3 C
Campulung Muscel
25/10/2021

Baciu, de la Corbi, mai interesant decât Mănescu, de la Câmpulung

Nici n-a apucat să fâsâie bine în târg vestea că parlamentarul de profesie Gheorghe Marin va candida, de data aceasta, la Senat, sătul, probabil, de aerul de la Camera Deputaţilor, că liberalii şi-au scos şi ei la înaintare alternativa. Locul II, la Senat, ocupat pe lista PSD-ului de preşedintele PSD Câmpulung, primeşte riposta PNL: locul II, la Senat, pe lista PNL, Silviu Mănescu, proaspăt consilier local. Şi proaspăt liberal, intrând în PNL Câmpulung şi în politică de doar cinci luni şi jumătate. Dar „microbul” l-a pătruns suficient de tare şi pe domnul doctor încât să-şi dorească un loc de senator, fiind suficientă experienţa de trei luni în Consiliul Local, unde, cu sau fără opoziţie, mai cu lege, mai pe lângă lege, localitatea se conduce brici. Senatorul de Muscel, dacă liberalii vor mai pupa norocul din 2012, când au trimis două „bucăţi” în Senat, graţie confuziunii create de parteneriatul USL, a fost anunţat şi lansat, bănuim, dată fiind experienţa de la locale, când candidatul a fost lansat tot la sediu, într-o conferinţă de presă, marţi, 11 octombrie, în cadrul primei întâlniri cu presa în perioada de precampanie pentru parlamentare. 

De la 25% la locale, liberalii visează la 35%, ca să aibă doi senatori 

Şansele lui Mănescu de a prinde un loc în legislativul ţării, în Senat, depind de prea mulţi „dacă”. Dacă partidul obţine, la nivelul judeţului, 35% sau, după regulile redistribuirii, PNL să treacă de 30%, iar PSD să nu sară de 50% în judeţ. Abia atunci este posibil ca liberalii să prindă al doilea loc de senator, pentru candidatul Câmpulungului şi al Muscelului. O fantezie, am putea spune, analizând scorul de la proaspetele alegeri locale, unde victorie desăvârşită descrie performanţa PSD şi dezastru iremediabil, rezultatul PNL. Să ne amintim cum au stat lucrurile în Argeş, la recentele alegeri locale din 5 iunie 2016. 

La funcţia de primar în cele 102 localităţi ale judeţului, PNL a acumulat 60.632 voturi (23,20%) şi 24 de mandate (23,52%). La Consiliul Local, scorul PNL a constat în 55.809 voturi (21,74 %) şi 340 de mandate de consilieri locali (26,11%). De unde rezultă un procent pe judeţ de 24,81%. 

PSD, în schimb, a scos, pentru funcţia de primar, în Argeş, 120.859 voturi (46,26%) şi 75 de mandate (73,52%)! La Consiliul Local, în dreptul PSD figurează 122.190 voturi (47,60%) şi 680 mandate de aleşi locali (52,22 %). Procent la nivelul judeţului: 62,87%. 

Aşadar, iată ce şanse extraordinare are PNL să obţină 35%, când ei pleacă de la un amărât de nici 25%, la cele mai recente alegeri! Şi cum va fi oprit PSD la 50%, când se aşteaptă ca, la parlamentare, rezultatul să fie tot unul spectaculos, chiar mai bun ca la locale! Nici măcar prezenţa mai slabă la alegerile din 11 decembrie 2016, pe care o anticipează liberalii, dată fiind experienţa de la precedente scrutine pentru desemnarea reprezentanţilor în Parlamentul României, nu are cum să „îndulcească” diferenţa dramatică, pe care un politican cu picioarele înfipte în pământ ar privi-o cu toată seriozitatea de care este capabil înainte să intre într-o cursă pierdută din start.     

PNL a pierdut un primar din cei 24 în tot judeţul, care va face campanie pentru ALDE 

