Ceremonie emoţionantă de predare a ştafetei la fosta Unitate de Chimie
Baza de Instruire pentru Apărare CBRN „Muscel” are, începând de marţi, 15 noiembrie 2016, un comandant nou, prin trecerea în rezervă a colonelului Ilie Bălan, la capătul unei cariere de 34 de ani. Ceremonia de Predare-Primire a Comenzii şi Drapelului de Luptă al Bazei succesorului său s-a desfăşurat într-un cadru solemn, în prezenţa conducătorilor municipiului, primarul Liviu Ţâroiu şi viceprimarul Mărgărin Blidaru, a foştilor comandanţi, generalul de brigadă (r) Nicolae Popescu şi colonelul Dan Ion Berevoianu, a adjunctului Poliţiei Municipale, comisar Marius Şendroiu, a şefului Detaşamentului de Jandarmi „Muscel”, căpitan George Trandafir, a şefului Detaşamentului de Pompieri Câmpulung, căpitan George Tănase. Cu statut de invitaţi speciali au fost colonelul Dan Marin, comandantul Centrului de Instruire pentru Geniu, EOD şi Apărare CBRN „Panait Donici”, sub „patronajul” căruia funcţionează baza de la Câmpulung, şi generalul de brigadă (ret) ing.Cristian Gheorghiu, preşedintele Asociaţiei Cadrelor de Chimie Militară în Rezervă şi Retragere „Costin D. Neniţescu”. În baza ordinului de zi, din 15 noiembrie 2016, al Unităţii Militare 01784 Râmnicu Vâlcea, locotenent colonel Ovidiu Nicolae Stănescu a luat în primire funcţia de comandant, ale cărei atribuţii le va exercita până la emiterea ordinului de numire a comandantului unităţii de către eşaloanele superioare cu competenţe în acest domeniu.
„Am intrat pe poarta acestei unităţi în ziua în care împlineam 22 de ani”
Ceremonialul de Predare-Primire a Comenzii Bazei de Instruire pentru Apărare CBRN „Muscel” s-a desfăşurat în prezenţa colonelului Dan Marin, comandantul Centrului de Instruire pentru Geniu, EOD şi Apărare CBRN „Panait Donici”, care a îndeplinit formalităţile festivităţii: a dat citire ordinului de trecere în rezervă a colonelului Ilie Bălan şi a celui de împuternicire a noului comandant al Bazei. Trecerea în rezervă a colonelului de Apărare CBRN Ilie Emilian Bălan, din Unitatea 1784 Câmpulung Muscel, s-a produs în baza acordului ministrului Apărării Naţionale, emis pe 8 noiembrie 2016, cu efecte din 15 noiembrie 2016.
„(…) Mi-am început cariera în 1978, ca elev al Liceului „Mihai Viteazul” din Alba Iulia. Am fost repartizat comandant de pluton în această unitate, în 1985. Am intrat pe poarta acestei unităţi, pe 16 septembrie 1985, în ziua în care împlineam 22 de ani. Părăsesc astăzi scena după mai bine de 38 de ani. Am adăugat Liceul Militar celor 34 de ani amintiţi. Consider că am avut o carieră frumoasă, în decursul căreia peste 20 de ani i-am lucrat în această instituţie. Cinci ani am fost detaşat în alte unităţi militare, iar alţi cinci ani am ocupat diferite poziţii în structuri şi misiuni NATO, la cursuri de perfecţionare, grupuri de lucru, seminarii, etc. Rememorez cu plăcere şi satisfacţie toate perioadele în care am fost comandant de pluton, comandant de companie, comandant de batalion, ofiţer de stat major în diferite compartimente, toate aplicaţiile şi exerciţiile naţionale şi internaţionale la care am participat şi ultimii opt ani, bineînţeles, în care am fost la comanda Bazei de Instruire pentru Apărare CBRN. Am cunoscut pe parcursul carierei oameni deosebiţi, de la care am avut ce învăţa. Am avut parte de multe bucurii din partea subordonaţilor, am fost apreciat de şefii şi comandanţii mei. Datorez întreaga mea carieră sistemului militar, căruia îi port o profundă recunoştinţă, pentru că m-a format, în primul rând, a creat şi mi-a pus la dispoziţie toate condiţiile, facilităţile şi oportunităţile pentru a mă pregăti şi promova în cariera militară. Mi-a insuflat anumite principii şi valori, care mi-au ghidat întreaga activitate: demnitate, integritate, loialitate, onoare, cinste, muncă şi respect. Mă simt privilegiat pentru oportunitatea şi cinstea de a sluji Armata României şi de a mă afla astăzi în faţa dumneavoastră. Pentru ceea ce am realizat, mulţumesc tuturor celor care au fost alături de mine. În primul rând, părinţilor mei, profesorilor, instructorilor, comandanţilor şi colegilor mei şi, nu în ultimul rând, familiei mele, soţiei mele, care m-a acceptat aşa cum sunt. (…)”, a fost mesajul fostului comandant adresat personalului Bazei, cursanţilor şi tuturor celor prezenţi la eveniment.
