PSD nu a avut cu cine să-i înlocuiască. Singurul consilier local, în afară de Ţâroiu, care este şi primar, şi Cotenescu, membră deja în Consiliul de Administraţie, a refuzat
Ca să-i asigure managerului Spitalului liniştea de care are nevoie, pentru o concentrare maximă asupra campaniei electorale, ce va necesita implicarea sa de candidat pe lista PSD, liberalii au demisionat în grup din Consiliul de Administraţie al instituţiei de sănătate publică. Anca Dumitrescu, membră a C.A. din partea primarului, şi colegii Lucian Ionescu şi Radu Sălcescu, titular, respectiv supleant în forul de conducere al unităţii medicale, din partea Consiliului Local, au decis să se retragă. Au dat astfel posibilitatea unor colegi de partid ai lui Grigore Stănescu să i se alăture în structura la nivelul căreia, teoretic, se iau deciziile. Din păcate pentru directorimea Spitalului – folosim substantivul colectiv, întrucât şi directorul de Îngrijiri are aceeaşi orientare politică – PSD nu numără în Consiliul Local suficienţi membri încât să-i înlocuiască pe demisionari. Maria Cotenescu este deja în Consiliul de Administraţie al Spitalului, iar Liviu Ţâroiu, despre care nu se ştie sigur ce calităţi mai are – primar, viceprimar şi/sau consilier local – exclus să deţină o astfel de poziţie. Iar Nicolae Dumitrescu a căutat (şi i-a şi reuşit) să se ţină la distanţă de acţiunile care implică participare la conducerea unei instituţii subordonate Consiliului Local. Nominalizat de Bogdan David să completeze echipa lui Grigore Stănescu, acesta a declinat propunerea, pretextând că l-a deranjat recomandarea demisionarului liberal Ionescu de a fi înlocuit cu un membru PSD, pentru o armonie deplină la şefia Spitalului. În realitate, însă, acesta s-a fofilat de răspundere, aşa cum a făcut tot mandatul.
Ionescu l-a luat peste picior pe Stănescu: liniştea şi imaginea favorabilă a conducerii Spitalului vor fi asigurate dacă liberalul este înlocuit cu un PSD-ist
Pe 23 martie 2016, s-a produs oficial ruptura între PNL şi PSD-istul Grigore Stănescu, prin retragerea oamenilor din Consiliul de Administraţie al Spitalului Municipal. Decizia Ancăi Dumitrescu, a lui Lucian Ionescu şi Radu Sălcescu, reprezentanţi ai administraţiei publice locale în conducerea unităţii, fie din partea primarului, fie a Legislativului municipal, a intervenit cu două zile înainte ca PSD să-şi lanseze candidaţii la funcţiile de primar şi Consiliul Local, listă pe care figurează şi contestatul director. În ultimul an, după plecarea lui Călin Andrei, în timpul căruia gunoiul a fost ţinut sub preş, neînţelegerile şi acuzaţiile au răzbătut în spaţiul public, culminând cu demisia „pe bune” (nu cum s-au maimuţărit Stănescu şi alţi PSD-işti, care au mimat gestul de onoare, pe fondul unor nemulţumiri) a liberalilor din Consiliul de Administraţie.
Cităm din documentul depus de Lucian Ionescu în atenţia Consiliului Local, în care explică hotărârea sa şi a colegei Anca Dumitrescu de a părăsi o structură ai cărei membri, din câte se pare, au stat mai mult de ceartă decât de treburi serioase: „Motivul deciziei mele uniletarale îl reprezintă nu doar colaborarea defectuoasă dintre conducerea executivă a Spitalului şi Consiliul de Administraţie, cât şi reproşurile aduse de către conducerea Spitalului, conform cărora eu şi colega mea, Anca Dumitrescu, am politizat instituţia şi am adus prejudicii de imagine acesteia. Consider că sesizările noastre, atât în cadrul şedinţelor de la Spital, cât şi cele din spaţiul public, în cadrul întâlnirilor dintre reprezentanţii Spitalului şi Consiliul Local, au avut ca scop crearea unui climat corespunzător respectării legislaţiei în vigoare şi buna desfăşurare a activităţii, astfel încât cadrele medicale, de care Spitalul are atât de mare nevoie, să nu fie obligate să părăsească instituţia. Aşadar, înlocuirea mea în Consiliul de Administraţie de către un coleg consilier local poate conferi şedinţelor din C.A. un aer apolitic, iar, dacă acesta este şi membru PSD, cu siguranţă, va aduce liniştea conducerii Spitalului şi o imagine favorabilă acesteia.”
Şipoteanu a acceptat bucuros să facă parte din C.A. Ceilalţi au refuzat, de teama managerului
O săptămână mai târziu, adresa a fost pusă pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local de la sfârşitul lunii martie, fiind nevoie de găsirea unor înlocuitori. Şi n-a fost chiar uşor, deoarece nominalizaţii refuzau să intre în „gura lupului”. Neavând pe cine să propună din propriul partid, cum i-a sugerat Ionescu, Liviu Ţâroiu a venit cu un PRM-ist şi un PNL-ist, Dan Şipoteanu şi Ion Dumitraşcu, unul titular, celălalt supleant. Ultimul a zis „nu”, căci, se vede treaba, Grigore Stănescu îi face pe unii din Consiliu să tremure ca mieii numai când îi aud numele. Şipoteanu a acceptat, chiar entuziasmat, susţinând că are mai multe motive „foarte obiective”. Unul dintre ele: de curând, a fost bolnav şi a ajuns la Spital, unde a fost „extraordinar de mulţumit de serviciile” oferite. Alt motiv, la fel de „obiectiv” ca primul: este vecinul Spitalului şi, în caz că e nevoie de el, vorba lui Ionel State, doar sare gardul, ca să-şi facă datoria.
