25.2 C
Campulung Muscel
16/04/2024

Câmpulungul a cerut bani Ministerului Dezvoltării pentru campusul de la Minier, nu pentru canalizare

Primarilor li s-a cerut să se concentreze pe investiţiile în reţelele de apă şi canal, pentru care pot fi accesaţi bani doar până la finele lui 2018

„Cei care nu aţi solicitat includerea în program, solicitaţi includerea în program! Prioritate apă şi canal!”, i-a îndemnat Alin Stoicea, şeful Direcţiei Tehnice şi de Dezvoltare pe primarii prezenţi la şedinţa convocată, săptămâna trecută, de preşedintele Consiliului Judeţean Argeş. Acesta se referea la Programul Naţional de Dezvoltare Locală, singurul program naţional susţinut din bugetul de stat, aprobat prin Ordonanţa 28 din 2013, prin care administraţiile publice locale au posibilitatea ca, accesându-l, să-şi rezolve marile probleme la nivelul comunităţii: reţeaua de apă, reţeaua de canalizare, drumurile, şcolile. Exact ce are nevoie şi Câmpulungul, pentru care prioritatea o constituie continuarea investiţiei în campus şcolar la Liceul Tehnologic Auto, singura propunere cu care municipiul figurează la Ministerul Dezvoltării. Alin Stoicea i-a dat de gol pe aleşii Câmpulungului că n-au transmis documentaţia privind canalizarea, incomparabil mai importantă decât complexul de la fostul Minier. Nici vorbă despre reţeaua de apă! Asta în condiţiile în care termenul până la care se acordă finanţări pentru apă şi canalizare expiră la finele anului 2018. Rezumând situaţia nefericită, din punct de vedere numeric, a proiectelor accesate în Muscel de către primarii invitaţi vineri, la Câmpulung, Alin Stoicea spunea că o singură comună, Rucărul, derulează lucrări în baza Ordonanţei 28, că sunt aşteptate contractele de la Bughea de Sus şi Albeştii de Muscel şi că este în etapa de depunere Câmpulungul, care, astfel, îşi menţine reputaţia de leneş al judeţului şi al zonei, şi în privinţa atragerii de fonduri. 

Rucăr, singura comună din Muscel care derulează lucrări finanţate prin Ordonanţa 28. Valoarea lor, 30 milioane lei 

Zece Primării din Nordul judeţului au primit invitaţia Consiliului Judeţean de a-şi trimite reprezentanţi la şedinţa tehnică organizată la Câmpulung. Au participat la discuţii primarul Cătălin Manta, de la Albeştii de Muscel, primarul Nicolae Tarbă, de la Bughea de Sus, viceprimarul Bogdan Oancea, de la Bughea de Jos, primarul Claudius Ciobanu, de la Cetăţeni, Dumitru Secăreanu, de la Dâmbovicioara, Ion Băcioiu, primarul de la Dragoslavele, viceprimăriţa Adriana Cicu, de la Lereşti, Ionel Dulamă, de la Rucăr, însoţit de vicele Ion Pârnuţă, primarul Ion Paul Marin, de la Stoeneşti, venit şi el cu viceprimarul Ion Luca. Dintre toţi aceştia, spunea şeful Tehnicului din cadrul Consiliului Judeţean, într-o singură localitate se execută lucrări finanţate prin Ordonanţa 28/2013 – Programului Naţional de Dezvoltare Locală. „Este vorba de lucrări, la o valoare de aproape 30 de milioane de lei, aflate în derulare: canal, apă şi o grădiniţă. În privinţa celorlalte comune, unele au depus, altele nu au depus, pentru a fi incluse în program.”, informa directorul Alin Stoica.  

El i-a anunţat că a pregătit un draft, pe care a început să-l împartă, cu domeniile de aplicare, drumuri, canal, apă, şcoli, şi cu actele necesare accederii în program: adrese de înaintare, devizul actualizat, anexa 3, normele şi nota de fundamentare a obiectivului dorit. Directorul tehnic a asigurat de întreaga disponibilitate de a le fi de folos primarilor, atât în faza de depunere a actelor la Ministerul Dezvoltării şi Administraţiei Publice, cât şi la verificarea lor. „Le depuneţi la minister, ajung pe circuit în două săptămâni, se verifică într-o lună şi, dacă aveţi ceva de completat, primiţi răspuns peste două luni. Eu şi colegii mei din Direcţia Tehnică putem să vă ajutăm mai repede.”, s-a pus acesta la dispoziţia şefilor de administraţii publice locale. „Rugămintea este ca, în momentul în care depuneţi la minister, să ne transmiteţi şi nouă o copie, pentru a avea un centralizator exact al lucrărilor solicitate pentru includerea în programul naţional. În cazul în care avem discuţii – chiar săptămâna viitoare (n.r. această săptămână), o să am o discuţie la Direcţia Generală Lucrări Publice din cadrul ministerului, cea care le avizează – să avem toate solicitările Primăriilor. Au fost cazuri în care am constatat, când ne-am dus acolo, că solicita o anumită Primărie şi la Consiliu nu a dat nici măcar un telefon ca să ne anunţe „ne-am înscris acolo”, ca să putem să susţinem şi noi, ca judeţ, lucrările dumneavoastră.”, a afirmat Alin Stoicea. 

