Sâmbătă, 27 august 2016, Biserica Ortodoxă îl cinsteşte pe Sfântul Mucenic Fanurie, motiv pentru care biserica din cartierul Grui, care-i poartă hramul, va fi sfinţită a doua zi, duminică, 28 august, începând cu ora 9.00. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie va fi oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului, care va fi înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. La finalul slujbei, credincioşii au posibilitatea să intre în Sfântul Altar şi să sărute Sfânta Masă. Piatra de temelie a Bisericii „Sfântul Fanurie” a fost pusă în 2009, în temelii existând chiar o piatră din insula Rhodos, loc în care s-a născut şi a murit Sfântul Fanurie. Piatra a fost adusă chiar de părintele Ionuţ Popescu. În 2007, a fost sfinţit Paraclisul, construit exact în clădirea în care a funcţionat o veche cârciumă, iar, în anul 2009, au început lucrările noii biserici.
În această biserică, concepută în stil bizantin, se săvârşesc zilnic slujbe după modelul mănăstiresc al Sfintei Vecernii, iar în fiecare zi de miercuri se desfăşoară Acatistul „Sfântului Fanurie”, icoanele împărăteşti fiind aduse de preoţii parohi Ionuţ Popescu şi Ionuţ Marghitoiu de la schitul românesc Prodromul din Muntele Athos, unde au fost realizate.
Era necesar ca această biserică să fie construită, deoarece cartierul Grui nu avea un loc de închinăciune, iar, acum, biserica este plină de credincioşi.
După tradiţie, Sfântul Fanurie s-a născut în Rhodos, din părinţi păgâni şi bogaţi, fiind cel mai mare dintre cei 13 fraţi. După ce tatăl său a murit năprasnic, familia lor a sărăcit, iar mama Sfântului a început a duce, în ascuns, o viaţă păcătoasă. Când a văzut că fiul ei, Fanurie, a aflat acestea, ea a murit, iar Sfântul a părăsit cetatea, fugind în locuri pustii. Acolo, din voia lui Dumnezeu, a întâlnit un pustnic, care l-a adus la cunoaşterea Evangheliei şi l-a botezat, apoi l-a învăţat să vieţuiască potrivit poruncilor lui Hristos. După o vreme, primind chemare de la Dumnezeu, Sfântul Fanurie a început să propăvăduiască pe Hristos în cetăţile păgâne din apropiere, apoi a fost prins de închinătorii la idoli şi pus la chinuri. Icoana descoperită în străvechea biserică din Rodhos înfăţişează în 12 scene mucenicia lui, astfel: Sfântul a fost adus înaintea unui dregător păgân, mărturisindu-şi cu îndrăzneală credinţa, apoi a fost bătut cu pietre, a fost întins şi bătut cu toiege, sfâşiat cu unghii de fier, întemniţat, adus din nou la judecată, ars cu făclii, tras pe roată, aruncat în groapa cu lei, strivit cu o piatră grea, adus într-un templu păgân, unde i s-au pus cărbuni aprinşi în palme şi, în cele din urmă, omorât în foc. Din pricina vitregiilor vremii, viaţa Sfântului a fost uitată până când s-a descoperit icoana în veacul al XIV-alea.