22.4 C
Campulung Muscel
12/04/2024

Oprea primeşte un supliment de 2 miliarde ca să înceapă reparaţiile la Mausoleu

În luna iulie, la Primăria Câmpulung sosea un document din partea Ministerului Apărării Naţionale – Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, adresat, de altfel, mai multor administraţii locale din judeţ: Curtea de Argeş, Costeşti, Mioveni, Ştefăneşti, Topoloveni, Albeştii de Argeş, Albeştii de Muscel, Albota, Aninoasa şi Arefu, privitor la pregătirea festivităţilor în onoarea eroilor căzuţi în Primul Război Mondial. Documentul informa autorităţile locale în privinţa desfăşurării în perioada următoare, aşa cum fac şi celelalte state participante la conflictele de acum un secol, de „activităţi menite să păstreze vie memoria eroilor români”, la mausolee, osuare, cimitire, parcele de onoare în care odihnesc martirii şi la monumentele comemorative. Directorul Oficiului le-a adresat astfel rugămintea autorităţilor locale de a se alătura demersului comemorativ, „dispunând luarea măsurilor ce se impun pentru aducerea monumentelor şi cimitirelor la o stare de întreţinere corespunzătoare.” Mausoleul de la Mateiaş, care, cu o lună înaintea ceremoniei, este departe de a se prezenta în starea cerută de minister, va fi pregătit pe ultima sută de metri, deşi, tocmai în acest scop, cu mai bine doi ani în urmă, directorul Alexandru Oprea dispuse nişte măsuri premergătoare reabilitării capitale a complexului.    

Cu o lună înaintea festivităţii de la Mateiaş, Mausoleul este departe de starea cerută de minister    

În baza documentului la care ne-am referit şi a unui raport din partea managerului Muzeului Muncipal, în care enumeră ce s-a deteriorat şi ce trebuie reparat până în septembrie, aleşii câmpulungeni au hotărât, pe 26 iulie 2016, într-o şedinţă de îndată, să aloce urgent 200.000 de lei, pentru câteva intervenţii la Mausoleu. „Pentru data de 15 septembrie 2016, dat fiind faptul că se împlinesc 100 de ani de la debutul Primului Război Mondial, ocazie cu care se va desfăşura o festivitate la Mausoleul Mateiaş, împreună cu Ministerul Apărării Naţionale, am considerat că trebuie să facem nişte reparaţii. Dânşii alocă o sumă de 45.000 lei, iar diferenţa o pune municipiul Câmpulung, ca să ne putem prezenta aşa cum este normal, în condiţii bune.”, anunţa primarul Liviu Ţâroiu.                                   

Iată în continuare nota directorului Alexandru Oprea, care prezintă, în linii mari, starea edificiului, care, timp de 30 de ani, a fost lăsat, pur şi simplu, să se degradeze.      

„Ridicat din iniţiativa filialei locale a societăţii „Cultul Eroilor”, cu participarea materială a localnicilor, Mausoleul de la Mateiaş a fost construit de antrepriza italianului De Nicolo, între 1928-1935, după planurile arhitecţilor D.I. Berechet şi State Balosin. Interiorul, pictat iniţial de Olga Greceanu, având ca temă eroismul Armatei Române şi colaborarea cu Aliaţii, s-a deteriorat din cauza condiţiilor climatice şi a fost înlocuit, în anii 1980-1984, cu mozaicuri tip „Murano”. În 1986, a fost inaugurată noua aripă a Mausoleului, constând din două spaţii de expoziţie şi spaţii administrative, unde s-a amenajat Muzeul Mausoleului de la Mateiaş. Tot în aceeaşi perioadă, a fost realizat şi basorelieful de la intrarea în Mausoleu. 

Până în prezent, construcţia a suferit degradări progresive cauzate de factorii meteorologici şi de utilizare, în special la componentele de izolaţie, drenaj pluvial, căi de acces. La nivelul anului 2015, se observă infiltraţii drastice la interiorul spaţiului muzeal dinspre terasele superioare, cauzate de hidroizolaţia improprie şi degradată şi de sistemul pluvial ineficient. Acest lucru conduce la degradarea continuă a tencuielilor din interior şi la creşterea gradului de umiditate, peste valorile admise în normele de conservare ale bunurilor muzeale. De asemenea, din cauza factorilor meteorologici, faţada ansamblului a suferit degradări continue, ca şi treptele care duc către ansamblu. Sistemul de iluminat la interior este funcţional, dar adaptat nevoilor deceniului ’80 ale secolului trecut (exemplu: neoane). În fapt, rezultatele raportului relevă următoarele: 

=Vegetaţie crescută pe pereţii exteriori ai Mausoleului;

=Muşchi şi licheni apăruţi în zonele de rost ale zidăriei din calcar; 

=Vegetaţie crescută în rostul dalelor din piatră; 

=Vegetaţie crescută haotic în zonele înierbate; 

=Crucea de pe turla Mausoleului nu mai are o poziţie verticală; 

=Tasări şi fisuri ale unor platforme betonate; 

=Tasări ale platformelor pavate cu piatră cubică; 

=Fisuri sau porţiuni lipsă ale treptelor din mozaic; 

=Deplasări ale confecţiei metalice aferente treptelor din mozaic; 

=Deplasări ale capitelurilor din mozaic aferente balustradelor din piatră; 

=Apariţia petelor de rugină la părţile metalice ale mobilierului urban (bănci), la stâlpii metalici pentru iluminatul exterior, cât şi la alte piese metalice din exterior; 

=Exfolierea vopselei de pe părţile din lemn ale mobilierului urban (bănci); 

=Lipsa colierelor metalice pentru lanţul control acces; 

