Nouă copii din Dragoslavele au ajuns, miercuri, în jurul prânzului, la Spitalul Municipal Câmpulung, cu simptome de toxiinfecţie alimentară, după ce au consumat cornul şi laptele primite la şcoala din localitate. Elevii au fost stabilizaţi la Compartimentul de Primiri Urgenţe, după care au fost internaţi la Secţia de Boli Infecţioase. Prefectura a demarat o anchetă la unitatea şcolară în cauză, o echipă a DSP Argeş ajungând, miercuri, la Dragoslavele, pentru investigaţiile de rigoare.
Copiii aveau cefalee, greţuri, stări diareice, greaţă, vărsături
Tot necazul a început la scurt timp după ce elevii au primit de la şcoală laptele şi cornul. Nouă dintre ei au început să se simtă atât de rău după ce au consumat produsele alimentare „guvernamentale”, încât profesorii au fost nevoiţi să sune la 112 şi să solicite ajutor medical de urgenţă. Copiii prezentau cefalee, dureri de cap, dureri abdominale, greaţă şi vărsături, adică toate simptomele similare unei toxiinfecţii alimentare. Opt dintre ei au ajuns la spitalul din Câmpulung cu ambulanţele, iar unul a fost adus de părinţi cu maşina personală. Părinţii unora dintre ei erau în faţa Unităţii de Primiri Urgenţe, unde plângeau şi erau disperaţi: „Aoleuuu, să nu moară copilaşii noştri!”. După ce au primit îngrijiri medicale specifice la UPU, medicii au decis să fie internaţi la Secţia de Boli Infecţioase. Între timp, povestea a ajuns la urechile reprezentaţilor Direcţiei de Sănătate Publică, care au demarat o anchetă în acest caz, pentru a stabili cu certitudine cauzele şi împrejurările care au stat la baza acestei îmbolnăviri în masă şi pentru a-i trage la răspundere pe cei vinovaţi. Anchetatorii au prelevat şi probe din produsele alimentare consumate, acestea urmând să fie supuse unor analize de laborator pentru a se stabili factorii patogeni care au generat toxiinfecţia alimentară. Încă nu s-a stabilit dacă elevii au consumat şi alte alimente în afară de corn şi lapte. Potrivit specialiştilor, intoxicaţiile alimentare (toxiinfecţiile alimentare) sunt boli infecţioase acute, cu manifestări în principal digestive, datorate consumului de alimente sau băuturi contaminate cu microorganisme patogene precum bacteriile, virusurile sau paraziţii, şi/sau toxinele lor, în cantitate mare. Etiologia toxiinfecţiilor alimentare este dominată de Salmonella şi Stafilococul auriu enterotoxigen. Alimentele pot fi contaminate atunci când sunt manipulate incorect, prelucrate termic insuficient, depozitate inadecvat ori din mediul înconjurător. Cele mai multe cazuri de toxiinfecţii alimentare se înregistrează vara, căldura favorizând apariţia şi multiplicarea germenilor patogeni în alimente.