Consiliul Local Câmpulung a fost de acord, în cadrul şedinţei ţinute în ultima zi a lunii octombrie, să restituie urmaşelor fostului prefect al Judeţului Muscel spaţiul verde şi parcarea aflate lângă Casa Iacomin. Eduard Iacomin, care a ocupat în două rânduri funcţia de prefect de Muscel, având două mandate de câteva luni fiecare, din toamna anului 1926, până în toamna anului următor, a deţinut frumoasa proprietate aflată în continuarea Hotelului „Muscelul”. Vila aparţine în prezent profesoarei Liana Iacomin, autoare, împreună cu alte patru descendente, a unui demers de obţinere de despăgubiri pentru un corp de clădire demolat în perioada comunistă şi un teren de peste 1.400 de metri pătraţi. Din cele cinci doamne, într-un final, au rămas două îndreptăţite la măsuri reparatorii pentru fostul bun al familiei, celelalte trei fiind excluse de la moştenire. Pe parcursul acţiunii de dobândire a ceea ce li se cuvenea de drept, a fost identificată o suprafaţă de aproximativ 270 de metri pătraţi, care li se putea înapoia în natură. Însă, anul trecut, Primăria a refuzat să le-o dea, pe motiv că imobilul face parte din domeniul public al Câmpulungului. Doamnele s-au adresat Comisiei Naţionale pentru Compensarea Imobilelor, care au confirmat că restituirea în natură este posibilă şi au emis o decizie în acest sens, căreia Primăria şi Consiliul Local au fost nevoite să se conformeze. Acest teren aflat în imediata vecinătate a Casei Iacomin constă într-o „palmă” de spaţiu verde, pe care a apărut şi o cărăruie, din cauză că, în loc să-l ocolească, folosind trotuarul, mulţi scurtează pe aici traseul către BCR. În afară de spaţiul verde, petentele vor primi şi parcarea învecinată cu cea a băncii, în total 277 de metri pătraţi.
Comisia Naţională pentru Compensarea Imobilelor a stabilit că terenul este “restituibil în natură”
Pe 23 februarie 2016, la Primăria Câmpulung a fost înregistrat un document, emis cu o zi înainte de către avocatul Filip Popescu, reprezentantul prof. Liana Iacomin, prin care i se solicita primarului să emită dispoziţia de restituire în natură a terenului din strada Negru Vodă, nr.158. Este vorba despre spaţiul verde şi parcarea aflate lângă proprietatea petentei, care au făcut obiectul unei decizii de validare parţială a Comisiei Naţionale pentru Compensarea Imobilelor, decizie din data de 15 octombrie 2015. „Prin această decizie s-a stabilit că imobilul-teren solicitat prin notificare este restituibil în natură, invalidându-se dispoziţia dumneavoastră anterioară, prin care aţi propus acordarea de măsuri reparatorii pentru suprafaţa de 1.432,71 metri pătraţi.”, redăm din adresa apărătorului Lianei Iacomin. Prin urmare, autorităţilor locale li s-a cerut să restituie în echivalent doar ceea ce nu se mai poate pune la dispoziţia moştenitoarei în natură, până la întregirea suprafeţei totale de 1.432,71 metri pătraţi.
Terenul cu pricina, pe care, în trecut, era amplasat şi un corp de clădire de 57 de metri pătraţi, a făcut obiectul unui dosar de despăgubiri din 12 iunie 2006. Opt zile mai târziu, Călin Andrei, primar la acea vreme, a emis o dispoziţie în favoarea doamnelor Adriana Simona Iacomin, Liana Sanda Iacomin şi Marilena Popescu, modificată printr-o altă dispoziţie din 4 februarie 2009, privitoare la acordarea de despăgubiri în contul celor 1.432,71 metri pătraţi. Cum Marilena Popescu a renunţat la succesiunea lui Sergiu Iacomin, moştenitorul fostului proprietar, Comisia Naţională pentru Compensarea Imobilelor – instituţie căreia i s-au adresat moştenitoarele – a constatat că aceasta nu mai avea calitate de persoană îndreptăţită. Comisia, sesizată prin notificarea câmpulungencelor referitoare la existenţa unui teren liber, pe care îl puteau primi de la Primărie, a fost de acord cu faptul că parcarea putea fi restituită în natură.
Analizând dosarul în conformitate cu prevederile Legii 165/2013, privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate abuziv în perioada regimului comunist în România, Secretariatul Comisiei Naţionale pentru Compensarea Imobilelor a făcut o propunere de validare parţială, propunere care a stat la baza deciziei din 15 octombrie 2015. Dispoziţia primarului Câmpulungului privind construcţia de 57 de metri pătraţi a fost validată parţial, emiţându-se decizia de compensare în favoarea Adrianei Simona şi Lianei Sanda Iacomin. Totodată, a fost invalidată parţial dispoziţia primarului referitoare la despăgubiri pentru cei 1.432,71 metri pătraţi şi la propunerea de acordare de despăgubiri Marilenei Popescu.
