În ziua Sfântului Nicolae, primarul Liviu Ţâroiu a sunat adunarea la Primărie pentru consilierii locali, nu ca să-i cadorisească pe sărbătoriţii zilei, ci ca să-i pună la muncă. Urgenţele municipiului, care necesitau votul aleşilor, le-au reprezentat salariile profesorilor, şi aşa venite cu întârziere, şi dorinţa conducătorului Câmpulungului de a semna, până la sfârşitul anului, contractul de finanţare pentru lucrarea de canalizare pe trei străzi. Dar ca să-l semneze, finanţatorul, Ministerul Dezvoltării Regionale, care gestionează investiţiile realizate în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală (Ordonanţa 28), a cerut refacerea hotărârii Consiliului Local privitoare la cofinanţarea municipalităţii. Dar să le luăm pe rând. Chenzinele cuvenite personalului din învăţământ au reprezentat „capul de afiş” al rectificării de buget aprobate marţi, 6 decembrie 2016. N-au fost singurele sume supuse atenţiei Consiliului Local, care, ca urmare a virărilor comunicate de Finanţele Publice Argeş, au aprobat bani şi pentru asistenţii personali şi persoanele cu handicap grav, dar şi pentru copiii din familii defavorizate.
„Îmi cer scuze că v-am convocat astăzi, dar, dacă n-o făceam, nu puteam să dăm salariile până vineri”
Printr-o adresă – nu se ştie din ce dată, întrucât autorul materialului dezbătut marţi a eliminat-o intenţionat, ca să nu se vadă când au făcut Finanţele informarea că au veni banii – Agenţia Judeţeană a Finanţelor Publice Argeş a comunicat Primăriei Câmpulung sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată, modificate şi repartizate în trimestrul IV al anului 2016, în valoare totală de 3.339.000 lei. Cele aproximativ 33,4 miliarde de lei vechi vor servi susţinerii cheltuielilor descentralizate la nivelul municipiului, astfel:
=3.150.000 lei – salarii, sporuri, indemnizaţii şi alte drepturi salariale stabilite prin lege, precum şi contribuţii ale unităţilor de învăţământ – capitolul Învăţământ, cheltuieli de personal;
=272.000 lei – sume repartizate pentru finanţarea drepturilor asistenţilor personali şi indemnizaţiile persoanelor cu handicap grav – capitolul Asigurări şi Asistenţă Socială, ajutoare sociale;
=83.000 lei – influenţe la sumele pentru stimulentele educaţionale acordate copiilor din familiile defavorizate, în scopul stimulării participării în învăţământul preşcolar – capitolul Învăţământ, ajutoare sociale.
Legat de convocarea făcută pentru ziua de marţi, zi de mare sărbătoare, dar lucrătoare, Liviu Ţâroiu a simţit nevoia să puncteze electoral, arătând publicului că preferă să-şi atragă ocările colegilor consilieri, pe care i-a deranjat de Sfântul Nicolae cu o şedinţă de îndată, decât să-i lase pe profesori să rabde de foame până săptămâna viitoare. „Am primit sumele de la Ministerul Educaţiei privind salarizarea profesorilor. Eu îmi cer scuze că v-am convocat astăzi (n.r. marţi, 6 decembrie 2016), dar, dacă n-o făceam astăzi, nu puteam să dăm salariile până vineri. Am considerat că este mai util să dăm profesorilor salariile până vineri decât să le dăm săptămâna viitoare, luni – marţi. Şi aşa au aşteptat peste o jumătate de lună.”, a marcat pentru partid Liviu Ţâroiu, care a sacrificat petrecerile consilierilor, pentru ca ziua de încasare a retribuţiilor de către personalul din Învăţământ să fie înaintea duminicii alegerilor parlamentare.
Directori de şcoli, fiţi pe fază! Ţâroiu a mai primit nişte bani şi nu ştie cui să-i dea!
Cealaltă adresă a Fiscului, pe care a prezentat-o în linii mari directorul economic Violeta Iarca, priveşte tot o decizie a directorului executiv al Finanţelor Publice Argeş. „Prin adresa 284529, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, prin A.J.F.P. Argeş, ne comunică Decizia nr. 11/29.11.2016, a şefului Agenţiei Judeţene a Finanţelor Publice Argeş, prin care s-au repartizat influenţele sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale.”, a precizat şefa Economicului din Primărie. Concret, potrivit celei de-a doua informări făcute de directorul Petre Cojocaru autorităţilor locale, Primăriei îi mai vin nişte bani. Mai exact, bugetul se va suplimenta cu 513.000 lei din „Sume din cota de 18,5% din impozitul pe venit” şi cu 554.000 lei din „Sume defalcate din TVA”, pentru echilibrarea bugetelor locale. „Această adresă cred că ar trebui să facă obiectul altei hotărâri de Consiliu, întrucât nu ştim unde să repartizăm, n-avem priorităţile de repartizare.”, a conchis directorul Violeta Iarca.