1.5 C
Campulung Muscel
06/12/2024

Aproape patru kilometri de drum s-au asfaltat la Bughea de Sus de când e primar Nicolae Tarbă

Primarul comunei Bughea de Sus, Nicolae Tarbă, ne-a dat câteva informaţii privind lucrările care se vor desfăşura în anul 2016, despre bugetul local, nevoile comunei, etc. Referitor la starea drumurilor, primarul ne-a spus că, până la venirea lui la Primărie, nu exista niciun metru de asfalt în Bughea de Sus, starea drumurilor fiind jalnică. 

Aproape patru kilometri de drum asfaltat

Din 2012, de când e primul edil al localităţii, s-a asfaltat zona Măgura, adică 1,3 kilometri, zona Bughea Mare, de la Băile Bughea în sus doi kilometri, zona Grui, peste 1,9 kilometri, DJ, 400 de metri, toate lucrările fiind realizate cu resurse propii ale Primăriei, nu cu fonduri europene. Toate străzile din Bughea de Sus care nu sunt modernizate vor fi „întărite” cu pietriş (refuz de ciur), cumpărat de Primărie, pentru a se circula cât de cât decent şi a acoperi noroiul, până se vor găsi fonduri să intre şi ele în programul de asfaltare.

Marea realizare a anului în curs, şi primarul speră că până la alegerile din vară, va fi asfaltarea Mălinului, drumul care uneşte Bughea de Jos cu Bughea de Sus. „Există resurse materiale, este o lucrare pe SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice), aşteptăm cererea de ofertă. Şanţurile şi acostamentele nu le includem în proiect, le vom face cu resurse propii, pentru această lucrare nefiind nevoie de mari specialişti. Sunt costuri care ar urca valoarea lucrării cu aproape trei miliarde de lei vechi, cu TVA.”, ne-a spus primarul Nicolae Tarbă. 

Reţea de apă potabilă în toată comuna

Comuna are reţea de apă potabilă aproape de sută la sută, mai existând un domeniu privat unde, momentan, nu se poate interveni până la clarificarea documentelor. Va fi cuprinsă şi comunitatea de rudari, pentru a contribui cu impozite şi taxe. Refeitor la cei care primesc ajutor social şi care urmează să presteze muncă pe teritoriul localităţii, primarul ne-a spus: „Cei care beneficiază de ajutor social sunt în jur de 200, dar numărul celor care solicită este în jur de 600-700. Sunt şi mulţi cetăţeni necăjiţi, dar care din mândrie sau de ruşine nu au depus dosar pentru ajutor social. Numărul celor care alcătuiesc comunitatea de romi este în jur de o mie şi ceva, mai precis o treime din totalul populaţiei.”

Din cauza costurilor foarte ridicate, momentan, nu se pune problema introducerii gazelor în Bughea de Sus. Bugetul comunei este insuficient, dar într-un viitor poate nu prea îndepărtat se speră ca şi acest „handicap” să poată fi rezolvat, mai ales că este considerat un pas înainte spre dezvoltare. Această utilitate, dar şi o infrastructură pusă la punct vor fi avantaje pentru atragera celor care vor dori să investească în turism. „De când am venit la Primărie am reuşit să elimin noroiul şi praful şi să fac un confort mai bun al cetăţenilor.”, ne-a mai spus edilul. 

O altă utilitate care nu ar trebui să lipsească este canalizarea menajeră. „Referitor la canalizare, numai proiectul pe hârtie s-ar duce spre trei miliarde de lei vechi, toată lucrarea ar ajunge spre 120 de miliarde de lei vechi. Bugetul Primăriei pe un an fiind în jur de 25 miliarde lei vechi, aceasta incluzând învăţământul, primăria, căminul cultural, etc. Canalizarea şi gazele sunt proiecte pentru viitor, momentan nefiind buget pentru acestea. Sugerăm celor care îşi fac case, pensiuni să achiziţioneze fose septice ecologice.”, a mai precizat Nicolae Tarbă. Administraţia locală se mai confruntă cu o altă problemă, referitor la canalizare, pentru că aceasta nu poate fi făcută fără ca să fie cuprinsă într-un masterplan zonal.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!