Iniţial, Primăria a refuzat să predea moştenitoarelor terenul
Înainte de acest demers la Comisia Naţională pentru Compensarea Imobilelor, încheiat favorabil petentelor, municipalitatea câmpulungeană oferise un răspuns Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, în sensul că nu le poate înapoia bunul în natură. „Terenul în suprafaţă de 268 de metri pătraţi, solicitat de petente, se află în Inventarul bunurilor care aparţin domeniului public şi privat al municipiului Câmpulung, judeţul Argeş, şi este ocupat de spaţiul verde şi parcare, motiv pentru care nu se poate restitui în natură, şi a fost propus pentru despăgubiri prin Dispoziţia nr.35/04.02.2009.”, redăm un fragment din răspunsul Primăriei, datat 17 aprilie 2015, la solicitarea Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, răspuns semnat de viceprimarul (la acel moment) Liviu Ţâroiu, secretarul Nicolae Ghinea şi consilierul juridic Nicolae Crânguş.
Moştenitoarele iau în calcul o donaţie în memoria părinţilor
Existând acel verdict al Comisiei Naţionale pentru Compensarea Imobilelor, Executivul condus de Liviu Ţâroiu a pregătit documentaţia în vederea cedării terenului disponibil de lângă Casa Iacomin. Proiectul de hotărâre a fost inclus pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local din 31 octombrie 2016, care l-a aprobat fără comentarii.
Rezumatul istoricului speţei votate de aleşii municipali în ultima zi a lunii octombrie a fost întocmit de consilierul juridic Nicolae Crânguş. Potrivit semnatarului raportului care a susţinut proiectul de hotărâre, petentele Magdalena Iacomin, Simona Adriana Iacomin, Liana Sanda Iacomin, Marilena Popescu şi Doina Iacomin Koppitsch au înaintat, în ianuarie 2001, respectiv noiembrie 2001, notificări de despăgubire la Primăria Câmpulung şi Prefectura Argeş. Instituţia Prefectului a predat Primăriei sarcina rezolvării cerinţelor din notificare. Prin respectiva acţiune au fost solicitate despăgubiri pentru un corp de clădire şi teren, fostă proprietate a lui Eduard Iacomin. „Restul imobilului din Câmpulung, strada Negru Vodă nr.158, fost nr.176, a fost restituit domnului Eduard Iacomin, doamnei Doina Iacomin şi doamnei Marilena Popescu, conform Hotărârii nr.576/29.07.1997 a Comisiei Judeţene Argeş, în baza Sentinţei Civile nr.1047/1996. Prin dispoziţia nr.228/20.06.2006 au fost acordate despăgubiri pentru imobilul situat în Câmpulung, strada Negru Vodă nr.158, fost nr.176, compus din clădire în suprafaţă de 57 metri pătraţi (corpul B) şi teren de 1.508,71 metri pătraţi. Corpul B a fost demolat înainte de anul 1990, iar terenul aferent de 1.432,71 metri pătraţi este afectat de detalii de urbanism – spaţii verzi şi de comunicaţii.”, se precizează în raportul juristului Primăriei.
O dispoziţie a primarului din 4 februarie 2009 a modificat-o pe cea din 20 iunie 2006, în sensul că au fost excluse de la moştenire petentele Magdalena Iacomin, nora defunctului Eduard Iacomin, şi Doina Iacomin Koppitsch, care a renunţat, în baza certificatului de moştenitor din 1982. Prin dispoziţia de acum aproape opt ani, pentru doamnele îndreptăţite s-au propus măsuri reparatorii, adică despăgubiri acordate în condiţiile legii speciale, pentru cei 1.432,71 metri pătraţi, pe care, cândva s-a aflat şi acea construcţie demolată.
Anul trecut, după cum am precizat mai înainte, moştenitoarele s-au adresat Comisiei Naţionale pentru Compensarea Imobilelor, obţinând decizia care le dă dreptul la despăgubiri pentru clădirea care nu mai există astăzi şi la restituirea în natură a terenului de aproximativ 270 de metri pătraţi. „Privitor la terenul despre care C.N.C.I. consideră că trebuie restituit în natură, acesta se află în domeniul public, cu o suprafaţă de 268 metri pătraţi, reprezentând „Spaţiu Verde Casa Iacomin”.” Potrivit Inventarului bunurilor care aparţin domeniului public al municipiului Câmpulung, spaţiul verde de lângă Casa Iacomin se învecinează, la Nord, cu această proprietate, la Sud, cu strada Istrate Rizeanu, la Est, cu parcarea BCR-ului, iar, la Vest, cu strada Negru Vodă. „În realitate, această suprafaţă, care trebuie scoasă din domeniul public şi restituită petentelor, este mai mare cu 9 metri pătraţi. Conform planului de situaţie întocmit de doamna Valeria Dumitrescu, există o suprafaţă de 277 metri pătraţi – spaţiu verde şi parcare (neafectată de construcţii), care ar putea fi restituită în natură.”, precizează în materialul său Nicolae Crânguş, prin care propune Consiliului Local „aprobarea scoaterii din domeniul public a terenului din strada Negru Vodă, nr.158, în suprafaţă de 268 metri pătraţi, şi trecerea lui în domeniul privat al municipiului Câmpulung, în vederea restituirii, prin dispoziţia primarului, solicitantelor menţionate mai sus.”
În timpul şedinţei de săptămâna trecută, secretarul Nicolae Ghinea a informat că Liana Iacomin „şi-a exprimat intenţia de a închiria parcarea respectivă, iar pe restul, dacă va fi cazul, va rămâne spaţiu verde.” Mai mult decât atât, se pare că beneficiarele iau în calcul o donaţie în memoria părinţilor, gest pe care aleşii l-au aplaudat.