22.4 C
Campulung Muscel
12/04/2024

Ce ne trebuie Saragossa Band când avem „Scleroza band”?

Într-o ediţie trecută, punctam o informaţie care răstoarnă previziunile începutului de an 2018: şi anume o creştere salarială la Primăria Câmpulung, plasată la 75% din totalul încasărilor proprii ale instituţiei. N-a fost 75%, după cum arată rezumatul execuţiei bugetare, preluat în raportul anual al primarului Liviu Ţâroiu, ci peste veniturile municipalităţii. Din cauza frapantului acestei performanţe cu titlu de premieră nefericită în administraţia publică a Câmpulungului, ne permitem să reluăm cifrele care ne-au îngheţat respiraţia: venituri proprii atinse la sfârşitul lui 2018, 13,6 milioane de lei, cheltuieli cu salariile la Primărie şi subordonaţi, 15,6 milioane de lei. O depăşire cu 2 milioane de lei, pe care lefurile au înregistrat-o faţă de banii adunaţi peste an de instituţie, fără a pune la socoteală şi cele aproape 13,2 milioane de lei, care s-au dus pe bunuri şi servicii în sectorul administrativ. Spuneţi dumneavoastră dacă vi se pare acceptabil dezechilibrul generat de un consum de 28,8 milioane de lei dintr-o încasare de 13,6 milioane de lei! De asta afirmam că logica firească a Matematicii dispare din calculele economistelor lui Ţâroiu, care au făcut posibilă realitatea descrisă în rândurile de mai înainte. Realitate imposibil să se întâmple într-o societate privată sau într-o familie, până la urmă, unde omul cu scaun la cap îşi drămuieşte cheltuielile în funcţie de cât are în pungă. 

Primăria Câmpulung cheltuieşte după alte reguli, pentru care autoarele bilanţului au sigur o explicaţie. Noi ne-am limitat în aprecieri la ce arată hârtia care a apărut pe site-ul instituţiei, săptămâna trecută, după ce presa a înşirat-o prin toate ziarele, forţându-l pe primar s-o facă publică. Scrisoarea de realizări, pe care, în trecut, cetăţeanul o găsea în cutia poştală, era publică oricum, dar nu înţelegem de ce i-a luat atât de mult lui Liviu Ţâroiu s-o „desecretizeze”. Cu gustul amar al disproporţiei cauzate de dublarea consumului Primăriei faţă de veniturile proprii, aruncăm un ochi peste investiţii. Realizate, conform raportului primarului, într-un procent de râsul curcilor: 9,8 milioane de lei, în condiţiile în care prevederea financiară de fonduri destinate investiţiilor era de 49,8 milioane de lei! Iată, aşadar, cât de „extenuaţi” au ieşit conţopiştii din 2018, dacă, investiţional vorbind, au realizat o cincime din cât aveau planificat la început de an. 

Ce părere au consilierii locali despre activitatea executivilor care consumă dublu faţă de cât produc? Niciuna. Credeţi că a deschis vreunul gura, la prima şedinţă pe 2019, să ridice în plen îngrijorări legate de acest desfrâu nechibzuit pe banii câmpulungenilor? Nu. Nu se poate, ca ales al comunităţii câmpulungene, să invoci că n-ai avut cunoştinţă despre absurdul trădat de execuţia bugetară, care, în lipsa alocărilor de la bugetul de stat şi a economiilor făcute în mandatele precedente, ar fi îngropat Primăria şi Câmpulungul. În schimb, i-a interesat cine cântă de Zilele Câmpulungului! Chiar s-au bucurat să-l audă pe Sergiu Cicu făcând prima propunere de interpreţi, care să performeze într-o piaţă răcorită de stropii noii fântâni arteziene, pentru care se sapă acum sub balcoanele „blocului rechinilor”, de zici că-l caută pe legendarul Negru Vodă. 

În prima întrunire ordinară a Consiliului Local din acest an, directorul Clubului ARO a vrut să se asigure că ideea sa privind recitalul „cap de afiş” al ediţiei 2019 a sărbătorii municipiului va beneficia de finanţare. Care nu este de lepădat, mai cu seamă că întrece onorariul lui Bănică, de anul trecut. Recomandarea înflăcărată a lui Cicu, de cântăreţi celebri – şi internaţionali, pe deasupra – n-ar costa decât 16.000 de euro! Preţ care acoperă trei ore şi jumătate de concert asigurat de două trupe, dintre care piesa de bază este Saragossa Band. Nişte nemţi care făceau furori prin anii ’70-’80 şi care s-au cam învăţat cu temperaturile din noaptea de Revelion din Românica, unde cântă şi la ăia mari, şi la ăia mici. Mai mult la ăia mari, căci cu 16.000 de euro plăteşti menestreli ca să-ţi lălăie toată săptămâna Zilelor Municipiului, nu o seară. 

Sergiu Cicu, cel care primise, cităm, „semnalul de la nişte prieteni”, cu care colaborează foarte bine, ca să aducă la Zilele Municipiului – continuăm citatul – „o trupă de mare răsunet, la un preţ foarte, foarte, foarte bun”, voia să fie mandatat de colegi ca să pornească urgent discuţiile. Asta pentru că ăştia, fiind celebri de nu se poate şi ceruţi ca pâinea caldă, trebuie tocmiţi rapid, altfel ratăm programarea în 2019. După şuşotelile întrebătoare, deşi majoritatea aleşilor nu mai sunt de mult nişte trufandale, îţi dădeai seama ce mare răsunet au avut nemţii prin fonotecile personale ale consilierilor, unde muzica disco nu prea avea loc de cea populară.   

Dacă tot s-a deschis subiectul, Ţâroiu a lansat invitaţia tuturor să facă propuneri, ca să nu-l mai bănuiască de învârteli artistice. La care, după cum recunoaşte, nu se prea pricepe. În timp ce Cicu îi dădea înainte cu oportunitatea, pe care se merită să sărim cu banii, în scopul atragerii de turişti, care să păşească pe pavajul cel nou, pe care primarul este convins că-l redă tălpicilor nerăbdătoare la 30 iunie, anul acesta, unul dintre glumeţi a plusat cu o propunere. Dacă a fost invitat de primar să facă propuneri! „Vine şi BZN?” Vin, dacă i-or aduce pe olandezi vecinii germani de la Saragossa Band. Şi-apoi la ce fundătură ticsită de ochi albaştri avem, merită şi oamenii aceştia o dedicaţie a celebrului şlagăr BZN, „Blue Eyes”.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!