4 C
Campulung Muscel
18/01/2025

Social-democraţii insistă pentru “lucrul amestecat” la Cetăţeni: primar PNL Şi viceprimar PSD

Nu mai puţin de trei procese au fost deschise la Tribunalul Argeş de pretendentul liberal la funcţia de viceprimar al comunei Cetăţeni, din cauză că, deşi există o hotărâre a Consiliului Local, ce-i drept, adoptată în culisele Legislativului, nu în plen, pentru evitarea oricăror controverse, acesta este împiedicat să ocupe funcţia. Ce-l împiedică să intre în atribuţii? Tot o hotărâre de Consiliu, care a anulat-o pe cea apărută la „ceas de taină”, în timpul unei şedinţe de partid a PNL-ului. În mod normal, pentru bunul mers al treburilor într-o comunitate condusă politic, de vreme ce primarul şi viceprimarul sunt membri ai unui partid, foarte rar întâmplându-se să câştige Primăria un independent, cei doi ar trebui să facă parte din aceeaşi formaţiune. Asta ca să le stea capul la muncă, nu la tărăboi, cum s-a întâmplat în administraţiile împestriţate, unde primarul a fost impus prin voinţa populară, iar viceprimarul, prin majoritatea politică (total diferită) din Consiliu.         

Sunt notorii certurile între primari şi viceprimari din partide diferite. S-au certat şi când au fost din acelaşi partid 

Este notoriu exemplul de la Câmpulung, unde mandatul 2004-2008 va rămâne în istorie unul de pomină, din cauza scandalurilor între primar şi viceprimar şi a şuntării reciproce a anemicelor iniţiative de investiţii. La acel moment, puterea a fost împărţită între Călin Andrei (PNL), primar, şi Sorin Buta (PD), viceprimar, porniţi la drum ca Alianţă pentru „Dreptate şi Adevăr”, de care s-a ales praful pe parcurs. Aşa cum s-a ales şi de USL, care a produs echipa Călin Andrei – Liviu Ţâroiu, rămasă într-o relaţie de aparentă colaborare, care consta în ţinerea la distanţă a PSD-istului de treburile PNL-istului. Au făcut zob armonia de faţadă păstrată numai datorită vulcanicului primar şi preşedinte liberal, în faţa căruia social-democraţii n-au avut curaj să cârtească, urmaşii săi, Liviu Ţâroiu şi Bogdan David, altă perioadă nefastă pentru Câmpulung, care, norocul nostru, n-a durat decât un an şi jumătate. Până şi personalul Primăriei s-a divizat, în funcţie de preferinţe, unii cu Ţâroiu, alţii cu David. Cât a durat tămbălăul în instanţă şi la locul de muncă al celor doi, cel care a avut de suferit a fost municipiul, în care nu s-a făcut absolut nimic cât timp primarul şi viceprimarul au stat de harţă.  

Nu s-au înţeles ei nici când aveau aceeaşi orientare politică. Cazul Bălan – Sârbu, ambii din PDSR, dar, de dragul partidului şi al funcţiilor, au servit opiniei publice o aparenţă de înţelegere. Dar cine ştie cunoaşte că s-au înghiţit cu noduri.  

Nu numai Câmpulungul livrează exemple de perechi de lideri aflaţi la cuţite, care în loc să sape opoziţia, dacă simţeau nevoia să-şi descarce energia, politic vorbind, s-au săpat unul pe celălalt. Avem la o azvârlitură de băţ de Câmpulung cazul Valea Mare Pravăţ, unde Ion Boncoi l-a primit sub aripa sa pe Adrian Pavel, instalat viceprimar după alegerile din 2012. În timp, aspiraţiile secundului celui mai popular primar din vecini au crescut, socotind că este suficient de copt în administraţia publică locală, încât să conducă localitatea. L-a contracandidat, cu anticampania de rigoare, pe cel eliminat din cărţi de PNL, forţându-l să se orienteze către atotputernicul PSD, dar strădaniile de a întrerupe şirul de mandate – cu şanse de a se înmulţi cât va intra aer în plămânii fostului democrat-liberal şi liberal, actual pesedist – au fost în van. 

La extrema cealaltă, ca distanţă de Câmpulung, alţi edili care s-au călcat pe bătături au fost profesorii Ioan Toader şi Antonella Enache. Primul, fost primar PSD la Cetăţeni, a doua fostă viceprimăriţă PDL, care, până să fie înlăturată de majoritatea din Consiliu, cu mai puţin de doi ani înainte de încheierea mandatului 2012-2016, s-a aflat în conflict deschis cu şeful Primăriei. Antonella Enache, mai apropiată de ţigănimea de la Valea Cetăţuii decât de restul locuitorilor, pe care îi neglija, neocupându-se să le asigure un aspect îngrijit al localităţii – după cum o acuza fostul coleg de conducere – a pierdut funcţia deţinută în mandatul trecut în faţa unui liberal. Claudius Ciobanu, devenit, la alegerile din 5 iunie 2016, primar la Cetăţeni, cu 494 voturi (32,33%). Au pierdut în faţa lui toţi cei care şi-au dorit ulterior să fie viceprimari, după ce au ratat cea mai importantă funcţie din administraţia publică locală. Şi următorul clasat la locale, PSD-istul Ion Mugurel Minciună, cu 393 voturi (25,72%), şi Valeriu Rizoiu, de la UNPR, cu 327 voturi (21,4%), şi Antonella Ninela Enache, de la PAM, cu 278 voturi (18,19%). Singura dintre perdanţii de la alegerile din vară, care n-a concurat, la cele trei scrutine, pentru funcţia de viceprimar a fost Silvia Manea, de la PMP, pe care au votat-o 36 de consăteni (2,36%).          

