8.5 C
Campulung Muscel
26/01/2025

S-au sacrificat pentru pacienţi. Conţopiştii Spitalului, lăsaţi să se lupte cu bacteriile în WC-urile murdare

Deşi după exterior, în cazul căruia se simte lipsa unei mâini de gospodar, n-ai zice, Spitalul Câmpulung excelează în privinţa ratei infecţiilor cu care pacientul riscă să plece acasă. Cine are noroc şi mai pleacă, deoarece, potrivit lucrărilor de specialitate, astfel de infecţii, de obicei, severe, fiind implicaţi germeni de spital multirezistenţi la antibiotice, sunt responsabile de 70% dintre decesele înregistrate la serviciile de Chirurgie generală. La întâlnirea aleşilor cu delegaţia de la instituţia de sănătate publică, managerilor li s-au reproşat şi lucrurile grave, şi mai puţin grave, inclusiv lipsa de preocupare pentru un aspect îngrijit al complexului medical, care să insufle sentimentul de sănătate, pentru redobândirea căreia omul se adresează unităţii. „Nu-mi plac gardurile strâmbe, copacii netăiaţi, aleile nesăpate… mă uit la omul gospodar. Într-o săptămână, dacă mă lăsaţi pe mine, îi iau pe toţi care sunt acolo şi facem curăţenie.”, le-a dat peste nas liberalul Constantin Chiţulescu celor doi directori, cărora le-au scăpat mărunţişurile, cu gândul la acreditare. Acesta a povestit în public, ca să audă toată suflarea musceleană, ce WC-uri murdare au angajaţii de la birourile Spitalului, din fosta Maternitate, care, chipurile, ar fi aşa, fiindcă personalul s-a sacrificat pentru pacienţi!      

Rată aproape de 0 a infecţiilor luate din Spital. Şeful Societăţii de Microbiologie spunea că în România se raportează de 10 ori mai puţin decât în UE 

    Infecţia nosocomială – infecţia intraspitalicească – este „acea infecţie care nu este prezentă sau care nu se află în perioada de incubaţie în momentul în care pacientul s-a internat în spital şi se supraadaugă bolii pentru care s-a internat”. Mai pe scurt, infecţia pe care bolnavul o ia din spital, în timpul în care este internat. Nici muscelenii care vin să se trateze la Spitalul Câmpulung nu sunt feriţi de acest pericol, dar managerii instituţiei de sănătate îi asigură că, în trecutul apropiat, asta însemnând anul 2014, la acest indicator, rata infecţiilor nosocomiale, instituţia a înregistrat un rezultat bun. Adică şi-a propus un procent de 0,15% şi a realizat 0,04%. Cifrele reies din documentele pe marginea cărora s-au purtat discuţiile la recenta întâlnire publică a Consiliului Local cu şefii Spitalului Municipal, în cadrul căreia directorul medical Toma Berevoianu lăuda performanţa înregistrată în ceea ce priveşte îndeplinirea acestui indicator obligatoriu pentru orice unitate spitalicească din România şi din lume. „Valoarea asumată pe 2014 a fost 0,15%. Faptul că avem 0,04% este un lucru foarte bun, că avem puţine infecţii plecate din Spital. În 2015, vă spun că avem mai multe. În mod normal, această rată ar trebui să fie mult mai mare.”, a explicat acesta.      
    Rata mică atinsă de instituţia de sănătate din municipiu l-a făcut pe liberalul Constantin Chiţulescu să pună această informaţie în legătură cu declaraţia preşedintelui Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, după cazul „Colectiv”. Potrivit acestuia, „infecţiile intraspitaliceşti sunt mult subraportate. Se raportează de 10 ori mai puţin decât în UE.” „L-am ascultat pe programele de ştiri când a spus că în spitalele din România se minte referitor la infecţiile nosocomiale, căci, de fapt, realitatea nu este aceasta. Aş vrea să vă uitaţi în ochii mei şi să-mi spuneţi dacă este aşa. Sunteţi sincer când aţi spus ceea ce aţi spus dumneavoastră sau la Spitalul din Câmpulung se minte?”, l-a întrebat Chiţulescu pe directorul Berevoianu, care a insistat că aceasta a fost realitatea în urmă cu doi ani. „Dormiţi noaptea liniştit că, la Spitalul Câmpulung, pacienţii nu au decât 0,04% infecţii?”, n-a cedat PNL-istul la subiectul infecţiilor luate din spital. „Ce am avut noi la momentul respectiv, în 2014… asta este realitatea.”, a repetat cel chestionat de consilierul local.
    Acesta din urmă susţine că ştie mai multe lucruri, dar a vrut să audă din gura unuia dintre şefii Spitalului – şi chirurg pe deasupra – că, dacă vine la Spitalul Câmpulung, nu ia nimic la plecare. „100% nu vă va garanta nimeni acest lucru.”, l-a descumpănit Toma Berevoianu, în ciuda raportării optimiste.    