În luna ianuarie, de la Direcţia Tehnică a fost expediată către toate Primăriile, prin e-mail şi fax, o informare, potrivit căreia cererea de includere în program nu se face către Consiliul Judeţean, ci către minister. Dar o copie se predă la CJ Argeş. „Noi nu putem să depunem decât în numele Consiliului, pentru infrastructură, la nivel judeţean. Nu pot să depun în numele Primăriei. Pot s-o duc, să vă ajut la minister, dar depunerea o faceţi dumneavoastră, iar numărul de înregistrare îl ia Primăria.” 

În contractul de finanţare semnat cu ministerul există o prevedere potrivit căreia Primăriile sunt obligate să desemneze o persoană, care să ţină legătura atât cu ministerul, cât şi cu Consiliul Judeţean. „Am întâlnit în teritoriu destule situaţii în care mi s-a spus la Primărie că: „dacă primarul nu este, n-avem ce date să vă dăm”. Sunt cazuri în care, de multe ori, ministerul ne sună pe noi. Din cadrul Consiliului sunt desemnate sub semnătură două persoane şi alte două în legătura cu ministerul. Eu sunt prima. Ne sună şi ne spun: la Primăria X lipseşte nu ştiu ce. Nu au cu cine să discute, căci primarul este plecat. În momentul în care semnaţi contractul de finanţare, să-l citiţi şi să vedeţi că aveţi obligaţia de a desemna acea persoană din aparatul tehnic, care să ştie orice modificare a ordonanţei.”, a adăugat Stoicea.

Robinetul fondurilor pentru apă Şi canalizare se închide la finele lui 2018

Ce am auzit de la directorul Stoicea despre Câmpulung, unde prezentarea a început cu „o mare problemă”, ne-a produs o mare dezamăgire. Sentiment care s-a amplificat atunci când acesta a precizat în ce constă marea problemă. Primăria Câmpulung nu a înaintat documentele pentru a primi finanţarea necesară realizării reţelei de canalizare! Liviu Ţâroiu a scuzat „scăparea” prin faptul că nu este în posesia tuturor avizelor, pe care sperăm să le obţină până la termenul la care se închide robinetul. Adică doi ani de acum înainte. „Programul este multianual, este pe trei ani, cu extindere maximum doi ani, cu justificări. Ei spun în lege cronologic, în ordinea sosirii (n.r. solicitărilor). Primul venit, primul servit. Aviz celor care au depus documentaţia. Au fost Primării în judeţul Argeş care au decontat şi câte 80 de miliarde, dar au fost Primării care au decontat un leu sau deloc. Documentele să le depuneţi – i-a cerut directorul Stoicea lui Ţâroiu. Solicitările le luăm în calcul, pentru că aveţi solicitări şi pentru alte lucrări.” La Ministerul Dezvoltării, Câmpulungul figurează doar cu reabilitarea Liceului Tehnologic Auto. „Dintre lucrările pe care le depuneţi, să ne spuneţi care vă “ard”. Care doriţi să fie introdusă prima în program. Este un acord cu Bruxelles, vizavi de lucrările care au prioritate în O.G. 28. Apa a fost până în 2015, se pare că ne lasă, nu intrăm în „infringement” (nerespectarea obligaţiilor), dar, la 1 ianuarie 2019, intrăm cu canalizarea. Până la sfârşitul lui 2018, baza sunt apa şi canalul. Trei sferturi încearcă pe drumuri. De acord, dacă ai apa şi canalul.”, a conchis Alin Stoicea.   