Viceprimarul, votat de trei ori       

Fostul primar de la Cetăţeni, înlăturat de o condamnare penală din funcţia în care a zăbovit un sfert de veac, a lăsat în urma sa o hâră, cu care „încăieraţii” au ajuns la tribunal. Motivul pentru care s-a apelat la judecata omenească: totala lipsă de înţelegere în privinţa „coechipierului” lui Claudius Ciobanu, care, de aproape o jumătate de an, conduce comuna singur. Imposibilitatea de a instala viceprimarul localităţii a fost cauzată, aşa cum am precizat în fiecare relatare despre dihonia dintre politicienii de la Cetăţeni, de aspectul bălţat al Consiliului Local, unde prea multă varietate politică dăunează grav sănătăţii (mintale). Reamintim cum s-a înzorzonat cromatic Legislativul comunal, în care n-a intrat numai cine n-a candidat: PSD (4 aleşi): Ion Mugurel Minciună, Constantin Alin Dumitrescu, Eleonor Samoilă, Gheorghe Stan; PNL (4 aleşi): Mihai Ciurezu, Nicolae Paul Popescu, Nicolae Gabriel Nedelea, Ion Vătăşescu; UNPR (2 aleşi): Valeriu Rizoiu, Marius Claudiu Corneci; PAM (2 aleşi sau 2 alese): Antonella Ninela Enache, Veronica Popa; PRPE (1 ales): Bombonel Viorel Tinca. La o asemenea împopoţonare din punct de vedere al coloristicii politice, este lesne de înţeles înverşunarea componenţilor CL de a livra vicele.

Cei mai fermi pe poziţie rămân PNL-iştii, graţie faptului că au primarul, motiv completat cu victoria colegului Mihai Ciurezu la două dintre cele trei tentative de alegere a viceprimarului, şi PSD, care a pierdut, la 101 voturi, funcţia deţinută de la Revoluţie până anul trecut, când Toader, condamnat penal, a părăsit Primăria pe uşa din dos. 

Reamintim cronologia evenimentelor în cadrul cărora s-a încercat detaşarea, numeric vorbind, a unuia dintre candidaţii la funcţia pusă la bătaie, în lipsa unei alianţe între prea multele partide care nu cad la pace.       

=22 iunie 2016, s-a adoptat Hotărârea nr.5, potrivit căreia „Se amână alegerea viceprimarului comunei Cetăţeni pentru data de 30 iunie 2016.”

=30 iunie 2016, s-a adoptat Hotărârea nr.6, potrivit căreia „Se amână alegerea viceprimarului comunei Cetăţeni pentru o dată care va fi stabilită.”

=ulterior şedinţei din 30 iunie 2016, a apărut a doua Hotărâre nr.5, datată 30 iunie 2016, prin care: „Se alege în funcţia de viceprimar domnul Ciurezu Mihai.” 

=26 august 2016, s-a adoptat Hotărârea nr.14: „Se revocă Hotărârea nr.5 din 30 iunie 2016.” 

Atât pe 22 iunie, cât şi pe 30 iunie, s-a încercat, fără succes, să se impună un viceprimar. Prima dată, pe 22 iunie, scorul obţinut de cei trei propuşi a fost următorul: Antonella Enache (PAM), 5 voturi, Mugurel Minciună (PSD) şi Mihai Ciurezu (PNL), câte 4 voturi. A doua oară, pe 30 iunie 2016, s-a votat în două tururi, rezultatul fiind acelaşi de fiecare dată: Mihai Ciurezu (PNL), 5 voturi, Mugurel Minciună (PSD) şi Valeriu Rizoiu (UNPR), câte 4 voturi. Liberalii, pe baza votului din 30 iunie, au formulat o hotărâre de Consiliu, dar în afara şedinţei în care se decisese amânarea, nicidecum alegerea vicelui, prin care l-au dat pe Ciurezu câştigător.

PSD-iştii au intrat în procesul intentat Consiliului Local de liberalul Ciurezu

Cel înfrânt de Prefectura Argeş, la a cărei solicitare Consiliul Local Cetăţeni a anulat hotărârea de alegere a lui Mihai Ciurezu, s-a adresat Tribunalului Argeş, pentru a intra în drepturi şi atribuţii. Trei procese, după cum am precizat în introducerea articolului, au fost deschise pe rolul instanţei piteştene. Primul, cu numărul 4326/109/2016, înregistrat pe 6 septembrie 2016, la Secţia Civilă – Contencios administrativ şi fiscal, are ca obiect suspendarea executării actului administrativ – Hotărârea Consiliului Local Cetăţeni 13/26.08.2016. Reclamantul Mihai Ciurezu s-a îndreptat împotriva emitentului respectivei hotărâri, Consiliul Local Cetăţeni. Au solicitat să intervină în proces toţi cei patru PSD-işti, Mugurel Ion Minciună, Alin Constantin Dumitrescu, Gheorghe Stan, Eleonor Samoilă, Antonella Ninela Enache, de la PAM, şi Daniel Vişan.

Litigiul, din care s-au consumat două înfăţişări, continuă cu un nou termen programat pentru luni, 21 noiembrie 2016. Celelalte două cauze iniţiate la Tribunalul Argeş, 5740/109/2016 şi 5740/109/2016/a1, înregistrate pe 11, respectiv 14 noiembrie, urmăresc suspendarea executării şi anularea Hotărârii 14, votate la finele lunii august, care îl împiedică pe liberal să se instaleze în funcţie.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!