Ieri, în spitalele din judeţ, inclusiv la Câmpulung, s-a declanşat greva generală pe termen nelimitat. Motivul îl reprezintă diferenţele majore din grila de salarizare, iar protestatarii anunţă că, până în acest moment, nu au primit niciun semnal de rezolvare a problemelor revendicate şi spun că nu vor înceta greva până când Ministerul Sănătăţii nu va găsi soluţii de rezolvare a conflictului. Acţiunea de protest a fost organizată de Federaţia Sanitas în toate spitalele din ţară unde s-a lucrat cu o treime din personal şi s-au asigurat doar urgenţele.
La Câmpulung, şi Ambulatoriul de Specialitate a fost în grevă, nu s-au acordat consultaţii, reţete şi bilete de trimitere. În faţa Spitalului Municipal au protestat angajaţi din toate categoriile profesionale, de la medici, asistente, personal auxiliar şi până la funcţionari TESA. Protestatarii au fost paşnici, afişând diferite sloganuri: „În Piteşti sau în Muscel, bolnavii-s trataţi la fel, ceea ce e diferit este salariul primit”; „În ultimii ani e un trend, luăm salarii second hand”; „Cu aceleaşi protocoale, vrem salariile legale”; „Cu Guvernul tehnocrat, totul se duce de râpă. Sunteţi un vas eşuat, fără pic de vânt din pupa”; „Ieri, umili servanţi prin vest, azi miniştri tehnocraţi, doar asta-i schimbat, că-n rest, ei rămân etern rataţi”; „Euro-factura creşte ca aluatul, Euro-moneda, cu ea face blatul. Euro-salariul e mai african, de când leul nostru e european”.
Protestul în curtea unităţii a durat o jumătate de oră, cadrele medicale fiind îndemnate de liderul Sanitas, Gabriel Eana să se întoarcă la locurile de muncă, unde, dacă este posibil să respecte greva generală, prin încetarea activităţii, iar, în zona medicală, li s-a sugerat colegilor să nu lase pacienţii fără tratament sau masă. O primă măsură a protestului a fost întârzierea servirii mesei pacienţilor internaţi cu o oră şi jumătate. „Astăzi (n.r. ieri, 31 octombrie), de la ora 8.00, are loc greva generală în sistemul public de sănătate şi nu numai. Există şi alte zone de unde salariaţii sunt solidari cu noi, şi mă refer la cei care au fost exceptaţi din cele două Ordonanţe pe care Guvernul le-a dat în august, de îndreptare, chipurile, a inechităţilor din sistemul de sănătate, inechităţi care nu s-au eliminat, ci au fost accentuate, în sensul că s-au mărit discrepanţele între salariaţii care lucrează în spitalele din zona clinică, unde nivelul de salarizare ajunge şi la un procent de 40% mai mult decât primesc cei din zona neclinică şi aici intră spitalele municipale, orăşeneşti şi comunale. Este un lucru anormal, singurul sector de activitate din România unde se întâmplă să existe aceste diferenţe. Până la urmă, pacienţii beneficiază de aceleaşi tipuri de medicale, atât în Spitalul Câmpulung, cât şi la un spital judeţean, de urgenţă, fiind corect ca nivelul salariului de bază să fie acelaşi în toate unităţile sanitare. Astăzi (n.r. ieri, 31 octombrie), pacienţii care au fost internaţi în spital au beneficiat de îngrijirile medicale, pentru că ne-am gândit că sunt nevinovaţi de acest conflict dintre noi şi Guvernul României şi am cerut colegilor să aplice tratamentele medicale pentru cei internaţi. În schimb, nu a lucrat Ambulatoriul de Specialitate, nu va lucra nici mâine (n.r. azi, 1 noiembrie). Pacienţii care vor avea nevoie şi nu sunt urgenţe vor fi temporizaţi până miercuri, în speranţa că poate atunci o să anunţăm că greva noastră a luat sfârşit.”, ne-a declarat liderul Sanitas Câmpulung, Gabriel Eana.
Solicitările sindicaliştilor din sănătate au ajuns în Camera Deputaţilor, urmând ca, cel târziu astăzi, să-şi dea avizul favorabil Comisiile de Finanţe, Muncă şi cea Juridică pentru modificarea celor două Ordonanţe, 20 şi 43, care le-au provocat nemulţumiri angajaţilor din sistemul medical. Pentru a fi siguri că solicitările le sunt ascultate, s-a apelat la ajutorul grupului PSD, care este cel mai puternic.
Angajaţii Spitalului Câmpulung sunt foarte nemulţumiţi de discrepanţele făcute prin cele două acte normative, iar dacă Guvernul nu va fi de acord cu revendicările Federaţiei Sanitas, sunt foarte mulţi care vor să-şi dea demisia, peste 100 de persoane. În această situaţie, unitatea medicală nu va mai putea funcţiona, ţinând cont că toţi angajaţii sunt în jur de 550. Sindicatul intenţionează să promoveze această măsură extremă, prin distribuirea unui chestionar, cu întrebarea: „Sunteţi de acord să vă depuneţi demisia? Da sau nu!”