11 C
Campulung Muscel
23/05/2024

COLŢUL DE SĂNĂTATE DE LA MUSCELFARM – Lavanda (LEVĂNŢICA), „aurul mov” al agriculturii

De-a lungul istoriei, lavanda a fost cunoscută datorită puterilor ei curative. Ea este folosită ca antiseptic, antibiotic, antidepresiv, sedativ şi detoxifiant şi nu în ultimul rând corectează sau diminuează aspectul neplăcut al cicatricelor.

Vechii greci foloseau uleiul de lavandă pentru a trata infecţiile gâtului, constipaţia şi durerile din piept, în timp ce romanii foloseau florile în băile comunale, probabil datorită proprietăţilor ei antiseptice şi parfumului ei deosebit. În evul mediu mulţi oameni foloseau apa de levănţică pentru a preveni şi scăpa de păduchi. Mănunchiuri mici din această plantă uscată erau puse în spălătorii pentru a face hainele să miroasă proaspăt şi pentru a îndepărta moliile. Cu planta se tratau insomnia şi alte probleme cauzate de somn, fiind plasată în bucheţele mici în perne. Mirosul produs se credea că alungă insectele. Este o plantă aromatică cunoscută şi utilizată încă din antichitate. Cultura ei în România este relativ recentă. Lavandula este un subarbust cu o înălţime de până la 50 centimetri, cu tulpini subţiri şi lemnoase, frunze mici de un verde-cenuşiu, flori liliachii-roşietice şi cu rădăcina lignificată, groasă până la 2-3 centimetri.

În compoziţia plantei au fost identificate peste 40 de componente care nu pot fi obţinute pe cale de sinteză în laborator. Aici se regăsesc alcoolul olifalic, acidul acetic, taninul şi principiile amare, care atribuie lavandei virtuţi vindecătoare pentru mai bine de 70 de afecţiuni.

În categoria plantelor aromatice, cu efecte curative remarcabile, un loc de seamă îl ocupă levănţica. Cu toate că este puţin cultivată şi valorificată terapeutic, s-a constatat că uleiurile esenţiale obţinute din inflorescenţele plantei sunt mult mai valoroase decât multe medicamente de sinteză. Terapiile cu preparate din lavandă au proprietăţi calmante şi sunt indicate în stări de neurastenie şi de isterie, în afecţiuni cauzate de situaţii tensionate, dar şi de stres, de melancolie sau de anxietate. În astfel de cazuri, lavanda se foloseşte sub formă de pulbere uscată, prin măcinarea plantei cu râşniţa de cafea.

Beneficiile lavandei:

=dischinezie biliară, balonarea la bolnavii de bilă, crizele biliare însoţite de dureri de cap

=depresia, anxietatea

=aritmie cardiacă, adjuvant în ischemia cardiacă aparută pe fond de stres

=viermi intestinali, infecţii cu protozoarul Giardia lamblia

=oboseală, iritabilitatea psihică, insomnia

=dureri de cap, migrenă, ameţeală

=reumatism

=adjuvant în pneumonie şi bronşita cronică

=contra păduchilor şi a altor insecte parazite

=pentru creşterea părului (prin tratamentul de chelie)

=întreţinerea pielii uscate

=condiment de lavandă

=pentru a scăpa de molii

=furnicile, puricii şi gândacii fug de mirosul de lavandă

=pentru a scăpa de mirosurile neplăcute din casă

Ofertă de la MuscelFarm!

-Apă de lavandă (50ml): 6,99 lei

-Ceai de lavandă (20doze): 2,99 lei

-Săpun miere cu lavandă: 6,49 lei

-Săpun lavandă (100gr): 2,99 lei

Ne găsiţi în Câmpulung, strada Negru Vodă, nr.121, la parterul „blocului rechinilor”

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!