1.3 C
Campulung Muscel
07/12/2023

Onorariile voluntarilor de la Toamna Musceleană au devenit mese Şi premii de 50 de milioane

Directorul Casei de Cultură “Tudor Muşatescu” cere bani pentru una, Ţâroiu îi dă pentru alta. Important este că le iese socoteala 

După pretenţiile financiare ale directorului Liviu Cioacă, artiştii noştri mai mult mănâncă (pe banii noştri, fireşte) decât creează

Un document, prin care se cer bani în plus faţă de bugetul alocat la începutul anului, îl are ca autor pe Liviu Cioacă, directorul Casei de Cultură „Tudor Muşatescu”. Acesta a reclamat într-un material înaintat Consiliului Local, Comisiei de Buget-Finanţe şi Comisiei de Cultură ale Legislativului municipal că manifestările culturale din trimestrul IV nu sunt bugetate. Adresa este redactată pe 4 octombrie şi înaintată trei săptămâni mai târziu, după consumarea unei părţi dintre manifestările care n-au beneficiat de finanţare. Dar din faptul că ea figurează în antet cu data de 4 octombrie 2016 înţelegem că Liviu Cioacă a intenţionat de la bun început să ceară bani, de pildă, pentru „Toamna Musceleană”, deşi primarul Liviu Ţâroiu s-a angajat în faţa Consiliului Local că nu va exista niciun fel de cost pentru Primărie şi că întreaga cheltuială revine firmei Palmyra Events din Târgovişte. Mai mult decât atât, că-i va convinge pe artiştii locali să facă voluntariat, adică să presteze gratis în slujba comunităţii. Patroana şi-a asumat, prin contract, să plătească VIP-urile care au concertat la „Toamna Musceleană”, în timp ce Primăriei îi revenea misiunea de a se descurca cu subordonaţii. 

Astăzi suntem în posesia informaţiei referitoare la costurile voluntariatului prestat de cântăreţii locali, la ale căror servicii ar trebui să se renunţe dacă sunt atât de scumpi: 50 de milioane de lei vechi! Asta deşi Ţâroiu spunea că este treaba lui cum se înţelege cu Casa de Cultură ca să scape fără cheltuieli în contul Primăriei. Să ne amintim declaraţia acestuia în plenul şedinţei din 29 septembrie 2016, când s-a aprobat asocierea Municipiului Câmpulung, prin Consiliul Local, cu Palmyra Events, pentru organizarea Festivalului „Toamna Musceleană”. „Nu sunt cheltuieli, efectiv, nu sunt cheltuieli, dacă facem un contract de asociere. Noi punem la dispoziţie o suprafaţă de teren, dânşii organizează spectacolul în favoarea cetăţenilor şi comerţul cu produse agro-alimentare. Noi vom organiza o expoziţie de fructe, legume şi produse tradiţionale ale zonei, pe un spaţiu cu producători musceleni. De ce cu această firmă? Este singura care a solicitat să organizeze un asemenea festival (…). Eu v-am propus un eveniment la care Primăria să nu vină cu cheltuieli. Dacă vom face acest eveniment aşa cum ziceţi dumneavoastră (n.r. liberalii care au reclamat că li se cere votul fără să li se comunice partea de cheltuieli ce revine Primăriei, inclusiv cele pentru prestaţiile muzicanţilor şi dansatorilor locali), sigur vom avea cheltuieli. Şi Casa de Cultură, şi SC Pieţe SRL. Vom face cu participare locală. Dacă facem cu Casa de Cultură, facem intervenţie să nu ne ia bani.”, spunea Liviu Ţâroiu în urmă cu o lună. 

Şi de convingător ce-a fost în intervenţiile sale la Liviu Cioacă şi compania, cu ochii pe bugetul public ca pe butelie, aşteptând cu sufletul la gură o cântare publică, pentru a scoate un ban, iată că nota de plată n-a întârziat să le fie vârâtă aleşilor sub nas.

Cam cât ne costă chiolhanurile artistice. Cultura, la fel ca amorul, trece prin stomac  

Pretenţiile financiare ale instituţiei sunt de-a dreptul absurde, per total, factura trimestrului IV ridicându-se la 34.000 de lei. După cum veţi remarca lecturând enumerarea de evenimente pentru care este cerută suma, veţi constata că şi cultura, la fel ca amorul, tot prin burtă trece, la câte mese trebuie să suporte plătitorii de taxe şi impozite. Practic, nu există manifestare de ţinută culturală fără festinul aferent. Iar după valorile pretinse a fi suporte din banii noştri, se mănâncă, nu glumă! Chiar ai fi tentat să crezi că oamenii aceştia de cultură mai mult mănâncă decât creează şi că noi, contributorii resemnaţi la vistieria publică, susţinem mai mult ghiftuitul „culturiştilor” decât actul cultural.         

