15.3 C
Campulung Muscel
24/04/2024

La Câmpulung, PNL va avea soarta PNŢCD

Dacă nu se organizează alegeri pentru schimbarea întregii conduceri a partidului, responsabile de eşecul de la locale

Dacă ar fi avut onoare, cel mai anonim preşedinte pe care PNL Câmpulung l-a avut în întreaga sa istorie, Bogdan David, ar fi trebuit să demisioneze din funcţie, pentru scorul dezastruos obţinut de partid la alegerile locale din 5 iunie. Imediat după procesul electoral, care a arătat un PNL şubrezit, vlăguit, fără membri valoroşi şi, din păcate, pentru formaţiunea istorică, fără nici cea mai mică strategie de a menţine ceea ce Călin Andrei le-a lăsat pe tavă, puterea, ziarul nostru a sugerat această variantă. Demisia de onoare a liderului organizaţiei municipale, care a reuşit „performanţa” unei catastrofe, ce pune sub semnul îndoielii însăşi existenţa liberalismului în municipiu. Dar, aşa cum era de aşteptat din partea politicianului câmpulungean înzestrat doar cu „foame” de funcţie, fără să-şi pună sieşi o întrebare de bun simţ, dacă este în stare sau nu s-o exercite, Bogdan David nu a făcut dovada onoarei în cele trei luni trecute de la eşecul lamentabil, care indică statusul de partid de mâna a doua căpătat pe merit de PNL Câmpulung. Ce se întâmplă, în prezent, cu fosta gardă a lui Călin Andrei impune intervenţia urgentă a liderilor judeţeni, care să dispună organizarea de alegeri interne, pentru desemnarea unei noi conduceri, din care să fie eliminaţi toţi responsabilii de cel mai negru rezultat obţinut sub conducerea preşedintelui de probă. O probă care este musai să se încheie, dacă PNL Argeş nu doreşte ca de organizaţia sa de la Câmpulung să se aleagă praful. Aşa cum s-a întâmplat cu PNŢCD, un partid tradiţional, istoric, viguros odinioară, care s-a dus de râpă tocmai din cauza conducerii şi a membrilor slabi şi foarte slabi. Exact cum posedă momentan PNL.                    

“Orbii” de la PNL n-au văzut semnale clare ale eşecului   

Ce-i drept, David a pornit la drum cu handicapul unei formaţiuni, care, indiferent de ceea ce se întâmpla pe scena politică naţională, unde încrederea în Iohannis, preşedintele cu care românii “au luat leapşa”, a scăzut considerabil după numai un an de mandat, era într-un colaps evident de pe vremea lui Andrei. Andrei a fost permanent preşedintele mai puternic decât partidul, pe care – ori n-a vrut, ori nu s-a priceput – nu l-a întărit. Este adevărat, nici n-a avut cu cine să-l întărească, fiindcă cei crescuţi în pepiniera de partid au fost dresaţi să facă gălăgie şi atât. N-au fost învăţaţi să studieze, să facă strategii, analize, comparaţii. N-au fost învăţaţi să fie prudenţi, să manifeste diplomaţie şi, cel mai grav, n-au fost învăţaţi să gândească. Dar, vorba din bătrâni, “unde nu e, nici Dumnezeu nu cere”. De aceea nu le-o fi cerut nici preşedintele-primar înlăturat de instanţă, văzând că n-are de la cine.                     

David şi compania de „vuvuzele” zgomotoase se încadrează în acest tipar, al falei fără bază, iar rezultatul înfatuării excesive s-a văzut pe 5 iunie 2016. Proporţiile prăpădului n-ar fi fost la aceste dimensiuni dacă preşedintele n-ar fi fost un ins lipsit total de viziune, de inspiraţie. Un politician cu simţul măsurii ar fi anticipat ratarea localelor analizând ceea ce s-a întâmplat la cele mai apropiate alegeri de cele locale. În 2014 au fost trei scrutine: alegerile europarlamentare, care, în Argeş, au coincis cu cele pentru alegerea preşedintelui Consiliului Judeţean, după problemele cu justiţia ale lui Constantin Nicolescu, şi alegerile prezidenţiale. La toate cele trei episoade, PNL Câmpulung a făcut dovada neputinţei de a convinge electoratul să-l salte de pe locurile ruşinoase pe care căzuse cu mult înainte. 

O grămadă de aşa-zişi analişti ai târgului, inclusiv din rândul acestor “oi bezmetice” fără o mână de fier care să le ţină adunate şi să le arate direcţia, susţin că n-au legătură localele cu parlamentarele ori prezidenţialele. Au, cum să nu aibă, întrucât procentul scos îţi arată ţie, ca politician, cum stă partidul la acel moment în preferinţele electoratului. Nu contestă nimeni interesul mai mare pentru persoana primarului şi pentru Consiliul Local, dar scorul la oricare alt tip este alegeri este o oglindă a popularităţii partidului sau a lipsei ei, la momentul respectiv. Iar, în 2014, când au votat ultima oară câmpulungenii, înaintea localelor din 2016, PNL stătea rău. Foarte rău. Să le luăm pe rând. 

