-5.1 C
Campulung Muscel
14/01/2025

Ţâroiu, curios de grăbit să reia “Kretzulescu”

Bănuit de rivalii liberali că vrea să facă fericiţi nişte constructori înainte să elibereze Primăria, pe 9 martie, Liviu Ţâroiu a avut motive să respecte tradiţia celor 40 de pahare. Dacă nu s-a putut de bucurie, măcar ca să-şi alunge amărăciunea pricinuită de amânarea unui proiect de care a prins drag, datorită valorii estimate de „locotenenţii” lui a fi tocată în viitor din bugetul local. Peste 400 de miliarde de lei vechi, o sumă care ar face să leşine de plăcere orice şef de Primărie, grijuliu cu cifrele de afaceri ale colaboratorilor privaţi. „Deturnarea” votului asupra viitorului proiectului „Kretzulescu”, printr-o propunere de amânare, pe motiv că le lipseşte corespondenţa purtată de Ţâroiu cu ministerul, l-a mâhnit teribil pe PSD-ist, care spera să treacă neobservată, printr-o şedinţă de îndată, o hotărâre de importanţă istorică: rezilierea contractului încheiat în 2011 de Călin Andrei şi restituirea celor 61,5 miliarde finanţatorului.  

Ministerul cere banii înapoi

    Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, partenerul municipalităţii câmpulungene în tragicul proiect „Kretzulescu”, a transmis Primăriei, pe 19 februarie 2016, o adresă, de fapt, o invitaţie de a termina colaborarea de „succes”. Trebuie să spunem că, în această poveste urâtă, partenerul nostru nu pierde nimic, ci numai noi, câmpulungenii, care îi vom da banii înapoi, până la ultimul leu. Ce îi scrie ministerul Câmpulungului în hârtia înregistrată la destinatar pe 24 februarie 2016, aşadar, cu o zi înaintea şedinţei ordinare a Consiliului Local, în care Ţâroiu n-a suflat o vorbă despre veştile triste, dar deloc surprinzătoare? Că Autoritatea de Management pentru POR – Programul Operaţional Regional, prin care a fost susţinută nenorocirea de reabilitare urbană visată cu ochii deschişi de Călin Andrei, a demarat procedura de reziliere a Contractului de finanţare nr.1700/06.06.2011. Contractul cu pricina, încheiat în cadrul POR 2007-2013, pentru proiectul „Dezvoltarea infrastructurii turistice a Municipiului Câmpulung, prin reabilitarea zonei istorice şi de agrement complex – Parc Kretzulescu”, a fost un eşec de proporţii, de care „părintele” său nu se simte nici ruşinat, nici responsabil.
    Existând această dorinţă de a încheia oficial proiectul oprit dramatic la nici 25%, reprezentanţii ministerului i-au invitat pe „jupânii” parcurilor distruse în numele unei bizare regenerări urbane la Bucureşti, pe 15 martie 2016, „la întâlnirea de soluţionare pe cale amiabilă”, având ca subiect de discuţie rezilierea contractului de finanţare şi stabilirea modalităţii de restituire a sumelor primite.
    Cum Liviu Ţâroiu nu se putea duce de capul lui să pună punct contractului, la aproape un an distanţă de la încheierea celui de execuţie cu Grup Corint, pentru după amiaza de miercuri, 9 martie 2016, a fost convocată o întrunire de îndată. Pe ordinea de zi au figurat două proiecte de hotărâri legate de „centrul istoric şi Complexul Kretzulescu”. Aleşilor li s-a cerut să aprobe rezilierea contractului de finanţare încheiat acum cinci ani, între Ministerul Dezvoltării Regionale, prin A.D.R. Sud Muntenia, şi Municipiul Câmpulung.
    Altă chestiune solicitată membrilor Consiliului Local 2012-2016, mandatul cu cele mai mari pierderi pentru comunitatea locală, a reprezentat-o restituirea sumelor primite în cadrul contractului amintit. 6.153.589,92 lei, adică 61,5 miliarde de lei vechi, pe care ministerul apucase să-i returneze autorităţilor locale, care au efectuat plăţile pentru puţinul lucrat în cele două parcuri din bugetul local. Ţâroiu le-a mai cerut colegilor să-l împuternicească pentru a semna la Bucureşti atât documentele referitoare la reziliere, cât şi pe cele privind restituirea banilor.

