15.5 C
Campulung Muscel
17/06/2024

De anul viitor, Câmpulungul va avea o secţiune de teatru de copii şi tineret

Anunţ în premieră la Festivalul de Satiră Socială şi Umor “Tudor Muşatescu”

Festivalul de Satiră Socială şi Umor „Tudor Muşatescu”, eveniment realizat de Primărie, în colaborare cu Casa de Cultură „Tudor Muşatescu” şi Casa de Cultură a Sindicatelor, a beneficiat de un debut inedit, consumat în holul celei mai importante instituţii a municipiului şi avându-l ca protagonist pe artistul Radu Marini, aflat la Câmpulung în triplă calitate: autor al expoziţiei de fotografie umoristică „Balada unui greier mic”, autor al cărţii „Vinovaţi de umor” şi „vinovat principal” de secţiunea de umor a festivalului câmpulungean, la care, în trecut, actorul a obţinut cu trupa sa de teatru, distincţii care îi trezesc amintiri frumoase. Evenimentul, programat în acest an pe 3 noiembrie 2016, s-a mutat de la Primărie în sala Clubului ARO, unde au avut loc premierea câştigătorilor Concursului de creaţie cu tema „Haz de necaz”, concurs de satiră socială, lansarea lucrării semnate Radu Marin şi recitalul actoricesc susţinut de Romică Ţociu şi Cornel Palade.                        

“Trebuie să facem teatru la Câmpulung, ca să ne întoarcem unde am fost cândva”

Înainte de vernisajul expoziţiei „Balada unui greier mic”, sub semnătura fotografului în care s-a transformat actorul Radu Marini, Sergiu Cicu a invitat publicul să urmărească două momente marca „Tudor Muşatescu”, pregătite de elevii Colegiului Naţional „Dinicu Golescu”, îndrumaţi de prof.Simona Bădiţescu şi prof.Magdalena Dorcioman, şi de colegii lor de la Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I”. Noua trupă de teatru de la „Dinicu Golescu”, proaspăt înfiinţată, prinde contur în peisajul artistic câmpulungean. Directorul Casei de Cultură a Sindicatelor „C.D. Aricescu” a anunţat, în avanpremieră, că, începând de anul viitor, Câmpulungul va avea o secţiune de teatru de copii şi tineret, teatru adevărat, despre care mai multe amănunte vor fi cunoscute la sfârşitul lunii. „Avem premisele de a începe bine proiectul pe care îndrăznim să-l facem anul viitor, un proiect care cred eu că va avea sprijinul tuturor consilierilor locali şi mă bazez, în mod special, pe sprijinul presei.”, a precizat Sergiu Cicu. 

După momentul artistic prezentat de adolescenţii celor două colegii amintite, a urmat vernisajul expoziţiei care a îmbogăţit, astfel, festivalul cu o secvenţă inedită. Amfitrionul evenimentului care a debutat în incinta Primăriei i-a invitat alături de el pe bunul prieten de la Craiova, Marian Răţulescu, pseudonim literar şi artistic „Radu Marini”, şi pe primarul Liviu Ţâroiu, pe numele său adevărat, fără pseudonim. „O să încep să-mi caut şi eu un pseudonim.”, a precizat primarul Ţâroiu, în ajutorul căruia Radu Marini a sărit cu un nume de scenă. „Vi-l dau eu. Contracost.”, a tratat afacerea cu primarul oaspetele de la Craiova. „N-am nimic.”, a afirmat cel fericit cu pseudonimul. „N-aveţi nimic? Aveţi o Primărie.”, a continuat dialogul încadrat în tema festivalului, în care, fără voia lui, Liviu Ţâroiu a devenit partenerul de scenetă al lui Radu Marini, servindu-i fără probleme replica profesionistului. 

„Este o iniţiativă frumoasă. Vă mulţumesc celor care sunteţi prezenţi, ca s-o facem cunoscută publicului. Am asistat la două scenete superbe ale celor două perechi de copii, le doresc succes şi eu mi-aş dori să văd cât de des aşa ceva. În special, să existe la Câmpulung un teatru de copii, pe care înainte trebuie să-l formăm. M-am angajat şi promit în continuare că vom face teatru la Câmpulung. Trebuie să facem teatru la Câmpulung, ca să ne întoarcem unde am fost cândva, când aveam teatru în oraş. Vom găsi soluţia să finanţăm, prin Consiliul Local şi Primărie, această activitate frumoasă, deosebită, mai ales pentru copiii noştri.”, a fost promisiunea asumată de primar în faţa câmpulungenilor care îşi doresc ca seara, la sfârşit de săptămână, să aibă parte de câteva ore de relaxare, la o piesă de teatru, jucată la ei acasă. 

