Deşi una dintre fiicele fostului ministru al Apărării anuţase că va face un muzeu
Un anunţ apărut pe site-ul unei agenţii imobiliare informează doritorii că ansamblul de imobile unde s-a născut şi copilărit generalul Vasile Milea este scos la vânzare. Se pare că terenul şi casa, situate în Lereşti, foarte aproape de biserica în curtea căreia este înmormântat Milea, sunt proprietăţi comune ale surorilor generalului şi fiicelor acestuia. Conform anunţului, casa este formată din două corpuri, una cu trei camere, baie şi cămară, iar cealaltă dintr-o cameră de 12 metri pătraţi şi o pivniţă. Se menţionează că, în anul 2008, casa a fost complet renovată, ca o casă memorială ţărănească, păstrând memoria generalului Vasile Milea. Pe proprietate mai sunt un şopron şi garaje, plus că are fosă septică, apă curentă, e mobilată şi utilată (frigider, boiler, cazan pentru apă caldă) şi e izolată termic. Terenul aferent, care se întinde de la şoseaua principală, până la Râul Târgului, este compus din trei loturi, de 800 mp, 1.300 mp şi 1.200 mp, ultimele două, aşa cum se spune în anunţ, se pot vinde şi separat, cu 20.000 de euro. Preţul total al locuinţei şi terenului ajunge la 80.000 de euro şi este negociabil.
Anunţul vine la doi ani de când s-au comemorat 25 de ani de la trecerea în nefiinţă a generalului Vasile Milea, eveniment în cadrul căruia s-a dezvelit o placă memorială în faţa casei, pe care stă scris: „VASILE MILEA s-a născut la 1 ianuarie 1927, în această casă. La 37 de ani, a devenit general, slujind cu onoare şi devotament Armata Română, timp de 42 de ani. A urcat toate treptele ierarhiei militare, de la comandant de grupă, până la Ministru al Armatei. În 22 decembrie 1989, a dat jertfa supremă pentru patrie şi onoare militară. Până în ultima clipă a vieţii sale, generalul VASILE MILEA a fost un fiu credincios patriei şi neamului său.” Lereşteanul Vasile Milea a fost şef al Marelui Stat Major al Armatei Române, între 1980 şi 1985, şi ministru al Apărării, din 1985 şi până în 1989, când a încetat din viaţă, fiind înmormântat cu onoruri militare, pe 30 decembrie 1989, conform propriei dorinţe, în faţa bisericii din comuna natală, Lereşti. Declarat erou al Revoluţiei din 1989, zeci de străzi şi bulevarde din diferite localităţi din ţară poartă numele generalului Vasile Milea, iar din 2014 este „Cetăţean de Onoare” al comunei Lereşti.
Astă vară, profesorul lereştean Gheorghe Niţică a lansat cartea „Vasile Milea. De la soldat la general, în 17 ani. General al Armatei Române 25 de ani”, în care autorul a demonstrat, argumentat, prin documente şi prin refacerea la faţa locului, în biroul fostului Ministru al Apărării Naţionale, că moartea acestui n-a fost sinucidere, cum au fost minţiţi românii, timp de un sfert de veac, ci crimă. La lansare, au fost alături de prof. Gheorghe Niţică, autorul cărţii, fiicele generalului, Sorina Ardeleanu şi Daniela Milea, surorile, Viorica şi Valeria, dar şi şoferul Marinică Dumitrache.
De curând, casa părintească a generalului Vasile Milea, situată pe şoseaua principală, în Lereşti, este scoasă la vânzare pe un site al unei agenţii imobiliare. La prezentarea cărţii prof. Gheorghe Niţică, la Casa Armatei din Câmpulung, fiica generalului Milea, Sorina Ardeleanu, a menţionat că „intenţionăm să organizăm, poate, şi cu sprijinul Primăriei, un mic muzeu în casa familiei din comuna natală, Lereşti, care să aducă aminte generaţiilor următoare despre personalitatea generalului Vasile Milea.” Cu aceeaşi ocazie, edilul Lereştiului, Marian Toader, a avut o discuţie de principiu cu fiicele generalului, rugându-le ca, în cazul în care vor să înstrăineze proprietatea din localitate, să anunţe autoritatea publică, care îşi doreşte să înfiinţeze acolo o casă memorială, dar nu au făcut acest lucru, uitând declaraţiile de acum trei luni. Valoarea investiţiei fiind una destul de mare, primarul va înştiinţa consilierii locali la următoarea şedinţă, de la sfârşitul acestei luni, solicitând un acord de principiu în vederea achiziţionării proprietăţii de către Primărie şi Consiliul Local, cu intenţia de a face acolo o casă memorială în amintirea generalului Vasile Milea, al cărui nume este asociat cu cel al localităţii.