4.8 C
Campulung Muscel
03/03/2024

În condiţiile în care Câmpulungul trece printr-un val de îmbolnăviri fără precedent,Demisionarul Grigore Stănescu n-a fost în stare să facă un proiect de extindere a Oncologiei

În târgul nostru mic, în care veştile, bune ori rele, ajung rapid dintr-un capăt în celălalt, auzim parcă prea des de o cunoştinţă, un vecin, un coleg, o rudă depistată ca suferind de cancer. Oricât ne-ar contrazice autorităţile, care susţin că numărul de pacienţi cu această maladie necruţătoare se menţine constant de la un an la altul, impresia generală este că municipiul trece printr-o perioadă de îmbolnăviri fără precedent. Cancerul nu alege şi, din păcate, nu este ferit de boală nici cel care respectă toate regulile unui stil de viaţă sănătos. Şi, dacă tot nu avem scăpare, din cauza mâncării „otrăvite” şi a mediului în care trăim, în general, măcar să avem condiţii decente de tratare, condiţii care, momentan, lipsesc la Spitalul Câmpulung. Ca amărăciunea să fie completă, cei aflaţi în suferinţă – poate, în ultimele momente de viaţă – au parte şi de comportamentul deplasat al unora dintre membrii personalului medical. Situaţia halucinantă, în care pacienţi loviţi de cancer sunt umiliţi în spital de cei plătiţi ca să le aline durerea fizică şi psihică, a fost reclamată la şedinţa Consiliului Local ţinută pe 30 septembrie 2015. Şi asta n-a fost tot. Aflăm stupefiaţi că directorul demisionar Grigore Stănescu n-a fost în stare să întocmească un proiect de extindere a Secţiei de Oncologie, deşi s-a discutat în cadrul şedinţelor Consiliului de Administraţie şi i s-a cerut să rezolve urgent această deficienţă. 

În cadrul Secţiei Medicină Internă s-a înfiinţat Compartimentul Gastroenterologie, având-o ca medic pe dr. Natalia Florea Hirizan  

Cum fostul director Grigore Stănescu îşi ocupă termenul de 30 de zile, în care poate să se răzgândească în privinţa demisiei, rupând petalele de margaretă şi murmurând „plec, nu plec”, urgenţele administrative ale Spitalului Municipal au fost susţinute în faţa Consiliului Local de directorul medical Toma Berevoianu. Una dintre acestea a fost înfiinţarea Compartimentului Gastroenterologie, în cadrul Secţiei Medicină Internă, care va funcţiona cu şase paturi. Ideea i-a aparţinut medicului Natalia Florea Hirizan şi a avut la bază următoarea motivaţie comunicată şi autorităţilor locale: „=Mulţi dintre pacienţii care se adresează ambulatoriului de specialitate cu afecţiuni gastro-intestinale şi hepatice necesită internare şi spitalul este nevoit să-i redirecţioneze către alte unităţi spitaliceşti (sau sunt redirecţionaţi către alţi medici cu specialităţi înrudite, deşi afecţiunile ţin de Gastroenterologie); =O parte dintre afecţiuni necesită efectuarea mai multor investigaţii, ce nu pot fi acoperite de ambulatoriul de specialitate. Enumerăm o parte din afecţiunile care necesită internare: hepatopatiile acute, altele decât cele virale, cirozele hepatice virale/etanolice decompensate cu complicaţii de tip encefalopatie hepatică, hemoragie digestivă variceală, sindromul ascitic, pancreatitele acute şi cronice acutizate; ulcerele gastro-duodenale complicate (stenozante, sângerânde); diverticulitele acute; colitele nespecifice, hemoragiile digestive superioare/ inferioare/ oculte; =Unitatea dispune de dotarea cu aparatură medicală: gastroscop, colonoscop, ecograf, etc.”

Cât despre cele şase paturi, trei sunt redistribuite din Secţia Medicină Internă, iar celelalte trei, din Secţia Chirurgie Generală. Directorul medical Toma Berevoianu şi-ar fi dorit ca Gastroenterologia să funcţioneze în cadrul Secţiei Chirurgie. „Să luăm trei paturi de la Chirurgie şi trei de la Chirurgie plastică, pentru că sunt mai puţin performante, nu avem atâta adresabilitate şi exista posibilitatea. Direcţia de Sănătate Publică Argeş nu a fost de acord cu acest punct de vedere.”, a informat dr.Toma Berevoianu cui i-a aparţinut decizia de înfiinţare a noului compartiment în cadrul Secţiei de Boli Interne. „Compartimentul nu va fi de sine stătător, ci va face parte din Secţia de Boli Interne şi va fi deservit de personalul sanitar, mediu şi auxiliar de la Compartimentele de Endocrinologie şi Reumatologie.”, a continuat directorul medical. 

