11.2 C
Campulung Muscel
20/09/2024

Oficialii de la Bruxelles îl pun pe Sergiu Filip să se adreseze autorităţilor statului român Şi instanţei de judecată

„Învârtita” cu otrăvurile de la ARO înregistrează încă un răspuns decepţionant, de data aceasta, din partea Comisiei Europene 

Răspuns descurajator primit de la Bruxelles, pe 9 noiembrie, de proprietara fostei platforme ARO, care, în paralel cu autorităţile statului, Preşedinţia şi Guvernul României, a informat şi Comisia Europeană despre pericolul la care este expusă comunitatea câmpulungeană. La ARO sunt depozitate 2.300 de tone de deşeuri, majoritatea din categoria celor periculoase, în recipiente atât de degradate de conţinutul care le-a corodat, încât probabilitatea de a se scurge în pământ şi a polua sursa de apă a localităţii reprezintă o chestiune care se cuvine a fi tratată cu toată seriozitatea şi urgenţa de către cei responsabili de siguranţa populaţiei. În corespondenţa sa purtată la cel mai înalt nivel, preşedinte şi prim-ministru, iar, mai nou, cu oficialii de la Bruxelles, Landmark Management a fost pasată de la o autoritate la alta, fără a beneficia de o asigurare fermă de sprijin. 

Reamintim că oamenii lui Klaus Iohannis l-au „ajutat” pe Sergiu Filip, direcţionând sesizarea sa către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, aceeaşi instituţie căreia i s-a încredinţat adresa înaintată Cabinetului Premierului. Iar ministerul, la rândul său, pune autorităţile de mediu din judeţ să răspundă, autorităţi care au fost primele cărora li s-a adresat proprietara imobilului ticsit de otrăvuri. Atitudine deloc diferită a oficialilor de la Comisia Europeană, care au “scăldat-o” după modelul practicat cu succes în România, punând compania bucureşteană să se adreseze autorităţilor din ţara noastră şi instanţei de judecată, pentru repararea prejudiciului. Dacă Uniunea Europeană, care ne „omoară” cu protecţia mediului, se eschivează că nu are nicio competenţă, scoţând la înaintare competenţa statului român, care îi protejează pe business-man-ii ca moldoveanul cu otrăvuri! Abia în situaţia în care Landmark Management chiar nu rezolvă nimic cu conaţionalii săi, iar situaţia de risc persistă, Comisia Europeană „AR PUTEA” să evalueze cele reclamate.            

În condiţiile acestei tactici de învârtire în jurul cozii, este lesne de înţeles de ce sunt încurajaţi afacerişti ca Tofan să se comporte aşa cum s-a comportat acesta. Pentru că autorităţile statului, dar şi cele europene se spală pe mâini, azvârlind cotoii răposaţi în alte curţi cu responsabilităţi, în opinia lor, mai mari decât ale lor, dându-le, astfel, nas celor ca patronul de la Global Eco Center, care şi-a lăsat pe mâini străine „şandramaua” gemând de deşeuri în butoaie distruse de conţinutul nociv, de ploaie şi, în general, de condiţiile precare de depozitare. 

Cât despre Vasile Tofan, autorul acestei nebunii fără sfârşit – cu deznodământ picat, cel mai probabil, pe umerii comunităţii câmpulungene, care va plăti degajarea proprietăţii lui Raţiu de moştenirea toxică a moldoveanului cu tălpăşiţa luată de la noi – magistraţii de la Piteşti i-au permis să-şi facă sărbătorile în tihnă. 

Patronul de la Global Eco Center, firmă intrată bine-mersi în insolvenţă după închiderea depozitului de la Câmpulung, a contestat la Tribunalul Argeş hotărârea Judecătoriei Câmpulung, care a stabilit trimiterea în judecată a lui Vasile Tofan şi a societăţii acestuia. Din procesul de la Piteşti, prin care afaceristul de la Iaşi caută să desfiinţeze hotărârea Judecătoriei Câmpulung, s-au scurs trei termene. La a doua înfăţişare, pe 24 noiembrie 2016, instanţa i-a admis cererea contestatorului – inculpat Vasile Tofan de amânare a judecării cauzei pentru imposibilitate de prezentare la instanţă. Judecarea cauzei se reia la data de 26 ianuarie 2017.                  