Colonelul Dan Marin i-a înmânat colegului de la Câmpulung o plachetă în semn de mulţumire pentru maniera în care şi-a îndeplinit îndatoririle cât a servit patria sub drapelul tricolor şi o medalie realizată cu ajutorul Băncii Naţionale.
Colonelul Bălan a condus Baza de Instruire pentru Apărare CBRN în ultimii opt ani
Câteva aspecte din activitatea remarcabilă desfăşurată de colonelul Ilie Bălan în structurile din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, în cei peste 34 de ani de vechime în Armată, au fost punctate şi în mesajul colonelului Dan Marin.
Născut pe 16 septembrie 1963, la Drăgoeşti – Vâlcea, colonelul Ilie Bălan a absolvit, în 1982, Liceul Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, apoi, în 1985, Şcoala Militară de Ofiţeri Activi „Nicolae Bălcescu” din Sibiu. În 1989, la Câmpulung, a urmat cursul de comandanţi de companie. Şi-a desăvârşit pregătirea în 1993, când a absolvit Academia de Înalte Studii Militare din Bucureşti. Adăugăm CV-ului său consistent numeroasele cursuri absolvite în ţară şi în străinătate, în Germania, Olanda, Spania, precum şi exerciţiile şi grupurile de lucru, în Turcia, SUA, Belgia, Elveţia, Kosovo, Danemarca, Spania, Italia, Germania, Grecia, Moldova şi, fireşte, cele derulate în România.
Funcţiile ocupate în decursul anilor: =1985-1989: comandant pluton cercetare chimică la Compania 305 Protecţie Antichimică; =1989-1991: comandant pluton detecţie explozii nucleare la aceeaşi companie; =1991: comandant companie la Compania 305 Protecţie Antichimică; =1991-1993: ofiţer student la A.I.S.M.; =1993-1995: lector la Catedra de pregătire tehnică de specialitate la Centrul de Perfecţionare a Cadrelor Trupelor Chimice; =1995-1997: ofiţer 2 în Biroul Experimentări la acelaşi centru; =1997-1999: instructor şef Catedra de pregătire tactică şi de stat major la Şcoala de Aplicaţie pentru Chimie Militară; =1999-2002: instructor superior la aceeaşi catedră; =2002-2005: comandantul Batalionului Instrucţie de Asigurare Învăţământ la Şcoala de Aplicaţie pentru Apărare NBC; =2005-2008: ofiţer de stat major (operaţii terestre), sprijin apropiat, operaţii terestre, operaţii G3 la Comanda Componentei Terestre CC-LAND HQ Madrid; =2008: şeful Secţiei Cercetare, Dezvoltare şi Reglementări în Armă la Centrul de Pregătire pentru Apărare NBC „Muscel”.
De la 1 septembrie 2008, a preluat conducerea Centrului de la Câmpulung, transformat în Baza de Instruire pentru Apărare CBRN „Muscel”. În intervalul 4 mai – 4 noiembrie 2010, a fost detaşat pentru a îndeplini funcţia de ofiţer 2 la Comandamentul operaţional întrunit de la Northwood, Marea Britanie.
Palmaresul profesional este susţinut, pe lângă realizările atinse de-a lungul unei cariere impresionante, şi de distincţiile şi decoraţiile conferite, dintre care amintim: medalia NATO pentru recunoaşterea serviciilor în operaţiunile din Kosovo, emblema de onoare a Armatei României, emblema de onoare a Armatei României cu însemn de pace, titlul onorific de militar veteran, semnul onorific în serviciul patriei XV, XX XXV, pentru 15, 20 şi 25 de ani de activitate deosebită desfăşurată în Armata Română. Este căsătorit şi are o fiică şi un fiu. Soţia şi fiica i-au fost alături în acest moment emoţionant, în care colonelul Ilie Bălan a predat ştafeta.
Urări pentru cei care i-au urmat în funcţie din partea celui mai apreciat comandant al Unităţii de Chimie
Atât fostul, cât şi actualul comandant au fost felicitaţi în cadrul discursurilor de câteva dintre oficialităţile prezente: primarul Liviu Ţâroiu, ale cărui mandate de viceprimar s-au suprapus perioadei în care şcoala a fost condusă de colonelul Bălan, generalul de brigadă în rezervă dr.Nicolae Popescu, fostul comandant al Şcolii de Aplicaţie pentru Apărare NBC, generalul de brigadă în retragere ing.Cristian Gheorghiu, preşedintele Asociaţiei Cadrelor de Chimie Militară în Rezervă şi Retragere „Costin D. Neniţescu”.
