Regele Mihai venea adesea cu Patriarhul Miron Cristea la reşedinţa de vară de la Dragoslavele
În urmă cu 19 ani, în primăvara lui 1997, Regele Mihai, al cărui nume se află, în prezent, pe buzele tuturor, a venit în Argeş. Mai precis la Curtea de Argeş, unde s-a recules la mormintele înaintaşilor săi. Asta s-a întâmplat în martie. La sfârşitul lui aprilie, de Paşti, în drum spre Braşov, s-a oprit la Câmpulung, unde a fost întâmpinat de 200 de musceleni, auzind despre prezenţa sa în zonă. Majestatea Sa fusese în vizită la Elisabeta Rizea, pe care o reîntâlnise la Curtea de Argeş. Vom prezenta cele două momente istorice pentru Muscel, un nume familiar Regelui, care venea, împreună cu Patriarhul Miron Cristea, la reşedinţa de vară de la Dragoslavele.
Peste 5.000 de simpatizanţi, din toate zonele judeţului Argeş şi nu numai, l-au aşteptat luni, 3 martie 1997, la Curtea de Argeş, pe Regele Mihai I. Mulţi sosiseră de la primele ore ale dimineţii. Unii erau mânaţi de pură curiozitate, alţii îl iubeau cu adevărat pe Rege. Nu lipseau amintirile despre tânărul conducător al anilor ’40. La poarta de acces în curtea Mănăstirii, pictorul Traian Duţă aştepta cu un portret al Regelui, încă neuscat. Atât la Primărie, cât şi la Mănăstire se făceau pregătirile de primire a familiei regale. Printre mulţimea de preoţi veniţi pentru festivitate se aflau şi patru slujitori ai Domnului de la parohii din zona Câmpulungului: protopopul de Muscel, Eugen Matei şi preoţii Constantin Tarbă, Marian Vasilescu şi Ion Stuparu.
Curtea de Argeş, un oraş regal
Aproape de ora 12.30, din autoturismul Opel 11 WEZ, la Primărie au coborât Regele Mihai, Regina Ana, Principesa Margareta şi soţul ei, Radu Duda. Cum este obiceiul la români, fostul suveran a fost întâmpinat cu pâine şi sare. După un scurt discurs al primarului Gheorghe Nicuţ, fostul suveran a rostit câteva cuvinte în Limba română: „Întorcându-mă acasă, am văzut că s-a reparat o nedreptate. Mă bucur că am venit acasă. Vă mulţumesc pentru cum m-aţi primit. Vă iubesc şi oricând, la Curtea de Argeş, voi veni cu drag.”
Momentul entuziasmant a fost acela când primarul Nicuţ i-a înmânat Regelui Mihai cheia municipiului. După ce au urcat câteva clipe în biroul primarului, cuplul regal, cu întreaga suită, s-a deplasat la Mănăstire.
Regele răbdării şi al aşteptării
Cu un „Bine aţi venit, Majestate!”, Prea Sfinţitul Calinic şi-a întâmpinat oaspeţii în curtea Mănăstirii, după care i-a condus în interior. Aşezată în faţa stranei regale, familia regală a asistat la un parastas închinat strămoşilor lui Mihai I (Regele Carol I şi Regina Elisabeta, Regele Ferdinand şi Regina Maria). „Dumnezeu nu părăseşte pe cei care au răbdat şi, pentru că am vorbit de răbdare, pot spune că sunteţi un „Rege al Răbdării şi al Aşteptării”. Să rabzi şi să aştepţi o jumătate de secol, pentru a păşi fără griji pe pământul unde aţi văzut lumina zilei, este demn de legendă. Bun venit pe pământul sfânt al Argeşului şi inima să vă salte de bucurie!”, au fost cuvintele Prea Sfinţitului Calinic adresate, după parastas, familiei regale.
„Nu credeam că o să mai apuc să mă rog la mormintele voastre”
După parastas, cuplul regal a depus coroane de flori la mormintele strămoşilor. La mormântul Regelui Ferdinand, printre lacrimi, Regina Ana a murmurat: „Nu credeam că o să mai apuc să mă rog la mormintele voastre”. După ce Mănăstirea a fost evacuată, fostul suveran şi ceilalţi membri ai familiei regale au rămas singuri, câteva clipe, pentru a se reculege în linişte la morminte.
„Vă mai amintiţi de mine, Majestate?”
În timp ce se deplasa spre morminte, Regele a fost întâmpinat de o femeie într-un cărucior, însoţită de soţul său, care i-a dăruit Reginei Ana un costum naţional din zona Muscelului, cusut de ea. Întrebat dacă îşi mai aduce aminte de ea, Regele a rămas pe moment fără replică. Când femeia l-a întrebat: „De ce sug purceii la purcea cu ochii închişi?”, fostul suveran şi-a adus aminte de Elisabeta Rizea, de 86 de ani, din Nucşoara, şi de soţul său, Gheorghe Rizea, de 97 de ani, victime ale regimului comunist, foşti deţinuţi politici. După ce i-a povestit, în câteva cuvinte, Regelui tragedia vieţii sale şi i-a mulţumit pentru răspunsul primit la o scrisoare anterioară, Elisabeta Rizea a exclamat: „Acum pot să mor liniştită, că mi-am văzut visul îndeplinit.”
