Consiliul Judeţean ne-a lăsat fără 20 de miliarde, salvând în acest fel nişte bani care s-ar fi făcut “praf şi pulbere” la Câmpulung
Într-o atmosferă de scârbă maximă faţă de cel mai important document al Câmpulungului – bugetul local – s-a consumat, în plenul Consiliului Local, o imitaţie de dezbatere, care ar fi trebuit să constituie primul pas al unei încercări de progres al municipiului, oricât de timide, după unsprezece ani de orbecăială. Scăpaţi din „lagărul” a trei mandate, pe durata cărora am fost supuşi unei periculoase „terapii” colective, livrându-ni-se obsesiv ideea că de renovarea a două parcuri depinde dezvoltarea localităţii, ne-am fi aşteptat la meritata porţie de speranţă că 2016 este începutul binelui şi pentru noi. În loc de încredere la capătul culoarului de întuneric, pe care am fost mânaţi mai bine de un deceniu, ni s-a servit o hărmălaie ţăţească, dublată de o silă nemărginită a unora dintre aleşi, că pierd vremea la Consiliu, cu un vraf de hârtii (ori tableta lui David) în faţă, în loc să se desfete acasă, la televizor, ori în oraş, cu amicii. Bugetul a trecut neluat în seamă de consilierii locali atât la şedinţa de dezbatere publică, unde aceştia au tras chiulul masiv (şapte prezenţi, zece absenţi!), cât şi la întrunirea ordinară din ianuarie, în care s-a votat. Dialogul constructiv a fost înlocuit cu o cleveteală ordinară pe orice alt subiect în afară de veniturile şi cheltuielile comunităţii. Chestiunea votării bugetului a fost eclipsată, din păcate, de banalitatea desemnării unor înlocuitori ai demisionarului Ţâroiu în Comisia de Urbanism a Consiliului Local şi în Comisia de Licitaţii. Practic, membrii Legislativului au consumat de trei-patru ori mai mult timp ca să impună oamenii majorităţii liberale în cele două comisii decât să dea asigurări contribuabililor că varianta de buget propusă este cea mai bună soluţie de investire a taxelor şi impozitelor lor într-un alt an de criză, cum va fi 2016.
Discutarea bugetului a început cu o pauză pentru ţigară
Cum era de aşteptat, consilierii care au lipsit la dezbaterea publică n-au ratat momentul publicităţii electorale gratuite, graţie transmiterii în direct şi în reluare a şedinţei. O pierdere de vreme, la finalul căreia n-are cum să nu te încerce o nevoie de a-ţi smulge părul de pe cap, că se consumă în jur 7 miliarde de lei vechi din banii noştri cu indemnizaţiile plătite într-un mandat unor „măscărici”. Cine a urmărit-o a pierdut două ore şi jumătate din viaţă de pomană, doar ca să se crucească ce „împiedicaţi” conduc urbea spre dezastru. Şi mai iau şi bani pentru asta, 7 miliarde, după cum am precizat, ca să înţelegeţi de ce nu se dau la o parte nici morţi. În afară de cei care au lipsit la dezbaterea publică (fără public), au profitat de prilej pentru a se remarca în ochii electoratului torturat cu cea mai plictisitoare întrunire din acest mandat şi unii dintre cei care au cuvântat la evenimentul ţinut cu două zile înainte. Propuneri slăbuţe, ca să nu spunem bazaconii, au chinuit timpanele ascultătorului, considerate, în lipsă de inspiraţie şi de contact cu realitatea din „teren”, urgenţe ale Câmpulungului. Locuri de joacă în condiţiile în care natalitatea scade dramatic! Sau un teatru de vară, în condiţiile în care reţeaua de apă atârnă de un fir, la propriu!
Întreg momentul dedicat schimbului de opinii pe tema bugetului local, bagatelizat până la şocarea puţinilor câmpulungeni îngrijoraţi de soarta banilor plătiţi la Primărie, a arătat lipsa de respect a aleşilor faţă de efortul comunităţii, care, în procent de peste 90%, îşi achită obligaţiile. În semn de recunoştinţă pentru o populaţie conştiincioasă, cu teamă de datorii la Primărie, au transformat acest punct al ordinii de zi într-o băşcălie politică. Dezinteres cras din capul locului! Vocea preşedintelui de şedinţă, Iustinian Stănescu, posesorul unor plămâni zdraveni, de-abia s-a auzit când a făcut anunţul discutării bugetului, din cauza sporovăielii gaiţelor cantonate în subiectul nr.1: demisia înaintată şi retrasă de Ţâroiu în aceeaşi şedinţă.
Când prezidentul a văzut că n-are sorţi de izbândă să-i oprească pe colegi din a meliţa peste primul vorbitor în plen, a dat pauză pentru ţigară. N-a fost singura. Cel mai important punct al ordinii de zi a suferit două întreruperi: una pentru votarea înlocuitorilor lui Ţâroiu în comisii, a doua pentru numărarea voturilor. Bătaie de joc la buget, anihilat în favoarea unor mărunţişuri politice!
Consiliul Judeţean nu ne-a dat bani, fiindcă n-avem datorii şi nici proiecte cu fonduri UE
Cel mai grav lucru legat de banii aflaţi în 2016 la dispoziţia municipalităţii îl reprezintă, fără discuţie, irosirea a 55 de miliarde de lei vechi, în continuarea celor 70 de miliarde, plătite deja, cu lucrările în „parcurile groazei”. Ne-a mai dat o pălitură în moalele tărtăcuţei şi Consiliul Judeţean, considerând că municipiul are destule fonduri proprii ca să se descurce fără ajutor. Într-un fel, este de înţeles de ce judeţul se fereşte să umple pălăria întinsă a Câmpulungului, unde puţinul ban este făcut „praf şi pulbere” pe prostii mascate sub denumiri pompoase ca „promovare turistică”, „renaştere urbană”, „regenerare urbană”, „conservarea patrimoniului”. Pungăşii la drumul mare, pentru care normal ar fi să plătească cei care le-au comis, cot la cot cu cei care le-au încuviinţat. Dar uite că le plătim noi, muritorii de rând, cu portofelele larg deschise în faţa ghişeelor Primăriei.
