6.9 C
Campulung Muscel
23/02/2024

Carbonifera şi Naomi Vidal, datornicii de miliarde ai Primăriei Câmpulung

Două dintre firmele cu datorii de ordinul miliardelor la bugetul local al Câmpulungului, care are şanse reduse de a le recupera, sunt Carbonifera SA şi Naomi Vidal 2001 SRL, ultima fiind, în vremurile în care afacerile îi duduiau, chiriaş al Primăriei. La începutul acestui an, la una dintre întâlnirile ordinare ale aleşilor, s-a pus problema celor doi restanţieri, care trec prin procedura falimentului, cu toate că, în afară de aceştia, mai sunt şi alţi întreprinzători faliţi, de la care Primăria va vedea, la fel ca restul creditorilor, „praful de pe tobă”. La solicitarea Legislativului municipal, consilierul juridic Liliana Aghiniţei a întocmit o informare, în care prezintă cele mai importante repere ale istoricului relaţiei administraţiei publice locale cu cei doi datornici „de top”. Documentul a fost inserat în mapa de şedinţă a Consiliului Local din luna martie şi, din păcate, n-a generat nicio reacţie din partea destinatarilor. Asta în cazul fericit în care au sesizat prezenţa lui alături de materialele ordinii de zi şi l-au lecturat, situaţie de care ne îndoim, după întrebările ridicate în plen, ale căror răspunsuri le au sub nas.     

De vara trecută, Carbonifera a intrat oficial în faliment 

În ceea ce priveşte litigiul dintre municipalitate şi societatea Carbonifera, al cărei sediu social se află la Ploieşti, acesta se derulează în condiţiile procedurii de insolvenţă a companiei de minerit. Mai exact, de faliment, pe parcursul căruia bunurile îi vor fi lichidate, în vederea acoperirii datoriilor. Unul dintre creditori este Primăria Câmpulung, a cărei sumă de recuperat a fost contestată de datornică. Instituţia municipală figura în tabelul de creanţe, în urmă cu şase ani, cu 189.352 lei. Contestaţia a fost respinsă de instanţă, printr-o sentinţă din anul 2012. Din 16 iunie 2015, prin Hotărârea intermediară nr.649/2015 a Tribunalului Prahova, irevocabilă prin Decizia nr.2576/14.10.2015 a Curţii de Apel, Carbonifera a intrat în procedura falimentului, fiind dispusă de către judecătorul sindic dizolvarea societăţii, căreia i s-a ridicat dreptul de administrare. „În termenul legal, după deschiderea procedurii falimentului, a fost depusă cererea de creanţă a instituţiei noastre. Până în prezent, nu a fost demarată procedura de valorificare a bunurilor mobile şi imobile ale debitoarei, în cadrul procedurii de insolvenţă.”, precizează juristul Liliana Aghiniţei în documentul datat 23 martie 2016. 

Toate contestaţiile firmei lui Manuel Nae împotriva sumelor declarate de Primărie au fost respinse  

A doua prezentare realizată de aceasta a privit stadiul dosarului de executare al S.C. Naomi Vidal 2001 SRL. Reamintim că firma a ocupat, mai mulţi ani, un imobil al municipalităţii, fosta Piaţă Agroalimentară Vişoi, pentru care, în momentul în care problemele financiare au copleşit-o, a încetat să mai achite redevenţa. SRL-ul soţilor Nae traversează procedura insolvenţei, în cadrul căreia Primăria, în calitate de creditor, a solicitat ca datornicei să-i fie ridicat dreptul de a se administra. Judecătorului sindic i-a revenit, printre altele, sarcina de a soluţiona contestaţiile formulate faţă de anumite sume înscrise în tabelul preliminar al creanţelor, pe care Naomi Vidal le are de înapoiat foştilor săi parteneri.

În informarea sa, consilierul juridic Liliana Aghiniţei a punctat cele trei contestaţii, pe care fosta chiriaşă le-a depus la instanţă, contestaţii împotriva valorilor declarate de Primărie: 

=contestaţia privind creanţa bugetară în sumă de 16.526 lei;

=contestaţia privind creanţa garantată în sumă de 26.022 lei;

=contestaţia la creanţa Primăriei, reprezentând redevenţa datorată în temeiul contractului de concesiune, în sumă de 264.245 lei.

Iată în continuare cum explică în raportul său juristul Liliana Aghiniţei etapele importante ale procesului aflat în derulare la Tribunalul Specializat Argeş, etape care privesc Primăria:

„Pentru fiecare contestaţie, în parte, a fost efectuată apărarea legală necesară cu argumente în fapt şi în drept, având ca dovadă probele depuse şi administrate de instanţa de judecată, printre care şi expertiza contabilă judiciară, astfel că toate cele trei contestaţii, formulate de către S.C. Naomi Vidal 2001 SRL, au fost respinse, prin Sentinţa nr.1569/2012 a Tribunalului Specializat Argeş.

Primăria îi pusese sechestru pe apartamentul din „Alexandru cel Bun”  

O parte din creanţă este garantată, motivat de faptul că, anterior deschiderii procedurii insolvenţei, debitoarea s-a aflat în procedura de executare silită, pentru recuperarea creanţelor la bugetul local, sens în care a fost instituit sechestrul imobiliar, ce constituie ipoteca legală în favoarea municipiului Câmpulung, asupra apartamentului situat în strada Alexandru cel Bun, blocul D28, scara C (proces-verbal de sechestru imobiliar nr.12798/2011).

Prin Hotărârea judecătorească intermediară nr.1164/2012, instanţa a decis intrarea debitorului în faliment (…). În termenul legal, după deschiderea procedurii falimentului, a fost depusă cererea de creanţă a instituţiei noastre. Întrucât, după intrarea în procedura falimentului, creanţa noastră nu fusese corect înregistrată în tabelul definitiv al creanţelor, ca şi cuantum, instituţia noastră a formulat contestaţie împotriva tabelului definitiv, ce a format obiectul unui alt dosar. Contestaţia noastră a fost admisă, instanţa dispunând înscrierea noastră în tabelul definitiv consolidat şi cu suma de 62.838 lei, creanţă bugetară, conform Sentinţei nr.2113/2012.

Având în vedere că societatea debitoare se află în procedura de insolvenţă – faliment, au fost efectuate multe demersuri pe cale amiabilă pentru a intra în posesia Pieţei Vişoi, ce se află în domeniul public şi care a făcut obiectul contractului de concesiune nr.2411/01.02.2006. Reaua credinţă a debitoarei S.C. Naomi Vidal 2001 SRL, demonstrată prin refuzul evident de a preda Piaţa Vişoi, a determinat ca instituţia noastră să urmeze procedura legală în cadrul procedurii insolvenţei, pentru a intra în posesia imobilelor, teren şi construcţie – Piaţa Vişoi, astfel, ca urmare a demersurilor noastre, instanţa a admis cererea noastră şi a stabilit lichidatorului judiciar obligaţia de a încheia cu Municipiul Câmpulung actul de predare-primire a imobilelor Pieţei Vişoi. 

Având în vedere pronunţarea instanţei, în data de 24 iulie 2013, prin procesul verbal nr.20.083/24.07.2013, au fost preluate bunurile mobile şi imobile ale Pieţei Vişoi, ce au făcut obiectul contractului de concesiune. În această cauză, instanţa a stabilit termen de continuare a procedurii insolvenţei, în vederea valorificării bunurilor din averea S.C. Naomi Vidal 2001 SRL.”, a încheiat juristul Primăriei. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!