19.1 C
Campulung Muscel
19/06/2024

Soldaţii profesionişti pregătiţi la Baza de Instruire pentru Apărare CBRN „Muscel” au depus jurământul

Baza de Instruire pentru Apărare CBRN „Muscel”, mai cunoscută câmpulungenilor sub vechea denumire de Unitatea de Chimie, a fost, vineri, 4 noiembrie 2016, gazdă a oficialităţilor câmpulungene şi apropiaţilor soldaţilor profesionişti, care au depus jurământul militar. Conducerea Bazei a pregătit un eveniment deosebit, care a inclus, pe lângă festivitatea oficială, urmărită cu emoţie de pe margine de părinţii, fraţii şi prietenii tinerilor aflaţi într-un moment important al vieţii lor, ateliere de lucru, cu prezentarea de tehnică şi echipamente de specialitate, plus informări despre învăţământul militar. 

Astfel de ceremoniale, care au devenit, din păcate, o raritate, de când s-a renunţat la obligativitatea efectuării stagiului militar, a cărui importanţă în formarea şi călirea unui tânăr nu putea fi pusă la îndoială, atrag datorită sobrietăţii în care se derulează etapele sale. În plus, uniforma militară, imnul şi drapelul României impun un respect profund şi conferă o ţinută aparte unor astfel de momente precum cel de la sfârşitul săptămânii trecute.

Printre invitaţii colonelului Ilie Bălan la ceremonialul militar de vineri, 4 noiembrie 2016, s-au aflat reprezentantul Centrului de Instruire pentru Geniu, EOD şi Apărare CBRN „Panait Donici”, locotenent colonel Gheorghe Broscăreanu, primarul Liviu Ţâroiu, viceprimarul Mărgărin Blidaru, generalul de brigadă (r) Nicolae Popescu, unul dintre conducătorii marcanţi ai Garnizoanei Câmpulung şi ai Şcolii de Aplicaţie pentru Apărare NBC, alături de care s-a aflat fostul său adjunct, colonelul Dan Ion Berevoianu, consilierul local Marin Stanciu, comisarul Aliodor Duţă, şeful Biroului Ordine Publică al Poliţiei Câmpulung, locotenent colonel Nicolae Niţiş, şeful Centrului de Echipamente şi Reparaţii CBRN, George Trandafir, şeful Detaşamentului de Jandarmi „Negru Vodă”, reprezentanţii Batalionului 30  Vânători de Munte „Dragoslavele” şi Detaşamentului de Pompieri Câmpulung, cadre militare în rezervă şi retragere, care au slujit cu devotament instituţia militară de învăţământ, stareţul Mănăstirii „Negru Vodă”, Serafim Caiea, care, împreună cu preotul Garnizoanei, Gheorghe Nicolescu, a asigurat serviciul religios. Printre participanţii la manifestare s-au numărat militari care au luat parte la misiuni în afara teritoriului naţional, la operaţiuni în sprijinul păcii sub egida ONU, OSCE şi NATO.

După mesajul de încurajare adresat tinerilor aflaţi la început de drum de colonelul Ilie Bălan, comandantul Bazei de Instruire pentru Apărare CBRN „Muscel”, aceştia au jurat „credinţă patriei, să-şi apere ţara cu preţul vieţii, să respecte Constituţia, legile ţării şi regulamentele militare”. Festivitatea a continuat cu mesajul unuia dintre soldaţii profesionişti care au depus jurământul, Bogdan Băcoiu, al locotenent colonelului Gheorghe Broscăreanu şi al primarului Liviu Ţâroiu. „Între momentele care marchează profund cariera oricărui militar şi îi rămân adânc întipărite în memorie este şi depunerea jurământului faţă de patrie. Veniţi din toate colţurile ţării, ne-am adaptat rapid la cerinţele mediului militar (…). Am înţeles cu toţii că trebuie să fim ataşaţi de valorile perene ale Armatei şi ţării, cum, de altfel, ne-am angajat prin jurământul rostit. (…) Vă pot asigura de faptul că aici, în şcoală, am găsit o a doua familie, prin modul în care am fost primiţi şi grija cu care suntem înconjuraţi.”, redăm un fragment din alocuţiunea tânărului militar profesionist, care le-a urat colegilor succes în îndeplinirea misiunilor viitoare. După defilarea militarilor, moment care a marcat finalul festivităţilor, publicul a fost invitat să vizioneze expoziţiile pregătite de personalul Bazei, pentru a se familiariza cu atmosfera din cadrul instituţiei în care au fost pregătiţi tinerii care au ales să slujească Armata.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!