Liberalii mizează, la nivel declarativ, pe susţinerea pe care candidatul Muscelului o va primi de la primarii din zona de Nord şi din Argeş, care nu sunt decât 24 de „bucăţi” mari şi late în judeţ. 23, pentru că unul s-a dus. Necăjit că n-a fost sprijinit de partid să obţină un loc eligibil la Camera Deputaţilor, Virgil Baciu, unul dintre cei mai pitoreşti liberali şi primari de comună, şi-a declarat public simpatia şi ajutorul pentru ALDE. La conferinţa de presă a PNL Câmpulung, de marţi, 11 octombrie, s-a vorbit mai mult despre candidatura care n-a fost să fie a lui Virgil Baciu, primarul de la Corbi. La vizita preşedintelui Klaus Iohannis la Câmpulung, la Mausoleul Mateiaş, a stat ţanţos pe trepte, la câţiva paşi de şeful ţării, pe aceeaşi linie cu liberalii de la judeţ, edilul şef al comunei plasate, de 48 de ani, în afara Muscelului. Mai greu de recunoscut datorită pălăriei de afacerist de top, dar Baciu a fost la Câmpulung şi a şi sărit în faţa preşedintelui, atunci când acesta a coborât în mulţime, pentru a-i strânge mâna. PNL-iştii de la Câmpulung n-au avut acest noroc, pe care Virgil Baciu şi l-a făcut cu mâna lui.

De ce Mănescu şi nu Baciu?, au întrebat jurnaliştii, la conferinţa de presă, lăsând impresia că-l preferă pe primarul ne-muscelean decât pe doctorul care, de zece ani, face naveta la Câmpulung, unde deţine afacerea în domeniul medical şi şcoala post-liceală de asistenţi. Pentru că are gura mare şi vorbeşte ce vrea, deşi tot de asta, zice Ionel State,  îl şi place: că este ca el şi spune ce gândeşte. Situaţia în privinţa primarului corbean cu aspiraţii la deputăţie se prezintă astfel. Virgil Baciu şi-a exprimat, cu foarte mare vehemenţă, ca să-l cităm pe Ionel State, dorinţa de a candida la Parlament. La Camera Deputaţilor, mai precis, pe un loc eligibil. Fiind refuzat, deşi alţi colegi primari, cum sunt cei de la Costeşti şi Valea Iaşului şi-au găsit locuri pe lista la Senat, neeligibile, ce-i drept, Baciu a întors spatele PNL. Numai că nu poate pleca el din partid, cu demisie, căci îşi pierde funcţia de primar. Şi atunci a început să-şi strige susţinerea pentru alt partid, în speranţa că va fi dat afară din PNL, situaţie care nu-i pune în pericol scaunul de „baci” şef peste Corbi.          

„Virgil Baciu este un prieten al meu. Mi s-a părut un om cu mare deschidere, care spune ce gândeşte, dar mi-a lăsat impresia în ultimul timp că are o ţintă personală. De ce nu s-a dus la ALDE să ceară loc eligibil? Eu ştiu ce aşteaptă domnul Baciu, aşteaptă să fie dat afară, ca să poată să plece la alt partid. Dacă va fi dat afară, îşi păstrează mandatul. Dacă îşi va da demisia din PNL, îşi pierde mandatul de primar. Impresia mea a fost că dumnealui a avut un interes propriu. Să fie deputat.”, a precizat responsabilul de zona Muscel, pe al cărei teritoriu nu se află comuna păstorită de Baciu. 

Deocamdată, a precizat Ionel State, la partid nu s-a luat în discuţie situaţia lui, dar PNL este dispus să meargă înainte cu un primar în plus sau în minus. Deşi, în comparaţie cu cei 75 de primari ai PSD-ului, nu-şi permite să piardă niciunul. „Dacă aş fi fost preşedintele partidului, nu aş fi acceptat această situaţie.”, a comentat State, căruia i-a ţinut isonul Bogdan David, potrivit căruia, până acum trei luni, nu-l cunoştea pe primarul de la Corbi, care, culmea, a fost unul dintre cei mai ambiţioşi politicieni de la PNL. Atât de ambiţios încât l-a contracandidat pe Iani Popa la funcţia de preşedinte al PNL Argeş, acum câţiva ani, înainte ca liberalii să fuzioneze cu democrat-liberalii. „Avem primari mai buni ca domnul Baciu. Cel de la Valea Iaşului, Nicolae Barbu. Baciu a fost în PNL vechi. A candidat pentru funcţia de preşedinte al filialei Argeş cu domnul Iani Popa. A pierdut dramatic. S-a supărat şi a venit către PDL, în perioada Mircea Andrei. A avut şi acolo… când îl ia capul pe domnul Baciu, nu mai stă nimeni în faţă, spune ce vrea. A avut libertate deplină, a susţinut ce opinie a vrut. Este corect să te înscrii pe o listă electorală. S-au făcut nişte criterii. Nu a respectat criteriile, nici măcar nu s-a înscris în cursa electorală în termen.”, a mai spus State pe acest subiect mai discutat decât candidatura lui Mănescu.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!