6.9 C
Campulung Muscel
01/12/2023

Inculpatul Tofan a contestat trimiterea sa în judecată

Pe lângă problemele de natură financiară, care l-au determinat pe patronul firmei Global Eco Center, deţinătorul depozitului de deşeuri de pe fosta platformă ARO, să-şi ceară insolvenţa, acesta trebuie să facă faţă unui proces penal deschis în această vară la Judecătoria Câmpulung. În ziua în care erau învestiţi noii aleşi ai municipiului, 24 iunie 2016, pe rolul instanţei era înregistrat dosarul în care sunt inculpaţi ieşeanul Vasile Tofan şi SRL-ul său cu punct de lucru în Câmpulung. Atât afaceristul, cât şi firma prin care îşi desfăşoară activitatea, la care deţinea calitatea de administrator, în timp ce unic asociat figura Diana Tofan, au fost trimişi în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de neluare a măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri. Şi el, şi administratorul judiciar care reprezintă firma aflată în insolvenţă au contestat la Tribunalul Argeş cele stabilite la Câmpulung, magistratul de la instanţa superioară urmând să se pronunţe asupra cererilor inculpaţilor săptămâna viitoare.      

Contestaţia lui Tofan şi a firmei sale se judecă peste o săptămână, la Tribunalul Argeş  

Dosarul penal având ca obiect „infracţiuni la alte legi speciale, art.98 alin.5 din lit.b din OUG nr. 195/2005 – protecţia mediului” a ajuns, aşadar, la instanţa câmpulungeană, care se va pronunţa asupra fondului cauzei deschise la trei ani de la incendiul care nu face obiectul acţiunii în cadrul căreia sunt judecaţi Tofan şi firma sa. Moldoveanul a avut o încercare eşuată de a scăpa de acuzaţiile aduse de procuror, contestând demersurile întreprinse de oamenii legii. Acesta a depus mai multe cereri, prin care a solicitat să se constate necompetenţa teritorială, incorecta sesizare a instanţei, nelegalitatea administrării probelor din cursul urmăririi penale, a efectuării actelor de către organele de urmărire penală. În încercarea de a tergiversa judecarea sa, la capătul unei anchete, al cărei rezultat a fost supus atenţiei magistraţilor câmpulungeni, întreprinzătorul a cerut, invocând aspectele enumerate mai înainte, restituirea cauzei, pentru completarea cercetării/urmăririi penale, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. 

Stratagema nu a ţinut în faţa judecătorului câmpulungean, care, pe 13 octombrie 2016, i-a respins, ca nefondate, solicitările. Instanţa a constatat „legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din data de 3 iunie 2016, în dosarul nr.501/P/2012, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală privind pe inculpaţii Tofan Vasile şi SC GLOBAL ECO CENTER SRL. Dispune începerea judecăţii privind pe inculpaţii Tofan Vasile, pentru săvârşirea infracţiunii de neluare a măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri, prevăzută de art.98 alin.5 lit.b) din O.U.G. nr. 195/2005, modificată şi completată, şi SC GLOBAL ECO CENTER SRL, pentru săvârşirea infracţiunii de neluare a măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri, prevăzută de art.98 alin.5 lit.b) din O.U.G. nr. 195/2005, modificată şi completată.”

Administratorul Vasile Tofan, inculpat în cauza penală aflată în analiza Judecătoriei Câmpulung, alături de firma sa, reprezentată de administratorul judiciar Gheorghe Homoranu, a avut la dispoziţie un termen de trei zile de la comunicarea măsurii dispuse de judecător, pentru a o contesta, termen căruia i s-a conformat. Pe 7 noiembrie, respectiv 9 noiembrie 2016, au fost formulate şi înaintate Secţiei Penale a Tribunalului Argeş contestaţiile lui Vasile Tofan şi Gheorghe Homoranu, practician în insolvenţă, în calitate de reprezentant al SC Global Eco Center SRL, aflată de doi ani în procedura de insolvenţă. La prima înfăţişare, de marţi, 15 noiembrie 2016, Completul Contestaţii măsuri preventive şi altele a hotărât amânarea cauzei cu o săptămână, până joi, 24 noiembrie 2016. “E.M.”

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!