Ca să ştii pe cine votezi, în cazul în care nu te numeri printre cei orientaţi pe viaţă spre stânga ori spre dreapta, trebuie să ştii cine candidează. De aceea legea a impus obligaţia celor implicaţi în procesul electoral să afişeze la sediul Biroului din fiecare localitate, la loc vizibil, accesibil tuturor cetăţenilor, listele cu înscrişii la alegerile din 5 iunie. De halul în care s-au achitat de datorie cei desemnaţi să îndeplinească această sarcină simplă, cea mai simplă din tevatura alegerilor, am avut ocazia să ne convingem în a treia zi de Paşte, zi în care suflarea bugetară ar fi trebuit să transpire prin toţi porii vinul, mielul, drobul şi ouăle, nu să lase impresia că s-a adunat la serviciu în scârba cea mare.
Cu câteva excepţii, în comunele muscelene s-a optat pentru geamurile Primăriei ori avizierul din faţa instituţiei, cel mai potrivit pentru clătirea ochilor alegătorilor cu numele consătenilor care s-au încumetat să-i concureze pe actualii aleşi. La Cetăţeni, lângă Primăria veche, se află o relicvă de afişier, datând din 1900 toamna, securizat cu un cui anchilozat, în locul unui lacăt. Mai toate Primăriile muscelene au investit în panouri din termopan, încuiate, ca să nu umble fitecine, să distrugă preţiosul conţinut, mai cu seamă că, în această perioadă teoretic agitată, listele de candidaţi eclipsează anunţurile administraţiei publice locale. Uite că, la Cetăţeni, unul dintre cei mai longevivi primari din România nu s-a îndurat să renunţe la piesa muzeală moştenită, probabil, de la regimul de dinainte de ’89, care slujeşte credincioasă încă unei campanii electorale. „Gazeta de Stradă” – ne informează inscripţia de deasupra bătrânei amenajări – măcar apără de ploaie hârtia irosită în scopul aducerii la cunoştinţa norodului a ofertei de „prospături” ori „ofilituri” electorale.
La Dragoslavele şi Valea Mare, în lipsa protecţiei de sticlă, am găsit cei mai muraţi candidaţi. Marţi a plouat în Muscel, aşa că partidele au luat serios apă, până la curgerea cernelii de pe hârtiile înmuiate ca nişte rufe uitate pe culme, în bătaia stropilor reci. Jenant panoul din curtea Primăriei Dragoslavele, unde politicienii uzi leoarcă şi încocleţaţi de un designer electoral lipsit de simţul ordinii îl forţau pe privitor să renunţe la a studia listele degradate de ploaie. Şi mai jenant aranjamentul din faţa Şcolii Valea Mare, unde, sub greutatea apei, foile atârnate la fel de neglijent ca în localitatea de mai înainte s-au împrăştiat prin iarba verde. Era imposibil să lecturezi ghemotoacele îmbibate de atâta udătură, fiindcă unor deştepţi rămaşi neluminaţi după Paşte nu le-a trecut prin cap să le vâre într-o folie, dacă nu s-au găsit bani pentru o vitrină securizată.
Au aşa ceva gospodarii (pe jumătate) de la Stoeneşti. O amenajare din termopan, încuiată, pe care îngrijitorii au uitat să mai dea cu o cârpă de la alegerile trecute. Plină de zoale, praf, păianjeni… citeşte dacă poţi de atâta mizerie! Nu mai spunem că în afară de organizatorii planşelor, care au făcut un lucru de mântuială – ca la stat, mai ales că a fost şi sărbătoare – un dezinteres frapant am găsit şi la cei interesaţi să se facă cunoscuţi. Pe cei de la PS.RO i-a lovit taman acum economia la hârtie şi şi-au trecut candidaţii faţă-verso. Cine erau „sacrificaţii” pricopsiţi cu lipiciul… numai „isteţul” care le-a completat poate spulbera misterul. Nu erau la datorie nici şefimea Biroului Electoral, nici femeia de serviciu purtătoare de chei ale panoului. Părăsim Stoeneştiul informaţi parţial, ca să ne lovim, la Boteni, de aceleaşi dureri în cot generale. Cine a executat lipitura pe ferestrele Primăriei a optat pentru aşezarea pe verticală, nu pe orizontală, ca cetăţeanul să-i aibă pe împricinaţi în dreptul ochilor. PRM-ul era aproape în podul Primăriei, asta pentru că n-a avut cine să le bată obrazul celor din Biroul Electoral: “Bă, şi lui Ghiţă Mureşan îi trebuie un scaun ca să ajungă în vârful Everestului de candidaţi!” La Dâmbovicioara, listele erau atât de securizate, încât nimeni n-avea acces la ele! Erau încuiate în sediul Căminului Cultural, aflat în spatele şcolii (mare minune că nu le-au lipit pe Piatra Craiului), iar preşedintele Biroului, deţinătorul cheilor, avea proces la Piteşti.
La Bughea de Jos, i-am ratat pe şefii Biroului, care şi-au scurtat programul de lucru cu o oră. Este de înţeles, era încă Paşte. Probabil că nici n-am fi aflat acest amănunt, dacă afişajul nu era trunchiat. Adică lipsea tocmai lista de candidaţi a PNL-ului, care a dat primarul de până acum şi care are cele mai mari şanse să-l dea şi pe următorul. Graţie mobilizării asistentei medicale de la dispensarul comunal, care serveşte drept sediu de Birou Electoral, a reprezentantei PNL-ului şi a purtătoarei de chei, am intrat în posesia informaţiilor lipsă. Şi nu lipseau doar oamenii PNL-ului, ci şi cei ai UNPR-ului şi ai PMP-ului, rătăciţi printre listele de susţinători. „Varză” post-pascală, pentru că n-are cine să verifice cum îşi fac treaba cei plătiţi pentru organizarea fără cusur a alegerilor. Nu stă în picioare scuza că ploua, căci nu ploua în clădirea în care expunerea s-a făcut pe interior, nu pe exteriorul geamurilor. La Mioarele chiar ploua cu găleata, dar Biroul a hotărât ca panoul să rămână afară, la adăpost în staţia de maxi-taxi, ca să se respecte legea informării alegătorilor. Aşa că, decât să vă faceţi un car de nervi, mai bine luaţi ziarul, vedeţi cine candidează şi mergeţi la vot.