16/03/2025

De proiectant depinde cât de repede scapă apa sărată de mirosul de rahat

Prezentă în fruntea unei delegaţii, care a depăşit numeric celelalte instituţii şi servicii ale Primăriei şi Consiliului Local, reprezentate la dezbaterea publică a bugetului local, de săptămâna trecută, