5.5 C
Campulung Muscel
22/04/2024

„Ursul parcă Ştie că e protejat prin lege, continuă să facă stricăciuni!”

Primarul de la Dâmbovicioara, Dumitru Secăreanu, e în pragul exasperării din cauza urşilor. „Sălbăticiunile nu ne dau pace, se plimbă prin localitate, atacă animale şi fac mari pagube. Aproape că nu e seară în care să nu fiu anunţat că ursul iar a pătruns într-o gospodărie. Acum câteva seri, pe la ora 23.00, un urs a intrat într-o bucătărie de vară şi a mâncat tot ce a găsit. Auzind zgomote, proprietarul a ieşit să afle despre ce e vorba şi a văzut ursul în bătătura sa. A strigat puternic, sălbăticiunea s-a speriat, a spart uşa bucătăriei şi a fugit. Vă mărturisesc sincer că noaptea nu mai am somn, gândindu-mă că, Doamne fereşte!, în orice moment, animalul poate face victime umane. Atacă aproape în fiecare seară, azi într-o zonă, mâine în alta. De trei ori, m-am întâlnit cu prefectul, am analizat situaţia în amănunt, am depus diligenţe către forurile centrale, dar degeaba. Am depus sesizare la Guvern, solicitând aprobare pentru recoltarea sălbăticiunii, dar n-am primit niciun răspuns. Iar ursul, parcă ştiind că e protejat prin lege, continuă să facă stricăciuni. Mă gândesc tot timpul că se poate produce o nenorocire şi toată lumea o să spună că primarul nu s-a implicat, deşi eu am făcut tot ceea ce ţine de mine”.

Pe lângă plângerile făcute de primar, locuitorii din Dâmbovicioara au înregistrat mai multe cereri la Agenţia de Mediu, prin care se cerea omorârea animalului, dar se pare că doar ministrul trebuie să emită un ordin pentru a putea fi împuşcat ursul atacator. „Am avut o întâlnire cu reprezentanţii Asociaţiei de Vânătoare „Jderul”, din zona respectivă. Prin Agenţia de Mediu s-a solicitat ministrului chiar împuşcarea acelui urs. Dar mai există varianta relocării.”, a spus prefectul Cristian Soare în cadrul unei conferinţe de presă ţinute la începutul lunii. Întrebat dacă se va recurge, până la urmă, la împuşcarea ursului, prefectul a răspuns că aceasta este o soluţie extremă. „E o măsură extremă, trebuie emis un ordin al ministrului pentru aşa ceva. E o măsură la care se ajunge foarte greu. Eu am vorbit cu directorii Agenţiei de Mediu şi avem şi noi obligaţii, precum ecologizarea zonei. Urşii sunt animale oportuniste şi profită de gunoaiele şi resturile de mâncare lăsate de oameni.”, a adăugat prefectul Cristian Soare.

Deşi situaţia durează de anul trecut, este inexplicabilă lipsa de reacţie a decidenţilor, de aici şi îngrijorarea lui Dumitru Secăreanu, care nu mai doarme noaptea de teamă că ursul ar putea ataca vreun locuitor şi va fi învinuit el.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!