12.4 C
Campulung Muscel
20/05/2024

DSVSA Argeş va face controale în judeţ pentru verificarea comercializării Invermectinei

Teama provocată de COVID-19 goleşte farmaciile de Invermectină, un medicament de uz veterinar despre care circulă, eronat, informaţia că ar putea preveni infecţia cu SARS-CoV-2. Stocurile s-au epuizat rapid după ce, pe reţelele de socializare a fost rostogolită ideea că medicamentul folosit pentru deparazitarea câinilor şi pisicilor ar ucide virusul. Medicii veterinari avertizează, însă, că Invermectina este periculoasă pentru oameni şi poate duce chiar la orbire.

Referitor la această situaţie, directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Argeş, Sorin Sorescu, a transmis financiarpress.ro mai multe recomandări şi precizări: „Medicii veterinari nu au competenţe legale pentru a recomanda, prescrie, comercializa, produse medicinale veterinare, care să fie utilizate de către oameni, toate produsele medicinale veterinare fiind destinate exclusiv utilizării la animale! Produsele medicinale veterinare care conţin Ivermectină, inclusiv Invermectina ca atare (comprimate), se eliberează doar pe bază de reţetă, emisă de către un medic veterinar cu drept de liberă practică, care a examinat animalul şi a pus un diagnostic prezumtiv, acesta fiind obligat să respecte cantitatea necesară pentru efectuarea completă a tratamentului în cauză, în funcţie de specie, greutate, doza şi durata tratamentului”. Tot Sorin Sorescu, a mai precizat că: „Medicii veterinari vor utiliza doar modelul unic, ca imprimat cu regim special al formularului de prescripţie medicală, emis de către Colegiul Medicilor Veterinari Argeş, prevăzut în Anexa numărul 1 a Ordinului A.N.S.V.S.A. nr. 64/2012. Produsele medicinale veterinare se comercializează doar prin unităţile farmaceutice veterinare autorizate sanitar veterinar şi prin unităţile de asistenţă medical veterinară. Comerţul on-line cu produse medicinale veterinare, inclusiv a celor care conţin Invermectină, pe teritoriul României, este suspendat de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie prin Decizia nr. 1851/14.05.2020”.

În perioada imediat următoare, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Argeş va dispune controale în teritoriu, pentru verificarea trasabilităţii comercializării produselor medicinale veterinare, care conţin Invermectină, inclusiv Invermectina ca atare.

Câteva aspecte importante despre Invermectină a transmis şi deputatul Argeşean, dr. Remus Mihalcea. „Invermectina este o substanţă activă, descoperită în 1975 şi aprobată pentru uz veterinar în 1981. Aceasta este, de fapt, un antiparazitar destinat strict animalelor, chiar şi la animale se foloseşte precaut, dacă nu se respectă concentraţia corecta, animalul poate chiar şi muri. Ivermectina nu poate înlocui vaccinul anti-COVID, pentru că nu oferă o imunitate pentru anticorpi. Nu putem lua un astfel de tratament fără prescripţie medicală. Medicamentul a fost în studii mai multe luni pe parcursul anului 2020 şi a fost aprobat de curând în SUA pentru a fi folosit şi pentru uz uman, dar, în momentul de faţă, în România, medicamentul nu este aprobat şi pentru uz uman, ci doar pentru animale, unde este folosit pentru boli parazitare. Medicii din SUA susţin că Ivermectina previne îmbolnăvirea cu COVID, dar nu neapărat prin generare de anticorpi, aşa cum face vaccinul. Nivelul de Ivermectină rămâne în corpul nostru multe săptămâni şi nu se poate multiplica în celulele noastre, pentru că blochează nişte proteine numite importine, care importă fragmente din virus în nucleu şi în citoplasmă şi nu-l mai lasă să se multiplice.”, a transmis medicul argeşean pe Facebook. Isabela FILIP

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!