 

Alegerile europarlamentare, 

25 mai 2014 

1.Alianţa PSD-UNPR-PC – 2.770 voturi (34,62%);  

2.Mircea Diaconu – 1.734 voturi (21,67%); 

3.Partidul Naţional Liberal – 803 voturi (10,03%).     

Iar fratele de fuziune de mai târziu, Partidul Democrat Liberal, s-a situat pe un jenant loc IV, cu 609 voturi (7,61%). PNL-ul lui Călin Andrei a reuşit să aducă pentru partid mai puţin de jumătate din voturile câştigate de unul singur, în municipiu, de fostul liberal Mircea Diaconu! Nici cu voturile scoase de viitoarea jumătate democrat-liberală nu reuşea să-l întreacă pe cel considerat cea mai frumoasă surpriză a europarlamentarelor de acum doi ani. Cea mai urâtă au livrat-o liberalii.              

 

Alegerile pentru Consiliul Judeţean Argeş, 25 mai 2014

1.Florin Tecău PSD – 3.765 voturi (51,86%); 

2.Ion Popa PNL – 1.200 voturi (16,53%).

Amintim şi rezultatul PDL-istului Cătălin Teodorescu, căruia susţinătorii din municipiu, aliaţi cu liberalii câteva luni mai târziu, n-au reuşit să-i aducă nici măcar un 10% curat: 721 voturi (9,93%). A doua ruşine a zilei pentru PNL, uitată prea repede de liberali, cărora, la localele din 2016, şi iaurtul trebuia să li se pară prea fierbinte la asemenea experienţe înregistrate în trecutul recent. 

 

Alegerile pentru preşedintele României, primul tur, 

2 noiembrie 2014

1.Victor Ponta PSD-UNPR-PC – 6.345 voturi (40,80%);

2.Klaus Iohannis PNL-PDL – 4.040 voturi (25,98%);

Candidatul situat pe locul III, la Câmpulung, Călin Popescu Tăriceanu, independent, le-a dat peste nas adepţilor PNL cu un neaşteptat 11,23%, ca urmare a celor 1.747 voturi primite. Astfel, a reuşit, de unul singur, să obţină aproape jumătate din voturile chinuite scoase de două partide unite în suferinţă.    

Fără un lider adevărat, PNL se alătură PNŢCD, în cimitirul politic

Chiar având imaginea dezastrului proaspătă în memorie, în 2016, rămaşi fără Călin Andrei şi fără un mentor adevărat în spate, ca Gheorghe Banzea, Filip Popescu sau oricare alt liberal cu experienţă, cu inteligenţă şi capacitatea de a concepe o strategie menită să îndulcească deznodământul, generaţia ratată a PNL Câmpulung se vedea învingătoare. Când ei intrau în alegeri cu scoruri între 10% şi 25%, obţinute cu doi ani înainte! Reamintim scofala liberală din 5 iunie 2016:

=La funcţia de primar: Liviu Ţâroiu PSD – 5.263 voturi (45,35%); Bogdan David PNL: 3.056 voturi (26,33%); 

=La Consiliul Local: PSD – 4.913 voturi (42,85%); PNL – 3.028 voturi (26,41%).  

La localele din 2016, PNL a înregistrat o premieră (exceptând campania puternică pe care liberalii, prin greşelile care frizau ridicolul, i-au făcut-o lui Liviu Ţâroiu): scorul partidului a fost sensibil mai mare decât cel al candidatului la funcţia de primar, lucru care nu s-a întâmplat în cazul lui Călin Andrei, care, permanent, a tras partidul după el. În cazul lui David, acesta a fost tras de partid, iată care i-a fost forţa! Unde a fost electoratul lui Călin Andrei, care, teoretic, trebuia să-i acorde voturile urmaşului Bogdan David? Acesta a rămas electoratul lui Călin Andrei.         

La asemenea procente, candidatul liberal, care este unul şi acelaşi cu preşedintele, era musai să plece din funcţie, semn că-şi asumă răspunderea pentru „brânza” făcută de partid, care a „beneficiat” de o campanie suicidală, cu proiecte anti-votanţi (vezi demolarea garajelor), cu absenţa totală a candidatului din câmpul vizual al electoratului şi lipsa unei ceremonii de lansare a unui ins pe care lumea nu-l cunoştea. Iar cine îl recunoştea avea o impresie proastă despre el, din cauză că lui David îi lipseşte cu desăvârşire carisma. Şi de om, şi de politician.       

Însăşi alegerea candidatului a dovedit lipsa de inspiraţie a „juniorilor”, pentru care politica, administraţia publică şi alegerile s-au dovedit o joacă. Îl aveau pe Cristi Creţu, care făcuse o impresie bună la localele din 2012, suflându-i în ceafă lui Călin Andrei. PNL ar fi pierdut, probabil, şi cu Cristi Creţu, dar nu într-un asemenea hal. Uite că s-a supărat Creţu de pomană pe Evenimentul Muscelean când îl dădea trecut la PSD, care nu avea om pe măsura funcţiei. Astăzi, ar fi fost primar. 

Concluzia acestei relatări: alegeri urgente la PNL Câmpulung, altfel se alătură PNŢCD-ului în cimitirul partidelor adormite pe veci.

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!