22.4 C
Campulung Muscel
12/04/2024

Drumul Jugur-Boteni a „înghiţit” peste 26 de miliarde, bani europeni

Al doilea mandat al primarului de la Poienarii de Muscel, Ion Banzea, a fost unul prolific. În comună s-au derulat investiţii care au îmbunătăţit confortul locuitorilor. Cetăţenii din satul Jugur se pot bucura de o nouă rută asfaltată, este vorba despre Drumul Comunal 39, care leagă satul de comuna Boteni.

Chiar dacă Poienarii de Muscel este o Primărie cu un buget limitat, primarul Ion Banzea le-a făcut un cadou locuitorilor din Jugur, reabilitarea de la A la Z a DC 39, pe o distanţă de doi kilometri. Drumul a fost calamitat la inundaţiile din 2010, iar edilul a profitat de oportunitatea de a-l repara cu fonduri europene. „În anul 2012, cei de la Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, la Măsura 322, au scos o Submăsură, D, „Investiţii privind lucrări de refacere şi modernizare a infrastructurii rutiere afectate de inundaţii  în anul 2010”. A fost o submăsură strict pentru drumurile calamitate la inundaţiile din 2010. Am făcut dosarul de finanţare, am avut punctaj mare şi am putut să primim bani pentru el.”, ne-a spus primarul Ion Banzea.

În afară de acest drum, care a avut punctaj mare, având avantajul că leagă două comune, primarul Ion Banzea s-a dus în faţa oficialilor de la Programul Naţional de Dezvoltare Rurală cu încă două proiecte de reabilitare de şosele, cel de la „Coasta Radii” şi Groşani, care nu au obţinut punctaj suficient ca să primească finanţare.

Valoarea totală eligibilă a proiectului a fost de 583.999 euro, toată suma venind din finanţarea publică, adică de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit. Proiectul a fost realizat de firma Proiect Infra 2005 SRL, Piteşti, iar executantul lucrărilor a fost Simarc SA, tot din Piteşti. Lucrările au demarat pe 27 aprilie 2012 şi s-au finalizat pe 27 noiembrie 2013. „Peste 26 de miliarde, finanţare sută la sută de la PNDR, sumă în care au intrat pregătirea drumului: pregătire infrastructură (balastare, cilindrare), terasament, asfaltare, rigole betonate, podeţe. Am fost controlaţi de la PNDR, şi de la Târgovişte, şi de la Bucureşti, şi am ieşit foarte bine.”, a adăugat Ion Banzea.

Alesul comunităţii a ţinut să-i lămurească pe locuitorii din Jugur de ce a făcut aceste lucrări şi nu altele care aveau o utilitate mai mare: „De ce noi, Primăria, am făcut acest drum? Pentru că lumea o să zică că în satul Jugur erau alte priorităţi, drumuri mai utile pentru locuitori, mai circulate. De exemplu, drumuri comunale, care deserveau 100-200 de familii, unde era mai oportun. Dar noi ne-am agăţat de măsura asta şi nu puteam să deturnăm banii, să-i luăm pentru o investiţie şi să-i folosim la alta. A fost proiectat, s-au alocat bani pentru ei şi nu puteam să pierdem şansa asta. Oamenii trebuie să înţeleagă că, chiar dacă aveam proiecte pentru alte străzi mai utile, Fondul European a dat bani doar pentru cele calamitate de inundaţii.” 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!