şi am auzit când îi spunea comisarului: „Nu vor să îl dea, zic că nu mai e la ei!””. Doroftei şi Hagi au fost, însă, recuperaţi şi încredinţaţi unchiului lor, care i-a luat acasă. Ei au povestit cum erau puşi să muncească, erau bătuţi cu biciul şi încuiaţi cu lacătul într-o cameră, fără geamuri. Când voiau să se distreze, membrii clanului Furdui, care îi numeau „orfanii” pe minorii răpiţi, îi puneau să se bată între ei, ca gladiatorii.”

Cel mai probabil, cei 28 de inculpaţi care vor apărea în faţa magistraţilor în curând vor fi urmaţi de alţi romi din Gămăceşti, la fel de violenţi şi sadici, care vor fi judecaţi pentru faptele lor. “

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!