Dacă fostul manager era cu adevărat preocupat, Oncologia era extinsă fie în curtea interioară, fie prin etajarea clădirii 

În contextul nefericit al solicitărilor într-un număr ascendent adresate Oncologiei, dr.Anca Dumitrescu a recomandat conducerii Spitalului Municipal ca paturile luate de la Chirurgie să fie alocate compartimentului în care sunt trataţi bolnavii de cancer. „Să fie mai multe paturi la Oncologie şi Gastroenterologia să funcţioneze pe Secţia Medicală.”, a propus medicul de la Spitalul TBC. În opinia reprezentantului Spitalului mare, acest lucru nu este posibil, deoarece: „Secţia Medicină Internă este cea mai eficientă din spital, din punct de vedere financiar. Aduce cei mai mulţi bani, în funcţie de cazurile tratate, de complexitatea lor. Cei mai mulţi bolnavi se adresează Secţiei Medicale. S-ar putea să nu avem unde să internăm bolnavii în Secţia Medicină Internă. Chiar dacă sunt mai puţini medici, oricine ce-ar zice, eu vă demonstrez cu indicatorii că este cea mai eficientă secţie a spitalului. De aceea, am şi spus la început ca să nu iau din Secţia Medicină Internă.”

Pe viitor, a mai precizat dr.Toma Berevoianu, va fi avută în vedere şi Oncologia, care poate fi susţinută şi extinsă cu paturi luate de la secţii neperformante cum sunt Oftalmologia, ORL, Psihiatria, inclusiv Chirurgia. În replică, dr.Anca Dumitrescu a susţinut că, odată obţinută acreditarea, instituţia nu va mai putea să facă modificări structurale foarte mari. „Ca să obţineţi modificarea structurii după acreditare, va trebui să cereţi o nouă acreditare pe sectorul respectiv, ceea ce înseamnă alţi bani, alte hârtii, muncă în plus. Trebuie să vă gândiţi foarte bine ce vreţi să faceţi înainte de acreditare. Consiliul Local trebuie să aprobe aceste modificări şi să contribuie cu finanţare. Ştiţi cât vă costă această acreditare. Poate ar trebui să aveţi în vedere şi Oncologia.”, a insistat liberala.

„Ştiţi că am cerut mutarea Compartimentului de Oncologie de la etajul III în actuala locaţie, tocmai pentru faptul că era o aglomeraţie deosebit de mare şi pentru că pacienţii nu aveau condiţii optime. Aveai surpriza să vezi pacient care venea la prima cură de citostatice alături de altul care îşi dădea obştescul sfârşit. Suntem conştienţi de faptul că ne trebuie mai multe paturi şi, pe viitor, avem în vedere să mărim acest compartiment, mai ales că avem în pregătire doi medici oncologi şi, ulterior, putem să discutăm altfel.”, a expus directorul planurile de viitor. În prezent, însă, „nu avem, efectiv, unde s-o desfăşurăm. Nu este vorba numai de numărul de paturi. Nu avem unde, pentru că circuitele nu ne permit.”, a reclamat directorul medical, în opinia căruia singurele soluţii constau într-o schimbare totală a Oncologiei sau, mai degrabă, într-o altă construcţie. O altă construcţie, pe care unii dintre pacienţi n-o s-o mai prindă. Concluzia discuţiilor a fost că, în acest moment, nu există posibilitatea de extindere a secţiei în care sunt îngrijiţi bolnavii de cancer, pentru că nu sunt locuri. Şi nu sunt locuri din cauza tărăgănării de către managerul demisionar a întocmirii unui proiect discutat în cadrul Consiliului de Administraţie: mărirea capacităţii Oncologiei, fie prin extindere în curtea interioară, fie prin etajare. Potrivit consilierului local Bogdan David, care, în acest an, a demisionat din CA al Spitalului, Grigore Stănescu se angajase să prezinte o soluţie şi un proiect în acest sens. Dar să nu deznădăjduim. Acum că Stănescu şi-a înaintat demisia, sperăm că va avea decenţa să şi părăsească funcţia, în favoarea unuia care va fi capabil să îndrepte această disfuncţionalitate.

„Acolo vin persoane care se agaţă de o şansă ca să mai trăiască puţin. Iar modul în care sunt tratate este reprobabil” 

Directorului medical i s-a mai cerut de către unul dintre consilieri să urmărească maniera în care sunt trataţi pacienţii la Oncologie. „Am semnale de la nişte oameni… să ne gândim că acolo vin persoane care se agaţă de o şansă ca să mai trăiască puţin. Iar modul în care sunt tratate este reprobabil, ca să nu spun altceva.”, a sesizat Nicolae Dumitrescu. 

Dr. Toma Berevoianu a scuzat atitudinea nepotrivită a unor colegi prin volumul de muncă foarte mare de la Oncologie, dar a asigurat că se fac „eforturi în măsura posibilităţilor”. Se pare, nu suficiente pentru a-i ajuta pe bolnavii aflaţi într-o condiţie deosebit de gravă să-şi trăiască demn ultimele clipe de viaţă. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!