4.6 C
Campulung Muscel
07/12/2022

Actele de demolare a Teatrului de Vară, anulate de Tribunalul Argeş

Două documente emise de Călin Andrei şi Liviu Ţâroiu, desfiinţate de instanţă 

Prefectura Argeş a dat în judecată viceprimarul şi Consiliul Local şi a câştigat 

Ţâroiu poate să-şi ia gândul de la parcare pe locul amfiteatrului în aer liber  

Noul primar al Câmpulungului poate să-şi ia gândul de la parcarea dorită pe locul fostului Teatru de Vară al Casei de Cultură „Tudor Muşatescu”. Din vara trecută, când a debutat şi s-a oprit rapid lucrarea, prin care se dorea degajarea locului de putreziciunea şi mizeria întinse pe spaţiul de spectacole în aer liber, în vremurile sale bune, „şantierul” zace în părăsire, cum, de altfel, se va găsi şi la sfârşitul acestui an. Probabil, şi la sfârşitul acestui mandat, deoarece planurile lui Liviu Ţâroiu, de a căror punere în practică s-a ocupat de cum a preluat atribuţiile de primar, au fost date peste cap de instanţa de judecată. La cererea Prefecturii Argeş, care a deschis un proces autorităţilor de la Câmpulung, Tribunalul Argeş a anulat documentele care au stat la baza investiţiei dorite de Călin Andrei şi Liviu Ţâroiu. 

Cât a fost Andrei primar, liberalii n-au cutezat să-i contrazică gândirea   

Propulsat la conducerea municipiului de verdictul de condamnare a lui Călin Andrei, vicele PSD a trecut imediat la fapte în privinţa spaţiului din spatele Palatului Culturii, o ruină peste ale cărei garduri zburau sacii menajeri proptiţi în rămăşiţele băncilor de altădată, pe care se înghesuiau zeci de tineri, la concertele de muzică uşoară sau „grea”. 

Când a fost înghesuit de adversarii politici, pe motiv că dărâmă o extindere a unui monument istoric (fără a avea, însă, acelaşi regim, se pare), Ţâroiu s-a apărat permanent, cum că n-a făcut altceva decât să continue proiectul gândit, comandat şi plătit de Călin Andrei. Fostul primar liberal şi-a dorit cu ardoare să demoleze amfiteatrul descoperit, conştient că, şi dacă l-ar fi reconstruit, n-ar mai fi fost atractiv pentru câmpulungenii, pe care televiziunea prin cablu şi internetul i-au îndepărtat de manifestările artistice într-un cadru organizat. De câte ori s-a discutat în Consiliul Local, mai cu seamă în mandatul 2012-2016, despre parcarea proiectată de Andrei pe locul Teatrului de Vară, niciunul dintre subalternii de la partid n-a cutezat nici măcar să răsufle dezaprobator. Darămite să facă “gargară” că trebuie menţinută destinaţia, prin renovarea ruinelor. Nici atunci când finanţarea necesară construirii parcării a fost cuprinsă în bugetul anului 2015 n-au suflat o vorbuliţă contra ştergerii din peisaj a dărăpănăturii. După ce a părăsit forţat funcţia, Ţâroiu a preluat iniţiativa şi şi-a găsit constructorul, care a purces la treabă. 

După câteva zile, gâlceava declanşată în rândul aleşilor care nu l-au contrazis pe Andrei, dar au sărit în cârlionţii lui Ţâroiu, care aplica proiectul lui Andrei, a întrerupt lucrarea. Se face anul de când molozul zace în curtea din spatele Casei de Cultură „Tudor Muşatescu” şi nu se ştie ce va întâmpla cu spaţiul generos, care nici în parcare nu poate fi transformat. Nu că era o idee grozavă cu parcarea, oricât de practică şi comodă ar fi pentru autorităţi. Dimpotrivă, ar fi încă un motiv de întristare să asişti la eliminarea unei grădini de vară, care completa armonios imaginea Casei de Cultură, lucru care nu se poate spune despre o parcare. Dar nici să bagi zeci de miliarde într-un Teatru de Vară fără a face înainte un studiu care să-ţi arate cât de oportun este. În opinia lui Bogdan David, era oportun, ca drept dovadă, strecurase în bugetul pe 2016 suma necesară efectuării documentaţiei premergătoare investiţiei. 

Acţiunea Prefecturii va însemna menţinerea mormanelor de moloz mult şi bine în fostul Teatru de Vară  

Ceva ne spune că Ţâroiu, adeptul parcării, nu va cheltui un leu în scopul intenţionat de David, întrucât, încă din mandatul trecut, minusculul grup PSD, umflat precum gogoaşa la aceste alegeri, a respins categoric ideea recreării zonei de spectacol, pe motiv că zgomotul produs de artişti va constitui un real deranj pentru locatarii blocurilor din apropiere. Dar, cum am precizat, nici spaţiul de staţionare a autoturismelor nu poate fi amenajat pe locul Teatrului de Vară, în condiţiile în care o hotărâre judecătorească opreşte înfiinţarea lui. 

Pe 19 noiembrie 2015, Instituţia Prefectului, condusă la acel moment de Mihail Oprescu, s-a adresat Tribunalului Argeş cu o acţiune împotriva viceprimarului municipiului Câmpulung şi a Consiliului Local. Mai precis, Prefectura Argeş solicita instanţei anularea a două acte administrative emise de Primăria Câmpulung. Primul este certificatul de urbanism nr.161 din 24 noiembrie 2014, eliberat Municipiului Câmpulung/ Compartimentului Investiţii – Achiziţii, în vederea desfiinţării amfiteatrului de vară. Al doilea: autorizaţia de construire nr.33/11 mai 2015, cu o valabilitate de 36 de luni, emisă aceluiaşi solicitant de mai înainte, în scopul precizat, completat cu amenajarea parcării.

Nu mai spunem că adresele la care se doreau a fi întreprinse cele două lucrări – demolarea părăginiturii şi ridicarea construcţiei consimţite de şoferi – nu concordă în cele două documente. În certificatul de urbanism, amfiteatrul figurează pe strada Republicii, nr.61, adresa Casei de Cultură „Tudor Muşatescu”, iar în autorizaţia de construire, la intersecţia străzilor Istrate Rizeanu şi Nicolae Iorga. 

Procesul, care a debutat pe 22 februarie 2016, s-a încheiat la al doilea termen, pe 21 martie 2016, când acţiunea Prefecturii împotriva autorităţilor de la Câmpulung a fost admisă de instanţă. Completul de judecată al Secţiei Civile – Contencios administrativ şi fiscal a dispus anularea celor două documente, certificatul de urbanism eliberat pe finalul mandatului lui Călin Andrei şi autorizaţia de construire semnată de Liviu Ţâroiu. Deocamdată n-a fost înregistrat niciun recurs al Primăriei, dar, cum vor apărea noutăţi, vă vom informa.

Aşadar, una caldă, una rece pentru „pârâţi”, în sensul că au scăpat de amenda de 5.000 de lei, aplicată de Inspectoratul de Stat în Construcţii şi anulată de Judecătoria Câmpulung, dar Tribunalul Argeş le-a năruit planul de a le oferi şoferilor o parcare nou-nouţă, pentru a nu mai sufoca bulevardul. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!