„Am emoţiile pe care le aveam la 30 iunie 2005, mărturisea fostul comandant Nicolae Popescu, a cărui retragere din activitatea profesională s-a produs cu 11 ani şi jumătate în urmă. Iată că particip acum la un eveniment la fel de emoţionant, în care domnul colonel Bălan trece şi el în rezervă. Dincolo de aceste prezentări, rămân o muncă asiduă şi o responsabilitate permanentă, care l-au caracterizat pe domnul colonel Bălan. La o anumită dată, am constituit în această unitate un grup de planificare din care făcea parte şi dumnealui, în care s-a remarcat. A făcut cinste la toate misiunile internaţionale la care a participat. (…) Noului comandant, care este tânăr, îi doresc să pună în această zestre a chimiei militare noi realizări, noi succese şi să fie în permanenţă cu garda sus. Sunt multe provocări şi riscuri de natură nucleară, biologică şi chimică şi aceste riscuri cer rezolvări şi răspunsuri adecvate.”, le-a urat acesta celor care i-au urmat în funcţie.
Cel mai frumos cadou de ziua lui pentru noul şef al Bazei
Noul comandant al Bazei de Instruire pentru Apărare CBRN „Muscel”, locotenent colonel Ovidiu Nicolae Stănescu, are 41 de ani, pe care îi va împlini luni, 21 noiembrie. Aşadar, un şef tânăr la comanda unei unităţi cu tradiţie şi o bună reputaţie în rândul instituţiilor militare ale ţării. Este căsătorit şi are un copil.
Iată în continuare câteva referinţe din biografia profesională a noului comandant. Între 1994-1998, a absolvit Academia Trupelor de Uscat „Nicolae Bălcescu” – Sibiu. Pregătirea a continuat cu: =Şcoala de Aplicaţie Interforţe pentru Apărare NBC – curs de bază şi de pregătire pentru prima funcţie de ofiţer, între 1998-1999; =Academia de Înalte Studii Militare – curs de specializare, Departamentul pentru pregătirea personalului didactic, absolvit în 2001; =Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, Sibiu – curs de specializare, Drept internaţional operaţional, absolvit în 2001; =Şcoala de Aplicaţie pentru Apărare NBC – curs avansat pentru ofiţeri de apărare NBC (curs de carieră), absolvit în 2005; =Şcoala de Maiştri Militari şi Subofiţeri pentru Forţele Terestre, Piteşti – curs de bază, Limba engleză începători, absolvit în 2006; =Centrul de Pregătire pentru Apărare NBC „Muscel” – curs de specializare Riscurile şi ameninţările CBRN, terorismul CBRN, absolvit în 2006; =Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” / Centrul principal de învăţare a limbilor străine – Limba engleză intermediar, 2007-2008; =Baza de Instruire pentru Apărare CBRN „Muscel” – curs de stat major pentru ofiţeri de Apărare CBRN (curs de carieră, 2010); =Universitatea „Lucian Blaga”, Facultatea de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene – Masterat „Relaţii Internaţionale, Sisteme de Securitate” (curs de carieră), între 2008-2010; =Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” – curs de specializare în domeniul standardizării militare (curs de nivel), între 28.02-25.03.2011; =Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”, Facultatea de Comandă şi Stat Major – Master de Conducere Interarme – Forţe Terestre (curs de carieră), între 03.10.2011-20.07.2012.
Ovidiu Nicolae Stănescu şi-a început activitatea profesională, în anul 1999, la Şcoala de Aplicaţie Interforţe pentru Apărare NBC, devenită ulterior Şcoala de Aplicaţie pentru Apărare NBC, apoi Centrul de Pregătire pentru Apărare NBC „Muscel”, iar, în prezent, Baza de Instruire pentru Apărare CBRN „Muscel”.
De la comandant de pluton, funcţia ocupată la angajare, acesta a cunoscut următoarea ascensiune pe scara ierarhică: comandant de pluton Instrucţie-Cercetare NBC (1999-2002); comandant de pluton Militari cu termen redus (2002-2005); comandant de companie la Compania Elevi – curs de bază (1 ianuarie – 1 august 2005); comandant de companie (şi instructor) la Compania Asigurare Învăţământ (1 august 2005 – 1 februarie 2008); instructor Catedra Cursuri Carieră (1 februarie – 31 august 2008); şef Compartiment Standardizare şi Lecţii Învăţate, Secţia Cercetare, Dezvoltare şi Reglementări în Armă (1 septembrie 2008 – 31 ianuarie 2015); şeful Secţiei Cercetare, Dezvoltare şi Reglementări în Armă, din 1 februarie 2015 şi până la data învestirii în noua funcţie, 15 noiembrie 2016.
Activitatea acestuia a fost recompensată cu semnul onorific în serviciul patriei XV, la împlinirea a 15 ani în slujba Armatei Române.