Festivalul “Covrigul cu Ou”, de la Lereşti, mutat de organizatori dintr-o lună într-alta, dintr-un anotimp într-altul, pentru a-l feri de ploaie, fără succes, însă, întrucât fiecare ediţie a fost udată de sus, în reprize, s-a ţinut anul trecut la începutul lunii iunie. Care va fi data, în 2016, nu se ştie încă, evenimentul fiind eclipsat, ca importanţă, de pregătirile pentru alegerile locale. Probabil că manifestarea, care a căpătat caracter de tradiţie, va fi amânată până după etapa depunerii jurământului de către noul primar şi noii consilieri locali din comuna învecinată Câmpulungului. Însuşi organizatorul Ion Marin, fost cadru militar, candidează la funcţia de primar al Lereştiului, din partea partidului lui Băsescu, fără, însă, a conta mai mult decât numeric în lupta care se dă între omul PSD-ului, actualul viceprimar Marian Toader, şi cel al PNL-ului, Viorel Uleia.
Secţiune a colecţiei familiei Marin în muzeul comunei
La începutul anului, soţia colonelului Marin, Elena Marin, în calitate de organizator al Festivalului “Covrigul cu Ou”, prin Asociaţia „Alunelu”, deţinută de aceştia, s-a prezentat în faţa aleşilor lereşteni cu o solicitare legată de evenimentul care atrage public din tot Muscelul. Ea a povestit în plenul Consiliului Local că, de când a venit la Lereşti, cu 30 de ani în urmă, a început să colecţioneze obiecte tradiţionale, numărul exponatelor ajungând în prezent la aproximativ 300 de piese. „Am oferit posibilitatea să le expunem pentru comună, fără să le donăm. Am făcut o adresă, iar domnul primar mi-a spus să fac o adresă şi către Consiliu. Mă deranjează că nu am primit niciun răspuns.”, a sesizat aceasta, la finele lunii ianuarie. Prin urmare, s-a prezentat la Consiliul Local, ca să le comunice aleşilor intenţiile sale şi ale soţului. „S-a hotărât să se facă un muzeu, cu contribuţia tuturor locuitorilor, iar noi, pentru că avem colecţia noastră, am considerat că este bine să ni se dea un spaţiu cu titlu gratuit. Piesele le putem expune, fără să le donez. Am cerut spaţiu pentru cinci ani şi nu am primit nimic scris.”, a susţinut Elena Marin.
În numele colegilor, consilierul local Paul Moisescu a anunţat-o că toţi componenţii Legislativului au fost de acord cu solicitarea soţilor Marin. Elena Marin s-a angajat că, în zece zile, va amenaja spaţiul repartizat. Mai mult decât atât, ea şi soţul său sunt de acord ca fiecare dintre aleşi, dacă doreşte, să însoţească o delegaţie care vine în vizită la viitorul muzeu al Lereştiului. „O cheie să fie la mine, una la Primărie. Am să fac un inventar. Se poate intra şi în lipsa mea.”, a continuat aceasta.
Familia Marin a reclamat lipsa de implicare financiară a autorităţilor
N-a fost singura doleanţă a iniţiatorilor unei manifestări care îşi propune să promoveze un produs tradiţional al Muscelului, covrigul cu ou. Elena Marin a reclamat în plen faptul că, la început, autorităţile locale n-au sprijinit proiectul său şi al soţului, după care şi-au revizuit atitudinea. „Un an s-a acoperit întreaga sumă, un an, doar o parte, iar, anul acesta, nu s-a acoperit nimic. Nu mi se pare normal. Noi am făcut festivalul. Este la a opta ediţie. Dacă Primăria doreşte să renunţe, noi ne putem muta. Nu am primit niciun leu. Sper ca, în 2016, să se aloce suma.”, a afirmat Elena Marin în faţa reprezentanţilor comunităţii, care se bucură de această manifestare. În momentul în care consilierul Pavel Schiaucu a întrebat-o dacă a discutat cu administraţia locală acest inconvenient, aceasta a replicat că s-a ştiut tot timpul chestiunea finanţării şi că i s-a spus clar că nu i se dă niciun ban. Solicitarea de sprijin financiar formulată de organizatoare la începutul anului nu privea ce a fost până în acel moment, aşadar, nu cerea bani retroactiv. „Nu am venit să cer., a adăugat aceasta. O dată, a dat familia Ţincu, altă dată, familia Marin, altă dată, Primăria.”
Festivalul a debutat cu costuri de 3.000 de lei şi, în ciuda faptul că a căpătat amploare, a rămas cam la aceeaşi valoare a cheltuielilor, între 3.000 şi 4.000 de lei. „Aş mai vrea să vă rog ca, atunci când este festivalul, fiecare poate pune pe tavă câţiva covrigi acolo. Ce puteţi să îmi spuneţi? Eu mă simt marginalizată.”, a reclamat petenta.
Primarul Berevoianu: „Realitatea este undeva la mijloc”
Potrivit primarului Dan Ion Berevoianu, „realitatea este undeva la mijloc.” „Eu am apreciat efortul dumneavoastră legat de această sărbătoare tradiţională şi v-am şi sprijinit, logistic, financiar şi în alte moduri. Trebuie găsită o formă prin care dumneavoastră să justificaţi cheltuielile. Aici nu s-a rezolvat din punct de vedere contabil. Dumneavoastră, anul trecut, aţi fost întrebată ce sumă doriţi şi cum să facem să o reglăm prin documente. Dumneavoastră aţi zis că nu mai doriţi în aceste condiţii.”, şi-a prezentat versiunea şeful Executivului, contrazis de Elena Marin: „Nu. Dumneavoastră aţi spus că nu aveţi bani.”
Aleşii au informat-o că, dacă aprobă alocarea financiară, organizatorii trebuie să vină cu documente, întrucât Curtea de Conturi nu stă la discuţii. Elena Marin a confirmat că dă factura Primăriei şi că are documente, dar: „Domnul primar a spus că nu sunt bani, că ne face invitaţii, diplome. Care, din punctul meu de vedere, nu au fost favorabile nouă. Am fost chiar marginalizaţi. O să ne facem noi invitaţiile. Acum 40 de ani, eu veneam la Lereşti cu „Ambasadorii prieteniei”. Eu nu am niciun folos material. Eu nu iau nimic numerar. E legal să emit factura.” „Orice factură are în spate şi justificări. Despre asta este vorba.”, a închis primarul Berevoianu subiectul finanţării Festivalului “Covrigul cu Ou”.
Cât despre prima cerere, Pavel Schiaucu preciza că era datoria Primăriei să anunţe familia Marin în legătură cu locul pentru expoziţie şi că organizatorii vor primi un răspuns din partea Consiliului. Un răspuns din partea liderului comunităţii lereştene, care, la rândul său, solicitase soţilor Marin un plan, i s-a furnizat pe loc. A fost un răspuns pozitiv, cum că va fi rezolvată chestiunea spaţiului dorit în scopul prezentării obiectelor adunate de-a lungul a trei decenii.