Pe toată durata lunii iulie, acţiunile de curăţenie n-au contenit la Vlădeşti. Şi când spunem curăţenie nu ne referim la praful pe care îl ridică măturătorii de la Câmpulung atunci când sunt scoşi pe teren, ca să justifice încă o zi de muncă. Ce-i drept, puţinul chef de muncă le este spulberat când, a doua zi, constată că a fost în van ce au trebăluit cu o zi înainte, mizeria fiind la locul ei. Dacă aduni tot gunoiul din cele 27 de comune muscelene, nu se strânge cantitatea de resturi aruncată de orăşeni peste tot. Mai au să-şi deşerte gunoiul peste cel care trece pe lângă el şi au acoperit toate zonele. Tot ce ne înconjoară poartă urmele nesimţirii câmpulungenilor, care ar necesita efective la ADP de o sută de ori mai mari decât cele din prezent, ca să facă faţă unor practici perpetuate şi din cauza lipsei unei atitudini ferme a Primăriei, prin serviciul său, Poliţia Locală. Dacă amenzile ar curge, ne place să ne amăgim că sunt şanse de scădere a grămezilor infecte care nu iartă nimic din ceea ce se cheamă domeniu public, fie că e verdele naturii ori griul betoanelor.
Cum contribuabilul este învăţat cu mizeria şi cum evenimentul se lăsa oricum cu mizerie, Zilele Câmpulungului s-au ţinut cu casa neprimenită. Cu excepţia unor dâre de asfalt care au atenuat adâncimea hârtoapelor din faţa Primăriei, restul a rămas ca înainte. Vegetaţie crescută ca în „Jack şi vrejul de fasole” înălţat către nori, căci ne trebuie şi clorofilă, dacă tot se taie arborii care îi încurcă pe locatarii dornici de parcări. De cât mai multe parcări!
Altfel stau lucrurile la Vlădeşti, unde conduce tot un PSD-ist, care nu-i slăbeşte pe cei de la „416”. De fapt, viceprimarul este umbra beneficiarilor de ajutor social, care stă cu ochii pe ei cât ţine ziua de muncă. Cu asistaţii social s-au decolmatat canalele şi s-au curăţat şi îngrijit pâraiele şi podeţe, în ideea de a se evita urmările devastatoare ale ploilor.
Din prezentarea publică, pe pagina on-line a comunei, se pare că acţiunea de degajare a rigolelor de noroi şi resturile vegetale purtate de torente ocupă mare parte a agendei de lucru a Primăriei. Rezultatele muncii celor de la ajutorul social sunt expuse de primar la avizierul virtual, unde Cristian Hristu Dică îi ţine la curent pe săteni cu activitatea administraţiei publice locale. „Această poză este făcută pe un şanţ recent curăţat. Primăria face tot posibilul pentru o comună curată, însă e nevoie şi de „contribuţia” dumneavoastră în acest proces de menţinere. Protejaţi natura, protejaţi-vă pe dumneavoastră şi împreună vom avea o localitate curată!”, le cere primarul consătenilor.
Unii chiar îi urmează exemplul. O postare a fotografiei înfăţişându-l pe un cetăţean responsabil care tunde iarba în faţa curţii, fără să aştepte după efectivele de muncitori de la Primărie, este dovada că apelurile edilului şef nu rămân în totalitate fără ecou.
Nu numai că se curăţă şanţurile, dar acolo unde nu exista loc de scurgere a şuvoaielor s-a creat, prin defrişarea vegetaţiei de pe marginea drumului şi excavarea pământului, pentru ca apele repezi să nu mai distrugă culturile oamenilor. „Pârâul Bahna s-a revărsat de multe ori, producând pagube cetăţenilor din apropierea fostei gări din Coteasca! Am dispus decolmatarea, curăţirea şi adâncirea acestuia, la fel voi face cu toate canalele, pâraiele pentru a îndepărta acest pericol. Cu această ocazie, rog şi cetăţenii să nu mai arunce resturi menajere, acestea reprezintă principalul factor în crearea de „baraje” sau obturarea căilor de scurgere. Astfel, apa se revarsă în afara acestora.”, insistă Cristian Hristu Dică la locuitorii Vlădeştiului.