Scuze de doi lei! Chipurile, Curtea de Conturi ne cere să continuăm proiectul!

    Raportul viceprimarului Liviu Ţâroiu, care a susţinut proiectul de hotărâre, a fost întocmit pe data de 8 martie. Asta deşi adresa ministerului era în Primărie de aproape două săptămâni. Şi tot pe 8 martie figurează şi raportul Compartimentului Investiţii-Achiziţii privind „aprobarea strategiei de continuare a lucrărilor”. Mai precis, Ţâroiu este din cale-afară de grăbit să continue – cât mai poate, având securea timpului deasupra capului de vice încoronat cu avantaje de primar – proiectul ratat. Cum altfel decât cheltuind nişte miliarde din buget.         
    Iată cum motivează subalternii săi, care au „croşetat” de Ziua Femeii raportul cu propunerea de reluare a lucrărilor şi derulare a lor din banii noştri, dacă pe ai europenilor n-am fost în stare să-i cheltuim. Ca să fie siguri că dau Consiliul pe spate, au legat urgenţa continuării investiţiei din punctul în care a abandonat-o Grup Corint de controlul Curţii de Conturi! Adică, vezi Doamne, “arde” dacă nu se respectă ce au zis inspectorii Curţii de Conturi, care au făcut recomandări, nu au dat ordine. „Urmare a acţiunii de verificare cu tema “Audit financiar asupra conturilor anuale de execuţie bugetară ale unităţii administrativ-teritoriale a municipiului”, la UAT Municipiul Câmpulung, Camera de Conturi Argeş, prin decizia nr. 51/02.11.2015, a dispus luarea măsurilor prevăzute de lege, care să asigure supunerea spre analiză în Consiliul Local a situaţiei obiectivului „Dezvoltarea infrastructurii turistice a Municipiului Câmpulung prin reabilitarea zonei istorice şi de agrement complex – Parc Kretzulescu”, în vederea promovării strategiilor care să conducă la finalizarea şi punerea în funcţiune a acestuia.”
    În traducere, Curtea de Conturi a cerut doar să se analizeze în Consiliul Local situaţia proiectului lăsat baltă de constructor şi să se discute cum va fi continuat şi finalizat. Nu altceva. Valoarea estimată a lucrărilor rămase de executat depăşeşte 40.000.000 lei (400 de miliarde de lei vechi!), bani care vor fi suportaţi, după socotelile lui Ţâroiu, care se şi vede câştigător al alegerilor locale, din „unica sursă de finanţare”, adică bugetul local.
    Fiind sigur pe el că obţine votul colegilor în privinţa rezilierii contractului, PSD-istul le-a şi cerut să aprobe întocmirea documentaţiilor tehnice necesare (alţi bani, altă „distracţie”) şi „continuarea lucrărilor pe obiective distincte, ce pot funcţiona independent, luând în considerare stadiul fizic al acestora, importanţa lor pentru comunitate şi capacitatea bugetului de a disponibiliza sume în acest scop, astfel: Grădina Publică, Parcul Kretzulescu, clădirea Băilor, Bulevardul Pardon şi străzile Negru Vodă şi Nae Leonard.” 

Ţâroiu a rămas cu buza umflată cinci zile

    La propunerea lui Ionel State, căruia i s-a părut cel puţin curioasă graba lui Liviu Ţâroiu de a „smulge” votul Consiliului – şi într-o şedinţă de îndată, în care, de obicei, se dezbat urgenţe din categoria  formalităţilor care necesită o simplă aprobare a Legislativului – cele două proiecte de hotărâri au fost amânate. Dezbaterea lor va fi reluată pe 14 martie, după ce aleşilor le vor fi puse la dispoziţie toate documentele pe care social-democratul a „omis” să le prezinte în intervalul cuprins între 24 februarie – 9 martie. Miercuri, când a văzut că agenda de lucrări, pe care le poate scoate la licitaţie în scurtul timp cât va mai face pe primarul, îi este dată peste cap, a sărit că poate aduce adresa ministerului şi cheltuielile defalcate în 15 minute. În 15 minute, însă, consilierii erau departe de Primărie.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!