În continuare vom prezenta conţinutul răspunsului primit de Landmark Management de la Comisia Europeană, Direcţia Generală Mediu, Direcţia E – Implementare şi sprijin pentru statele membre, ENV.E.1 – Integrare şi evaluări de mediu, şef de unitate Georges Kremlis.     

„Comisarul Vella mi-a cerut să răspund la scrisoarea dumneavoastră primită în data de 21 octombrie 2016, referitoare la depozitarea unei cantităţi semnificative de deşeuri periculoase şi nepericuloase de către societatea Global Eco Center SRL pe proprietatea societăţii dumneavoastră (…). Serviciile Comisiei monitorizează atent problemele legate de gestionarea deşeurilor în România, în prezent, fiind deschise mai multe investigaţii în această privinţă. Spre exemplu, Comisia a luat acţiune în privinţa depozitelor de gunoi istorice ne-conforme, care trebuia să fie închise până la 16 iulie 2009, precum şi în privinţa absenţei unui plan de gestionare a deşeurilor actualizat şi a unui program de prevenire a generării deşeurilor. Aceste acţiuni fac parte dintre priorităţile stabilite în Comunicarea Comisiei cu privire la punerea în aplicare a legislaţiei comunitare privind mediul COM (2008)773.

Comisia poate iniţia acţiuni împotriva unui stat membru numai în cazul încălcării legislaţiei UE de către statul membru respectiv. Exemple de astfel de încălcări sunt o dispoziţie din dreptul naţional care nu respectă legislaţia UE sau o practică administrativă a autorităţilor naţionale, prin care se aplică incorect legislaţia UE şi care are, într-o anumită măsură, un caracter sistematic şi general. 

În schimb, simpla existenţă, într-un stat membru, a unei situaţii care nu este conformă cu o directivă nu permite Comisiei să concluzioneze că respectiva directivă nu a fost bine implementată. Pot apărea indicii că statul membru nu îşi îndeplineşte obligaţiile ce îi revin în baza legislaţiei UE doar în cazul în care situaţia persistă, fără ca autorităţile naţionale competente să ia nicio acţiune. 

De asemenea, vă rugăm să reţineţi că nu intră în competenţa Comisiei Europene efectuarea de inspecţii la faţa locului în statele membre pentru verificarea conformităţii cu legislaţia UE în domeniul mediului. Le revine, în primul rând, autorităţilor naţionale competente responsabilitatea de a investiga în mod corespunzător respectarea dispoziţiilor naţionale care transpun legislaţia de mediu a UE, acestea deţinând şi mijloacele adecvate şi rapide pentru a remedia situaţia, în cazul în care reclamaţiile sunt justificate. 

Vă recomandăm, prin urmare, să contactaţi autorităţile naţionale competente în domeniul protecţiei mediului, în vederea investigării conformităţii şi, dacă este cazul, pentru aplicarea de sancţiuni. Scrisoarea dumneavoastră menţionează faptul că administratorii societăţii Global Eco Center SRL au fost puşi sub urmărire penală pentru activităţi ilegale, neconforme cu Legea 211/2011 privind deşeurile. Se desprinde faptul că autorităţile naţionale iau acţiune cu privire la această situaţie. 

Dacă terenul, care a fost folosit drept suport pentru activităţile ilegale menţionate, aparţine de fapt societăţii dumneavoastră, vă recomandăm să recurgeţi la căile de atac judiciare disponibile. Astfel, veţi putea obţine valorificarea drepturilor într-un mod mai direct şi mai personalizat şi în cazul în care, de exemplu, vi s-a adus un prejudiciu, repararea acestuia. În cazul în care, după ce aţi recurs la căile naţionale de soluţionare posibile, există în continuare indicaţia şi probe că legislaţia UE nu este corect aplicată, Comisia ar putea evalua informaţiile suplimentare necesare pentru evaluarea situaţiei expuse de dumneavoastră.  

Cu deosebită consideraţie,

Georges Kremlis

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!