Din cei şapte chirurgi, lumea l-ar prefera pe medicul Nedelcu, iar acesta nu mai face faţă  

    Aceasta fiind realitatea – ce-i drept, în urmă cu doi ani, deoarece, anul trecut, procentul a crescut – cu o rată mică, aproape de zero, de infecţii căpătate în Spital, pacienţii n-ar avea de ce să se teamă. Dacă îi ascultăm pe managerii instituţiei de la Câmpulung, şi nu pe profesorul Rafila, ale cărui declaraţii referitoare la subraportarea infecţiilor intraspitaliceşti, ca fenomen general în spitalele de stat, au provocat o stare de îngrijorare firească. Cel puţin la Secţia Chirurgie, în cadrul căreia Toma Berevoianu îşi continuă activitatea, cu o normă de patru ore zilnic, oamenii pot să vină să se opereze cu încredere. „Fiecare are dreptul să aleagă să se ducă unde doreşte, medicii de familie îi trimit unde vor, nu mă interesează aceste lucruri. Cine vrea să se opereze în Spitalul Câmpulung, sunt condiţii… nu sunt mai bune în alte spitale. Avem toate condiţiile, s-a modernizat blocul operator, o să fie modernizate, sperăm, cu sprijinul dumneavoastră, şi celelalte trei săli.”, a continuat acesta.
    Altă nelămurire a lui Constantin Chiţulescu: „Este adevărat că foarte mulţi pacienţi îl caută pe doctorul Nedelcu, iar acesta nu mai face faţă? Avem dreptul să ştim câte operaţii s-au făcut în anul 2015, pe fiecare medic, în Câmpulung. Avem şapte medici chirurgi, dar câţi dintre ei operează?” Potrivit chirurgului Berevoianu, indicele de operabilitate nu este decât în jur de 50%, 47% mai precis, pe 2015. „În mod normal, ar trebui să fie undeva la 70% din internări. Adresabilitatea este mai mică, nu ţine numai de noi.”, a informat acesta. 

“N-am văzut toalete mai murdare! Doamnă, vă place toaleta de la dumneavoastră de la birouri?”

    Dacă, în incinta Spitalului Municipal, procentul minuscul de infecţii spune tot despre grija soră cu obsesia pentru curăţenie, oare, de ce stau diferit lucrurile în privinţa exteriorului? Şi mai grav stau în cazul sediului Administraţiei Spitalului, care funcţionează în clădirea fostei Maternităţi, unde acelaşi consilier local a reclamat chestiuni uluitoare, care ţin strict de om, nu de lipsa banilor. „Am avut ocazia să merg într-o zi la Administraţia Spitalului. Nu cred că mai există o altă locaţie care să aibă condiţii mai precare decât acelea. N-am văzut toalete mai murdare, nu ştiu de ce subordonaţii dumneavoastră nu v-au sesizat că trebuie să fie toaletele curate. Era o cameră acolo, unde tăiai fumul cu cuţitul. Nu ştiu de ce nu s-au făcut investiţii. Dacă eu n-am dreptate… doamnă, vă place toaleta de la dumneavoastră de la birouri? Nu vă place.”, a interpelat-o consilierul liberal pe directorul financiar-contabil Marinela Cristian. Aceasta s-a apărat cum că banii s-au băgat în Spital. „Grija noastră este pentru bolnavi, nu pentru personal!”, a scos în faţă directorul Grigore Stănescu sacrificiul subalternilor săi. Şi aşa ne-am lămurit de ce nu se curăţă WC-urile despre care Chiţulescu spune că le-a găsit murdare. Că au prioritate cele ale pacienţilor, nu cele ale conţopiştilor lăsaţi să se lupte cu bacteriile şi cu infecţiile.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!