„Câmpulung Muscel!”
În timp ce cuplul regal se deplasa spre Palatul episcopal, pentru un dineu oferit de Prea Sfinţitul Calinic, atenţia regelui a fost reţinută, timp de câteva momente, de o pancartă pe care scria: „PNŢCD Câmpulung, după 50 de ani grei, bine aţi venit acasă!”, purtată de o delegaţie a acestei organizaţii, condusă de Ion Ilincu. „Câmpulung Muscel!”, a exclamat Majestatea Sa, după ce a citit înscrisurile de pe pancartă. Delegaţia musceleană l-a invitat pe Rege şi la Câmpulung. La ora 16.30, familia regală a părăsit Curtea de Argeş, impresionată de reţetele culinare ale măicuţelor de la Mănăstire.
Regele Mihai I, la Câmpulung
În după amiaza celei de-a treia zi de Paşti, care, în 1997, a picat pe 27 aprilie, Regele Mihai I şi Regina Ana au fost, preţ de câteva minute, oaspeţi ai Câmpulungului. Conform promisiunii făcute la vizita anterioară, din luna martie, Regele Mihai a dorit să o vadă pe legendara Elisabeta Rizea la ea acasă, la Nucşoara. Familia regală a fost aşteptată de Elisabeta Rizea cu masa pusă în „casa mare”, cea mai frumoasă cameră, cu bucate specifice Sărbătorilor Pascale. Bucuria bătrânei a fost fără margini, ea mulţumind bunului Dumnezeu că i-a dat zile să-l vadă pe Rege la ea acasă.
În drumul său spre Braşov, Regele Mihai, la volanul unui superb BMW, a făcut o scurtă oprire în faţa Primăriei Câmpulung. Deşi nu fusese anunţată vizita familiei regale, câmpulungenii au aflat de trecerea delegaţiei şi s-au adunat în faţa Primăriei. Manifestarea de simpatie a fost spontană şi a strâns circa 200 de persoane în centrul municipiului.
Primarul Sorin Buta i-a întâmpinat pe Regele Mihai şi Regina Ana cu un cuvânt de „bun venit” adresat în numele câmpulungenilor. Regele Mihai a fost impresionat de faptul că muscelenii au venit să-l salute, iar Regina Ana şi-a exprimat dorinţa ca, la următoarea sosire în ţară, să vină pentru o vizită mai lungă şi la Câmpulung. Regele Mihai s-a interesat de mersul lucrurilor în zonă, manifestându-şi încrederea că vom trece peste greutăţi, deşi „sunt multe de făcut, şi înăuntru, şi în afara ţării”.
Familia regală a primit florile şi urările celor prezenţi, adresându-le creştinescul „Hristos a înviat!”, după care coloana oficială s-a pus în mişcare, îndreptându-se spre Rucăr. După o scurtă oprire în faţa Mausoleului Mateiaş, şi-a continuat drumul spre Braşov.
Chipul Regelui, pictat în biserica de la Dragoslavele, alături de cel al Patriarhului Miron Cristea
Cu ocazia unei slujbe de pomenire a ctitorilor Bisericii „Adormirea Maicii Domnului”, din centrul comunei Dragoslavele, participanţii la eveniment au descoperit în pronaos portretul Regelui Mihai I. „În februarie 1989, când am venit în Dragoslavele, ca preot – a povestit părintele Gheorghe Cârstina – am observat în partea dreaptă, în pronaos, un loc unde pictura iniţială fusese acoperită. L-am întrebat pe fostul preot paroh Ion Pârvu cum se face că locul unde, de obicei, se pictează ctitorii bisericii, a rămas nepictat sau a fost intenţionat acoperit. Mi-a răspuns că nu cunoaşte, iar, după câteva luni, când m-a cunoscut mai bine, prin septembrie 1989, mi-a spus: „Taică, nu prea mă simt bine şi vreau să-ţi spun că-n locul respectiv este pictat Regele Mihai. Comuniştii din sat mi-au cerut să stric tencuiala până la zid, iar eu am acoperit-o cu un strat de grund special, spre a nu afecta pictura. Am agăţat deasupra un tablou cu chipul domnitorului Grigore Ghica Voevod, ctitorul bisericii. Când va veni vremea, dumneata să-l scoţi la iveală.” După Revoluţie am spălat locul şi am descoperit chipul Regelui Mihai I de România, alături de Patriarhul Miron Cristea. Nu întâmplător a fost pictat Regele Mihai I în această biserică, monument istoric, construită în 1661, deoarece adesea venea cu Patriarhul Miron Cristea la Dragoslavele, la reşedinţa de vară a patriarhilor. Mulţi bătrâni zic: „Am copilărit cu Regele, la vilă.” Când a trecut Regele Mihai prin Dragoslavele, oamenii l-au salutat cu căldură. A recunoscut locurile.”