5.5 C
Campulung Muscel
22/04/2024

Ursul a devastat din nou o maşină, la Brusturet

Ursul care i-a vandalizat maşina lui Ioan Pantea, bărbatul de 50 de ani, din Dâmbovicioara, a făcut acelaşi lucru şi cu cea a sorei lui, Victoriţa Simon. Se pare că este acelaşi animal, care s-a învăţat să mănânce tot ce proprietarii lasă depozitat în autoturisme. 

Dacia Papuc, proprietatea lui Ioan Pantea, a fost vandalizată de două ori în luna martie, dar cel mai frică le este localnicilor din Dâmbovicioara că jivina îi va ataca şi pe ei într-o bună zi. 

Dacia lui Ioan Pantea, vandalizată de urs

Ioan Pantea şi sora lui, Victoriţa Simon, deţin proprietăţi aproape de Brusturet, în punctul „Poduri”, unde au saivane cu animale, vaci, oi, iar ursul vizitează constant gospodăriile celor doi. În martie, după primul „atac”, Ioan Pantea abia îşi reparase vehiculul, că ursul a venit din nou, mai ales că ştia unde găseşte sigur mâncare. Bărbatul a făcut imprudenţa să lase în autovehicul câţiva saci cu mălai, pe care urma să-i urce la stână, a doua zi, dar nu a mai avut ce, că ursul i-a înşirat prin iarbă. 

Victoriţa Simon a găsit ursul în maşină, înfulecând la brânză de burduf

Ultima vizită a jivinei a fost duminica trecută, în plină zi. Din pricina foamei, ursul a făcut ravagii ca să poată ajunge la brânza de burduf care era depozitată în portbagajul unei Dacia Logan. Proprietara maşinii, Victoriţa Simon, s-a dus la stâna de la „Poduri” să ia o parte din brânza de burduf preparată din laptele animalelor pe care le creşte acolo, pe care a pus-o pe bancheta din spate a Loganului, şi a mai făcut o tură pentru a aduce şi restul cantităţii. Numai că, atunci când a ajuns lângă autoturism, ursul „servea masa”. „Duminică de dimineaţă, m-am dus la stână, unde avem oile şi vacile, în punctul numit „Poduri”, aproape de Brusturet. Am urcat la stână, am luat brânză şi, când am coborât, am pus brânza pe bancheta din spate a maşinii. Am urcat din nou la stână, iar când am coborât cu băiatul meu de 13 ani, a doua oară, ca să plecăm acasă, am găsit ursul în maşină, maşina făcută praf, avariată. Suntem pentru a patra oară păgubiţi şi nerăsplătiţi pentru asta cu nimic. Primăria nu face niciun fel de ordine, pe unde ne ducem nu ne ascultă nimeni. Fratele meu de trei ori a fost păgubit, i-a rupt maşina, o Dacia Papuc, roşie. E extraordinar ce se întâmplă, nu mai putem trece prin zonă, că ne e teamă că se ia ursul după noi. Chiar dacă avem o groază de câini, tot ne e teamă că vine la stână şi ne atacă oile, vacile. Nu mai putem să trăim acolo, parcă am fi în junglă. Eu vreau să fiu despăgubită, iar ursul să fie împuşcat sau prins şi mutat, că nu se mai poate.”, a spus Victoriţa Simon.

Păgubiţii au făcut numeroase plângeri şi sesizări, dar nimeni nu a găsit o soluţie să gonească animalul. Locuitorii din Dâmbovicioara sunt nemulţumiţi că nu le sunt acoperite stricăciunile, plus că le e frică să nu fie atacaţi, mai ales că animalul iese din pădure fără nicio teamă.

Când Ioan Pantea şi-a găsit Dacia Papuc cu obloanele smulse, primarul Dumitru Secăreanu a fost de părere că bărbatul este vinovat, că lasă carne pentru câinii ciobăneşti şi porumb pentru oi, în benă. Tot ce a depozitat bărbatul din Dâmbovicioara în maşină a fost o ţintă uşoară pentru urs.

Se pare că la Dâmbovicioara s-a întrunit o comisie de specialişti, care au pus în discuţie două soluţii: relocarea animalului şi împuşcarea lui. Prima variantă, conform acestor specialişti, ar avea puţine şanse de reuşită, pentru că ursul nu s-ar adapta în sălbăticie şi aşa s-a ajuns la cea de-a doua, împuşcarea. Numai că pentru aceasta este nevoie de derogare de la Ministerul Mediului, ursul fiind specie protejată. Până se va hotărî soarta animalului, care a ajuns din ce în ce mai aproape de case, locuitorii sunt îngroziţi, mai ales că, acum câteva nopţi, l-au văzut într-o grădină din sat şi nu au ştiut cum să-l alunge.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!