Activităţi derulate: 

=Festivalul de romanţe şi poezie (contravaloarea mesei participanţilor) – 2.000 de lei;                 

=Expoziţie de pictură (diurna artiştilor şi masa participanţilor) – 1.500 de lei;

=Spectacole folclorice din cadrul „Toamnei Muscelene” (pe durata a trei zile, au evoluat solişti şi dansatori care au primit masa şi au fost premiaţi) – 5.000 de lei! 

Aşadar, 50 de milioane de lei vechi, pretenţiile lui Liviu Cioacă de la Primăria condusă de Ţâroiu, care, de bine ce-a făcut intervenţie să nu-i ia bani pentru umplerea programului “Toamnei Muscelene”, a prezentat Consiliului această cheltuială „neprevăzută”, trădată de data adresei directorului Casei de Cultură, 4 octombrie 2016. Cu zece zile înainte de începerea festivalului! Să zicem „mersi” că Cioacă a cerut bani doar pentru mese şi premii, căci putea să pluseze şi cu onorarii. Sau acelea sunt cumva mascate de „premii”? 

S-au mai cerut bani şi pentru activităţile „în curs de derulare”: 

=Festivalul de satiră „Tudor Muşatescu” (cazare, masă, jurizare, premiere, recitaluri ale artiştilor Ţociu şi Palade, publicitate) – 14.000 de lei;

=Expoziţii de pictură (diurna artiştilor şi masa participanţilor) – 1.500 de lei;

=Festivalul de datini şi obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou (masă, cazare, transport, sonorizare, publicitate) – 10.000 de lei.  

Totalul cheltuielilor trimestrului IV, cu ce-a fost şi cu ce va fi, se ridică, după cum am precizat, la 34.000 de lei, în completarea bugetului pe care Casa de Cultură „Tudor Muşatescu”, instituţia fără sediu, pentru găzduirea căreia se plăteşte chirie directorului Clubului ARO, l-a primit, ca toată lumea, la începutul anului. 

Primăria îl obligă pe Cioacă să accepte bani fie mai mulţi decât îi trebuie, fie pentru evenimente despre care nu avea habar 

În schimb, în materialul pregătit de Executiv pentru şedinţa Consiliului Local de ieri după amiază, figurează alte evenimente care au generat sau vor genera cheltuiala de 34.000 de lei.

=Focul lui Sumedru, spectacol folcloric (probabil, pentru cel de la vecinii de la Măţău, căci la Câmpulung n-a existat aşa ceva) – 3.000 de lei;                  

=Festivalul de satiră socială „Tudor Muşatescu” – 14.000 de lei;

=Ziua Naţională a României – 2.000 de lei;

=Concerte de colinde, datini şi obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou – 15.000 de lei.  

Remarcând în dreptul manifestărilor dedicate Sărbătorilor de Iarnă o sumă mai mare cu 5.000 de lei decât cea de care are nevoie Cioacă şi o finanţare pentru spectacolul de Focul lui Sumedru (organizat într-o altă localitate!), de care directorul habar nu avea, de vreme ce n-a cerut bani – afirmaţie valabilă şi pentru Ziua Naţională – este posibilă o reglare din mers a costurilor „Toamnei Muscelene”. Dacă tot se întâmplă astfel de treburi, parcă în sfidarea „proştilor” care plătesc la bugetul local, n-am înţeles de ce Primăria nu se pune de acord înainte cu Casa de Cultură pentru ce să ceară fondurile, ca să nu se mai dea de gol una pe cealaltă la o asemenea manieră puternic amatoare. Noi ce să înţelegem? Că Primăria finanţează evenimente inexistente, de vreme ce şeful Casei de Cultură nu le are programate? Sau că îl obligă să accepte bani mai mulţi decât îi trebuie?

Din cauza orei de închidere a ediţiei, sub cea a încheierii şedinţei de Consiliu de aseară, vom reveni într-o ediţie viitoare cu discuţiile pe marginea acestui subiect total dezamăgitor. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!