Actorul Radu Marini: “Unul dintre cele mai bune festivaluri, şi ca organizare, şi ca prezentare”

„Eu multe vorbe n-aş avea de spus în prezentarea “vinovatului” de umor din această seară. Atât vreau să vă spun: că îl cunosc pe domnul de lângă mine din vremea când făcea umor la o trupă foarte importantă la acea vreme şi, ani după, a rămas una de reper din umorul românesc. Se numea Pro Parodia, care a câştigat tot ce se putea câştiga în materie de concursuri de umor, la acea vreme, din România. Duce mai departe stindardul şi nu lasă să moară această idee, pentru că se încăpăţânează să facă un lucru despre care eu spun că-l face foarte bine. Este oltean şi e căpos.”, şi-a prezentat Sergiu Cicu musafirul, care a adăugat: „Mai presus bărbos.”

Sergiu Cicu se cunoaşte cu Radu Marini din 1982, când acesta a fost pentru prima oară la Festivalul de Umor şi Satiră Socială „Tudor Muşatescu”. „Un festival super – a completat Radu Marin -, unul dintre cele mai bune, şi ca organizare, şi ca prezentare, un festival care punea probleme şi aducea probleme în văzul tuturor. Şi, ceea ce era cel mai important, se râdea. Se râdea copios. La acest festival, trupa din care am făcut parte, Pro Parodia, a obţinut Marele Premiu. A mai luat şi alte distincţii, dar acela a fost, poate, cel mai frumos Mare Premiu, pentru că ne-a fost oferit de urmaşul lui Tudor Muşatescu, nepotul său, Vlad Muşatescu. Am avut ocazia, până la urmă, să mă împrietenesc cu dânsul, am fost la dânsul acasă, au fost nişte poveşti nemaipomenite, împreună, la o ţigară, pe vremea când ţigările Kent nu prea se găseau. Dânsul folosea cu mare dibăcie o foarfecă de croitor. Am rămas uimit când am văzut cât de econom putea să fie, ca să nu zic altceva. Revenind la oile noastre, mergând mai departe, l-am mai văzut pe domnul Muşatescu, l-am văzut şi pe băiatul dânsului, Bogdan Muşatescu. La fel, la o nouă trupă pe care am condus-o şi pe care am generat-o, de factură nouă, care s-a numit Trupa de pamflet „9 fix”. Am promovat pentru prima dată umorul vizual pe scenă, format din gaguri, din burlesc, din scenete sincronizate colectiv. Un fel de pantomimă mută. Pantomima, în general, este mută, dar umorul promovat era de altă factură. S-au terminat şi acele vremuri şi am zis să rămân în domeniu şi m-am apucat de fotografia umoristică. Fotografie umoristică, pe care am botezat-o după mintea mea, după sufletul meu, „pamfleţ”. Nu este o greşeală, pentru mine „pamfleţul” este o punte către spirit. Cine are are. Cine n-are să mai vină şi-altădată. Şi-altădată.”, şi-a prezentat artistul rodul unei munci puse în slujba umorului. 

Radu Marini a mărturisit că încearcă să promoveze ideea de inteligenţă şi de frumos. Dar, în mod deosebit, de inteligenţă. Acesta a reamintit vorbele lui Petre Ţuţea: „Românii au un obicei, mai ales când au copii mici. Îi duc în sat şi-i arată idiotul satului. Faţă de alte popoare care îşi iau copiii şi le arată geniile. Noi nu reuşim acest lucru. Pe de o parte, poate că este mai bine, pentru că se face diferenţa de la idiot la genialitate. Este un pas atât de mic, pe care eu l-am expus în aceste lucrări ale mele. Sunt lucrări de suflet, pe care vi le ofer în dar cu mare drag.”                                                     

Exponenţi ai şcolii de umor craiovene, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor

Două ore mai târziu, la Casa de Cultură a Sindicatelor a fost lansată şi o carte specială, după cum spunea Radu Marini, intitulată „Vinovaţi de umor”, o carte despre şcoala de umor craioveană, din care a făcut parte şi autorul, plus alte trupe ale prietenilor săi. Cea mai cunoscută şi cea mai prezentă, inclusiv pe ecranele televizoarelor sau ale sufletelor spectatorilor, a fost Vacanţa Mare. 

Tot începând cu ora 18.00 a serii de joi a fost prezent pe scena de la Câmpulungul unul dintre artizanii şcolii de umor craiovene, Romică Ţociu – alături de colegul Cornel Palade -, căruia autorul i-a dedicat câteva pagini în lucrarea sa. „Cărţile mele şi, în special, cea de-a şaptea carte constituie darul meu de suflet pentru copiii cu probleme.”, spunea autorul, care intenţionează ca preţul obţinut din vânzarea cărţilor sale să îmbrace forma unor donaţii pentru copiii aflaţi în nevoie, pe care Radu Marini îi ajută în calitatea sa de „Moş Crăciun”. „Sper ca festivalul dumneavoastră să dăinuiască şi să fie cinstită memoria familiei Muşatescu. Cu respect.”, le-a urat organizatorilor artistul Radu Marini.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!