O singură tristeţe are Şipoteanu legat de proaspăta însărcinare. „Nici nu se usucă cerneala pe hârtie, că se terminăm mandatul. De ce nu m-aţi propus acum patru ani?”, i-a dojenit pe colegii care au arătat că au încredere în el la „spartul târgului”. Foarte greu l-au găsit pe al doilea dispus să facă figuraţie la Spital. Ţâroiu l-a împins în faţă pe Ionică Udrea, însă şi acesta a refuzat, fiindcă, zice el, s-a săturat să fie „rezervă”. Singurul PSD-ist disponibil a spus „pas”, nefiind adeptul legatului la cap în lipsa durerilor, nici măcar de dragul partidului. Viceprimarul Bogdan David îl propusese în ideea în care PSD+PSD, adică şi directorul, şi Consiliul de Administraţie de aceeaşi opţiune, zero politizare la Spital.
Un ajutor în alegerea înlocuitorilor liberalilor cu demisiile date definitiv, nu de dragul circului, de care, graţie PSD, am avut parte cu vârf şi îndesat din 22 decembrie 2014 şi până astăzi, de la „căderea” lui Ţâroiu, nimerit din funcţia de viceprimar în cea de primar, îl putea oferi directorul medical, susţine David. Toma Berevoianu fusese mai devreme la şedinţă, la începutul ordinii de zi figurând alt proiect de hotărâre legat de Spital, după epuizarea căruia delegaţia a părăsit sala. „Îmi pare rău că a plecat domnul director, că-l puneam pe el să aleagă, ca să nu ne mai acuze că politizăm.”, şi-a exprimat regretul îndoit cu o tonă de ironie viceprimarul David.
A fost aruncat în “gura lupului” mielul Consiliului Local, Ciobanu
Din acest moment şi până la „depistarea” unui coleg sacrificat cu forţa, ca o fecioară azvârlită în suliţe pentru îmbunarea zeilor sănătăţii muscelene, a urmat o ciondăneală politică. David i-a scos ochii lui Ţâroiu că nu-l are numai pe Gore Stănescu moţ la Spital, îl are şi pe directorul de Îngrijiri, Florin Pană. „Directorii Spitalului sunt candidaţi la Consiliul Local din partea PSD. Şi puteaţi să faceţi şedinţele la partid. Cei care ne acuză pe noi de politizare sunt mai mult decât implicaţi politic şi se vede pe ce liste de partid sunt.”, l-a împuns vicele PNL pe vicele PSD, care l-a corectat reducând „directorii” la unul singur. „Directorul de Îngrijiri este tot la dumneavoastră.”, a insistat David, contrazis de Ţâroiu.
Cei doi membri activi ai Consiliului de Administraţie au explicat public de ce n-au mai suportat să împartă aerul aceleiaşi încăperi cu Stănescu&Compania. „Din punctul meu de vedere, cei care au politizat acolo sunt chiar cei de la Spital. Nu poţi să deschizi gura când sesizezi o neregulă, pentru că politizezi. Cei din conducerea Spitalului trebuie să-şi găsească liniştea. Nu cred că şi-o pot găsi decât cu colegi de partid. Demisiile noastre vin tocmai pentru a exclude această politizare. Acum un an, ni s-a arătat sperietoarea cu acreditarea Spitalului. Dacă spunem orice legat de Spital, pierdem acreditarea. Acum, când nu mai este vorba de acreditare, dacă vorbim despre Spital, îi stricăm imaginea, apare în presă şi vai, ce rău facem Spitalului, că politizăm! Nu ştiu sub ce formă se poate lucra cu conducerea Spitalului, sper din tot sufletul ca al nostru coleg, Dan Şipoteanu, să găsească o modalitate mai bună decât a noastră.”, şi-a argumentat gestul Lucian Ionescu.
„Dumneavoastră aveţi impresia că eu nu mai pot de drag să mă duc în Consiliul de Administraţie? Este o situaţie de compromis, haideţi să trecem peste acest moment.”, i-a răspuns foarte serios Dan Şipoteanu.
A urmat exemplul colegului Ionescu Anca Dumitrescu, potrivit căreia perioada îndelungată în care s-a aflat în Consiliul de Administraţie şi, probabil, faptul că a făcut înainte Management Sanitar, lucru ce i-a permis să descopere anumite nereguli, asupra cărora a atras atenţia responsabililor, au condus la iritarea managerilor Spitalului. „Am fost acuzaţi că aducem în faţa Consiliului lucruri care s-ar putea discuta doar acolo şi pe care noi le-am discutat, de foarte multe ori, doar acolo. Dar am adus în faţa Consiliului problemele, pentru că Spitalul Municipal este în subordinea sa. Eu doresc succes înlocuitorului şi conducerii Spitalului să găsească o cale de comunicare mai deschisă şi mai corectă cu cei care vor fi în Consiliul de Administraţie. N-am dorit niciodată răul Spitalului, din contră, am dorit numai să fie bine. Legat de tot ce a apărut în presă în ultimul timp, noi am fost acuzaţi am dat presei. Niciunul dintre noi nu a vorbit cu presa, presa a văzut singură şi şi-a luat informaţiile de unde a putut.”, a justificat dr.Anca Dumitrescu de ce lasă în urmă o experienţă neplăcută.
După pledoariile liberalilor, a fost scos din pălărie consilierul bun de aruncat în „groapa cu lei”. Marin Ciobanu, echivalent al lui „Mutulică” din trupa de pitici a Albei ca Zăpada, propus de revoluţionarul Marian Vlad, din considerente de „independenţă” politică.