În 2016, Câmpulungul ar fi trebuit să primească de la Consiliul Judeţean 2 milioane de lei, cu titlul de „sume pentru echilibrarea bugetelor locale”, aşa cum primesc toate localităţile. Anul trecut, banii au venit de la Ministerul Finanţelor, însă, în acest an, s-a revenit la procedura derulată prin Consiliul Judeţean, care cunoaşte cel mai bine nevoile din Argeş. Din câte ştiau liberalii, cele 2 milioane aşteptate de la instituţia condusă de PSD s-au rătăcit în drum spre Câmpulung la vecinii cu plantaţii de trandafiri, aflaţi în atenţia liderilor CJ şi în anii electorali, şi în afara lor. Miercuri, a doua zi după ce a fost dezbătut, vorba vine, bugetul local la Câmpulung, a avut loc dezbaterea celui judeţean, la Piteşti. A mers la întâlnirea cu şefii judeţului şi de partid şi Liviu Ţâroiu, însărcinat de liberali să susţină cauza municipiului, şi “violentat”, şi cu banii luaţi.
Întrebat ce „brânză” a făcut la Piteşti, Ţâroiu (înghesuit de Călin Andrei, cu un an înainte, exact pe acelaşi subiect) a „explodat”: „Am mai avut această discuţie şi anul trecut, când aţi zis că Guvernul PSD ne-a furat cu 2 milioane. V-am spus că, la rectificarea bugetară (n.r. care are loc la jumătatea unui an), se vor primi aceşti bani şi s-au primit, s-au şi cheltuit. Am fost la dezbaterea bugetului Consiliului Judeţean. CJ primeşte 27% cu redirecţionare către localităţile din judeţul Argeş, pe patru programe clare: arierate, credite nerambursate către bănci ale localităţilor, cofinanţare de proiecte pe fonduri europene depuse, cu participarea CJ, şi programul de dezvoltare urbanistică a localităţilor. Ieri (n.r. miercuri, 27 ianuarie 2016), am făcut o solicitare să primim suma pe programul de dezvoltare urbanistică.”
Mai precis, Liviu Ţâroiu a cerut ajutor pentru a doua sursă de apă, investiţie în cadrul căreia Consiliul Local poate avea ca partener Consiliul Judeţean, de vreme ce alimentarea cu apă deserveşte cinci comune. Apoi sunt cele două proiecte de canalizare, pe străzile Gruiului şi Ion Ţicăloiu (legătura între DJ 732, către Bughea de Jos, şi DJ 735, către Bughea de Sus), plus programul de asfaltare pe aceleaşi străzi.
„Promisiuni de cofinanţare sunt. Aceste sume se introduc, ca valoare globală, în bugetul Consiliului Judeţean, distribuţia urmând să se facă spre sfârşitul lunii februarie.”, a adăugat social-democratul.
Judeţul condus de PSD a băgat bani în teşchereaua Câmpulungului pentru drumul din Loturi, ca să-l ajute pe colegul de partid de la Schitu. Nu şi pentru strada Ion Ţicăloiu, care duce la doi primari PNL
Sesizând nuanţa electorală a apărării pe care Ţâroiu o construia pentru partid şi Consiliul Judeţean, viceprimarul liberal Bogdan David s-a grăbit să pună punct propagandei PSD-iste. „Haideţi să ne uităm pe buget, unde vedem ce scrie la sume alocate de CJ pentru echilibrare, pe 2015: 0. Propuneri pe 2016: 0. Aveţi parţial dreptate sau n-aveţi deloc, ca să nu spun altfel. Spuneţi că nu poate Consiliul Judeţean să finanţeze drumuri în localitate? Nu ne-a dat cumva bani pentru Loturi, care este în municipiul Câmpulung?”, a amintit David de alocarea financiară de la judeţ, care îl avantajează clar pe primarul de la Schitu Goleşti, nicidecum Câmpulungul, care nu se foloseşte de artera plasată mai mult în comuna învecinată. Degeaba s-a strofocat Ţâroiu să explice subterfugiile la care apelează Consiliul Judeţean pentru a repara drumuri mai mult sau mai puţin comunale, pe teritoriul unui municipiu, că David o ţinea una şi bună cu caracterul electoral al pomenii, care îl favorizează pe Palaghiu.
„Ştiu poziţia dumneavoastră, că acest Consiliu Judeţean trebuie desfiinţat!”, a trădat Ţâroiu crezul lui David, care a mârâit şi în trecut la adresa purtătorului de pâine şi cuţit de la conducerea Argeşului. „Consiliul Judeţean nu are nicio logică într-un judeţ. Judeţele pot să funcţioneze foarte bine fără Consiliile Judeţene. Şi comunele pot să se administreze singure. Anul acesta, avem 0 lei pentru Ţicăloiu (n.r. stradă care face legătura cu două comune conduse de primari PNL) de la CJ. Ne-a retras finanţarea pe care ne-o dăduse. La Loturi, unde a avut interes, pentru că trebuie să asfalteze o bucată de drum într-o comună condusă de PSD, a putut să dea nişte bani.”, a încheiat acesta discuţiile pe un subiect a cărui importanţă a fost nedrept diminuată în favoarea unei ciondăneli de doi bani. Exceptând această “sancţiune” aplicată de Consiliul Judeţean, după modelul consacrat de Nicolescu.