=Degradarea (ştergerea) decoraţiunilor artistice aferente ancadramentelor de la uşile şi ferestrele spaţiilor expoziţionale; 

=Degradarea (ştergerea) bronzului din inscripţiile aflate în stânga şi în dreapta basoreliefului; 

=Dislocarea unei plăci de piatră de Albeşti din placajul pe verticală al basoreliefului (partea dreaptă a acestuia); 

=Colmatarea sistemului de drenare a apelor meteorice (pluviale) – jgheaburi şi burlane;

=Colmatarea rigolelor de scurgere a apelor meteorice (pluviale); 

=Infiltraţii de apă în spaţiile expoziţionale cauzate de colmatarea sistemului de colectare a apelor meteorice şi deteriorarea straturilor hidroizolante ale teraselor respective; 

=Deteriorarea plafoanelor din spaţiile expoziţionale din cauza infiltraţiilor de apă; 

=Exfolierea stratului de vopsea aplicat pe uşile de acces şi pe grilajele metalice de la ferestrele spaţiilor expoziţionale; 

=Panoul de identificare situat la DN 73 este degradat; 

=Lipsa unei amenajări peisagistice unitare la nivelul întregului spaţiu al ansamblului (11.900 mp); 

=Degradarea şi caducitatea mobilierului expoziţional şi a modului de prezentare. 

De menţionat, cu precădere, importanţa anului 2016, din punctul de vedere al evenimentelor preconizate la nivel central şi european, respectiv comemorarea a 100 de ani de la implicarea României în Primul Război Mondial. La nivel local, în acest an, se comemorează 30 de ani de la inaugurarea muzeului Mausoleului Mateiaş. În acest sens, facem precizarea că Ministerul Apărării Naţionale, prin Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, a transmis periodic informări Muzeului Municipal Câmpulung (în calitate de administrator mandatat al proprietarului  -Consiliul Local Câmpulung) asupra atenţiei speciale care trebuie acordată de către deţinătorii patrimoniului monumentelor de for comemorativ, în special în domeniul conservării şi restaurării acestora, aşa cum legile organice şi specifice, de altfel, obligă.

Starea curentă a ansamblului a fost observată, în nenumărate rânduri, de către delegaţii oficiale, pe parcursul anilor, fie acestea de nivel civil sau militar, central sau local, precum şi importanţa imensă a acestui obiectiv pentru Câmpulung. 

Suplimentar, prin Hotărârea nr.821/2015 privind aprobarea Programului naţional al manifestărilor prilejuite de aniversarea Centenarului Primului Război Mondial, Guvernul României, sub înaltul patronaj al Preşedintelui României, a cuprins Mausoleul de la Mateiaş în planul manifestărilor, în luna septembrie. Manifestarea de la Mateiaş va reuni, sub egida Preşedinţiei României, pe lângă membri ai Guvernului României şi ai Forţelor Armate Române, şi participanţi internaţionali, diplomatici şi militari, autorităţi regionale şi locale. 

Menţionăm, de asemenea, că de la inaugurarea ansamblului, din 1986, nicio intervenţie de această anvergură nu a fost realizată, cu excepţia măsurilor punctuale luate de reparaţii de maximă necesitate şi urgenţă impuse de funcţionarea ansamblului. 

În consecinţă, se propune: 

=Alocarea de la bugetul local a sumelor necesare efectuării unor lucrări de reparaţii curente, în valoare estimată de 504.498,64 lei, din care 45.000 lei, finanţare nerambursabilă din partea Ministerului Apărării Naţionale, prin intermediul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, pe faze, după cum urmează: 

Faza I (finalizare septembrie 2016)

=Platforme betonate cu finisaj mozaic la spaţiile expoziţionale; 

=Platforme betonate cu finisaj piatră cubică; 

=Trepte din mozaic deteriorate (sparte), fisurate şi/sau a căror confecţie metalică s-a deformat; 

=Repoziţionare „capiteluri” parapete şi ziduri de sprijin din piatră cubică; 

=Porţiuni ale zonelor orizontale a parapetelor şi zidurilor de sprijin deteriorate sau fisurate; 

=Lipsa colierelor metalice pentru lanţul de control acces; 

=Inscripţii laterale basorelief;    

=Placaj pe verticală piatră Albeşti la basorelief; 

=Ornamente artistice la ancadramentele de la uşile şi ferestrele spaţiilor expoziţionale; 

=Mobilier urban (bănci); 

=Confecţii metalice (grilaje, baluştri, stâlpi de iluminat, lanţuri, structură mobilier urban – bănci, grilaje uşi şi ferestre); 

=Vegetaţie (muşchi şi licheni) crescută în rosturile zidăriei din piatră (balustrade, ziduri de sprijin, pereţi exteriori spaţii expoziţionale, etc.); 

=Panou de identificare ansamblu; 

=Intervenţii la interiorul spaţiilor expoziţionale (la plafoane false, la pereţi, la corpuri de iluminat, la expoziţie). 

Valoare: 286.754,30 lei (din care 45.000 lei, finanţare nerambursabilă).

Faza 2 (martie 2017) 

=Terasa peste spaţiile expoziţionale; 

=Sistem de colectare ape meteorice (pluviale) de pe terase şi acoperişuri; 

=Sistem perimetral de colectare ape meteorice (pluviale); 

=Amenajarea peisagistică (11.900 mp) a ansamblului. 

Valoare: 133.662,26 lei. 

Repartizarea tipurilor de intervenţie pe faze de lucru este dată de importanţa manifestărilor organizate în a doua decadă a lunii septembrie, cu ocazia Centenarului, aşa cum am menţionat anterior.”  

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!