Albeşti şi-a plătit din bugetul local alimentarea cu apă în satul Cândeşti

Situaţia în Muscel arată astfel. La Albeştii de Muscel, care a transmis la MDRAP documentaţia privind o alimentare cu apă în satul Cândeşti, există o problemă. “Aţi solicitat, în luna ianuarie, aducţiune de apă la rezervo-rul existent. Aţi finalizat-o. În momentul în care cereţi includerea în program a unei lucrări şi o finalizaţi din bugetul local, faceţi, totuşi, o adresă către minister şi spuneţi-le că nu mai este necesar. Pentru că ei fac actualizare şi vă puteţi trezi cu o adresă ca să le duceţi actele pentru lucrarea respectivă: SF-uri, PT-uri, ce aveţi. Iar dumneavoastră o aveţi finalizată. Ei bugetează la nivel de minister o sumă, iar dumneavoastră deja aţi terminat lucrarea.”, i s-a adresat Alin Stoicea primarului Cătălin Manta. 

Primarul de la Bughea de Sus a lucrat direct cu ministerul, fără CJ Argeş

Primăria Bughea de Sus a ocolit Consiliul Judeţean, edilul descurcându-se singur cu ministerul. Motivul: în primul mandat, în ciuda insistenţelor la autorităţile judeţene, nu l-a băgat nimeni în seamă. Cum, în 2016, primarilor li s-a permis să se adreseze direct gestionarului programului, Nicolae Tarbă n-a stat pe gânduri şi s-a dus glonţ la Bucureşti. „Sunt, în momentul de faţă, în faza de semnare a contractului, mai am câteva avize de luat, am depus documentaţia, pentru că n-am avut nici documentaţie şi n-am avut nici fonduri. Abia am găsit ceva fonduri şi aici aş vrea să fac o remarcă: nu pot să plătesc studiul de fezabilitate decât în procent de 30%, aşa am şi încheiat contractul. Sper să mă sprijiniţi, căci am făcut o adresă şi către dumneavoastră. Chiar dacă am făcut-o târziu, am menţionat de ce am procedat aşa. Vă aduc toate adresele din anii anteriori, ca să vedeţi că am vrut să fiu disciplinat, că am înaintat în fiecare an solicitare şi niciodată nu mi s-a luat în calcul. Şi, atunci, eu m-am dus direct la minister. Anul acesta, ne-au dat voie şi nouă, de la Primării, să mergem acolo. În cel mai scurt timp, voi trimite toate avizele şi semnez contractul.”, a prezentat primarul Tarbă în ce fază se află proiectul său. 

Ordonanţa 28 finanţează şi proiectarea, şi execuţia obiectivului propus. În schimb, Primăria suportă costul studiilor de fezabilitate, al avizelor şi acordurilor. 

Primarul de la Rucăr, presat de termenele avizelor de la CNADNR

La Rucăr s-a primit o adresă, în conţinutul căreia este specificată data de 23 septembrie 2016, până la care se transmite anexa de decontare la minister. „Legea spune că, în momentul în care ministerul constată că sunt decontări în proporţie de 80% la nivel de ţară, sunt notificaţi toţi beneficiarii programului. Se pare că se duc spre 80% la sfârşitul lunii septembrie. În cazul în care solicitările transmise la nivel de ţară sunt sub cei 20% rămaşi, mai primiţi o notificare. Dacă şi acea notificare nu vă acoperă, totuşi, situaţia de lucrări, nu disperaţi. Dacă aveţi posibilitatea, plătiţi din banii dumneavoastră şi ministerul vi-i restituie imediat după aprobarea bugetului pe anul viitor.”, l-a informat directorul Alin Stoicea pe primarul Ionel Dulamă. 

Edilul rucărean a susţinut că problema sa este legată de alimentarea cu apă. „Lucrările pe care le mai am de executat sunt pe lângă şoseaua naţională DN 73. Ştiţi ce greu se obţin avizele de la CNADNR. Şi sunt limitat în timp de acest aviz. În situaţia în care eu, la 15 octombrie, finalizez întreaga investiţie, iar, până la 23 septembrie, nu pot să mă duc cu o situaţie de lucrări cu finalitate la 15 octombrie, ies din termenul avizului de la CNADNR, întrucât nu am posibilităţi financiare să pun suma de bani pentru finalizarea investiţiei. Vă rugăm să ne ajutaţi, pentru a putea să obţinem şi după data de 23 septembrie sumele, căci nu mai este o perioadă lungă de timp şi, în felul acesta, putem să încheiem lucrarea, aşa cum prevede contractul.”, este situaţia în care se află Ionel Dulamă. Stoicea i-a propus lui Dulamă o deplasare în echipă la Ministerul Dezvoltării Regionale, ca să discute chestiunile sesizate. 

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!