10.1 C
Campulung Muscel
19/05/2024

Angela Constantinescu, fosta preşedintă a Judecătoriei Câmpulung, a fost înmormântată, sâmbătă, la Stoeneşti

Joi, pe 17 martie 2016, s-a stins din viaţă, la 72 de ani, unul dintre cei mai buni magistraţi de la Judecătoria Câmpulung, Angela Constantinescu, după o lungă perioadă de luptă cu boala. 

Musceleancă prin naştere, originară din comuna Stoeneşti, Angela Constantinescu a absolvit Facultatea de Drept a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. După o perioadă de doi ani, petrecuţi la Galaţi, în 1974, a revenit la Câmpulung, ca judecător. Începând cu 1 octombrie 1990, a devenit preşedintele Judecătoriei Câmpulung. Din această funcţie s-a pensionat pe 1 februarie 2001, încetând activitatea printr-un decret semnat de preşedintele României de atunci, Ion Iliescu.

În ianuarie 1997, ziarul Evenimentul Muscelean a lansat o rubrică, în care a prezentat destine ale femeilor muscelene, cu viaţa şi reuşita profesională, ca simbol pentru aportul lor la dezvoltarea Muscelului. Prima intervievată a fost chiar judecătoarea Angela Constantinescu, atunci preşedintele Judecătoriei Câmpulung. 

Interviul a debutat cu o mică prezentare, în sensul că Angela Constantinescu avea ca pasiuni, în afara profesiei, florile, animalele şi casa de la Stoeneşti, unde deţinea o mică gospodărie, de care se ocupa personal. Fiind născută în zodia Scorpionului, considera că „primul impuls este cel mai bun”. Modestă, dar fermă, credea că viaţa i-a hărăzit drumul acesta, pe care l-a urmat. Dacă a făcut bine sau rău a rămas să judece alţii.

Întrebată de redactorul care a stat de vorbă cu ea cum este să fii femeie judecător, a răspuns: „Meseria aceasta este acaparantă şi te aspreşte, te epuizează, te face să devii bolnav de suspiciune, te apasă efectiv. La Judecătorie, nimeni nu vine cu bucurii, toată lumea vine cu necazuri, astfel încât vrei, nu vrei, te încarci cu necazurile lor, preiei în suflet durerea oamenilor. De multe ori, energia negativă cu care mă încarc şi tensiunile dintr-o zi de muncă se revarsă asupra celor trei pisici ale mele. Dar, când îţi alegi o meserie din pasiune, ignori toate aceste impedimente şi încerci să uiţi şi faptul că judecătorii nu au niciun fel de protecţie!”

A recunoscut că, în limitele legii, este de partea femeilor părăsite de soţi

Redactorul de la Evenimentul Muscelean a întrebat-o pe doamna judecător dacă a fost tentată să fie de partea femeilor, în procesele de divorţ, răspunsul fiind: „Categoric, o doză de subiectivism există, pentru că femeia e mai chinuită şi trebuie ocrotită, în grija ei rămân copiii, care nu înţeleg disputele dintre părinţi. Sunt, în general, dură cu bărbaţii care uită de copii, de familie. Asta, însă, în limitele legii şi în baza probelor. Însă plec de la premiza că femeile sunt fiinţe chinuite şi viaţa lor nu trebuie îngreunată şi de comportamentul bărbaţilor.”

Imediat după Revoluţie, clădirea Judecătoriei a fost renovată de administraţia publică

După căderea regimului comunist, între administraţia publică locală şi Judecătorie exista o colaborare. În sensul că echipa din fruntea Primăriei, din mandatul 1992-1996, când era primar Gheorghe Oancea, a obţinut fonduri şi a definitivat lucrările de reamenajare şi renovare a clădirii fostului Tribunal. O disponibilitate la colaborare între cele două instituţii a existat, la timpul respectiv, mai ales pentru interesele oraşului. Dar între justiţie şi Primărie se interpunea principiul separaţiei puterilor în stat.

În cadrul interviului s-a mai discutat şi despre situaţia în care cetăţenii primesc amenzi de la Primărie, iar Judecătoria le anulează. Preşedintele Judecătoriei din 1997, Angela Constantinescu, a justificat situaţia: „Este dreptul fiecărui cetăţean de a contesta o amendă, pe care judecătorul o analizează şi, dacă este cazul, o poate anula. Ar fi de dorit ca hotărârile Consiliului Local, ale Primăriei, să fie concepute de aşa manieră încât să nu poate fi atacate în justiţie. Noi nu dorim să le obstrucţionăm activitatea, noi doar aplicăm legea. Consilierii de specialitate ar trebui să-l sfătuiască pe domnul primar asupra acestor aspecte. Judecătorul este independent, el dă sentinţa după propria lui conştiinţă şi după lege. Însă, acum, toată lumea cunoaşte Dreptul, toată lumea se pricepe la legi.”

La momentul consemnării interviului erau la „modă” procesele legate de aplicarea Legii 18, a Fondului funciar, care erau unele de durată. Legat de cele mai frecvente cauze judecate la Câmpulung, Angela Constantinescu a spus: „Categoric, procesele legate de aplicarea Legii 18, procese care durează foarte mult, din cauza procedurilor judiciare foarte complicate şi de durată. Urmează apoi procesele de divorţ şi cele în care sunt infracţiuni cu violenţă. Cauzele ar trebui căutate în situaţia economică dificilă, neajunsuri, tentaţii de tot felul, libertăţi dobândite pe fondul unei pregătiri psihologice necorespunzătoare. Şi să nu uităm că răul se prinde mult mai uşor şi mai repede!”

La finalul interviului s-a adus în discuţie şi rolul presei locale. Opinia judecătoarei a fost: „Presa locală este foarte necesară şi cred că deja a ajuns la un nivel bun, apreciat de musceleni. În ceea ce ne priveşte, este foarte bine că prezentaţi cazuri reale: că sunt bune sau rele, omul trebuie să le cunoască. Uneori, mă întreb dacă nu avem şi noi o vină că finalul unei fapte antisociale prezentată în ziar vine prea târziu. Ar fi ideal ca cel predispus să greşească să vadă imediat ce poate păţi dacă ar comite o astfel de faptă. Abia atunci intenţia dumneavoastră ar avea finalitatea dorită, pozitivă. Judecătoria este întotdeuna deschisă unei colaborări cu presa locală.”, a declarat aceasta înainte de a se schimba politeţurile cuvenite.

Dumnezeu s-o ierte şi s-o odihnească în pace!

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!