5.5 C
Campulung Muscel
22/04/2024

Conform hotărârii Curţii de Apel Piteşti, Primarul de la Cetăţeni, Ion Toader, nu va putea fi nici măcar consilier local

Primarul comunei Cetăţeni, Ion Toader, spune „adio” politicii şi activităţii în administraţia publică locală, după ce Curtea de Apel Piteşti l-a condamnat definitiv, pe 11 mai 2016, la un an şi şase luni de închisoare, cu suspendare, şi interzicerea unor drepturi timp de doi ani, într-un dosar de corupţie privind obţinerea pe nedrept de fonduri europene. Alături de primarul Ion Toader au mai fost judecaţi şi condamnaţi, tot cu suspendare, Docenţiu Ion Diaconu, referent, Gheorghe Şerb, viceprimar, Gheorghe Păun, contabil şef, şi Laurenţiu Anton Mercan, inginer agricol, funcţii deţinute în cadrul Primăriei Cetăţeni la data când s-au săvârşit infracţiunile.

Ion Toader, judecat pentru patru infracţiuni

Rechizitoriul întocmit de Serviciul Teritorial Piteşti al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a ajuns pe rolul Tribunalului Argeş pe 6 aprilie 2015. După şase termene, care s-au încheiat cu amânarea deciziei din diferite motive, pe 10 iulie 2015, primarul din Cetăţeni este condamnat la un an şi şase luni închisoare, un an interzicerea unor drepturi (de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat), şi doi ani termen de încercare. Ion Toader a fost judecat în stare de libertate pentru patru infracţiuni: de folosirea sau prezentarea cu rea credinţă de documente ori declaraţii false pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene; instigare la folosirea sau prezentarea cu rea credinţă de documente ori declaraţii false pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene; instigare la folosirea sau prezentarea cu rea credinţă de documente ori declaraţii pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în forma tentativei; instigare la înşelăciune. DNA l-a suspectat că, în anii 2007 şi 2008, a depus la APIA înscrisuri prin care a declarat, în mod nereal, că păşunea aflată în domeniul public este utilizată şi întreţinută de Primărie, în condiţiile în care Consiliul Local nu îndeplinea condiţiile de eligibilitate, nefiind fermier şi utilizator de teren pentru propria activitate agricolă. 

Pedeapsa complementară, mărită de la un an la doi ani

Sentinţa Tribunalului Argeş a fost atacată cu apel de toate părţile implicate, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel Piteşti, care, prin Hotărârea 553/2016, pronunţată în şedinţa publică din 11 mai 2016, a desfiinţat în parte decizia iniţială. Rejudecând, a menţinut, în cazul lui Ion Toader, pedeapsa de un an şi şase luni de închisoare, majorând, însă, pentru toţi inculpaţii, perioada pedepsei complementare de la un an la doi ani şi înlocuind expresia „termen de încercare” cu „termen de supraveghere”. În plus, instanţa de judecată a decis să majoreze pedepsele principale în cazul inculpaţilor Gheorghe Şerb (de la nouă luni la un an de închisoare) şi Gheorghe Păun (de la 11 luni la un an şi două luni de închisoare). Docenţiu Ion Diaconu şi Laurenţiu Anton Mercan au rămas cu pedepsele iniţiale, de un an şi două luni de închisoare, respectiv şase luni de închisoare.

Primarul Ion Toader spune „adio” politicii din cauza faptului că nu mai poate ocupa o funcţie publică sau care implică exerciţiul autorităţii de stat, mai ales că, după alegerile din 5 iunie, spera să ajungă viceprimar, asta în cazul în care Mugurel Minciună câştiga fotoliul de primar din partea PSD şi majoritatea în Consiliul Local, iar interzicerea acestui drept îi era ridicată pe 10 iulie 2016. Cum hotărârea definitivă a Curţii de Apel Piteşti a mai prelungit intezicerea acestor drepturi încă un an, Ion Toader nu poate fi nici măcar simplu consilier local. 

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!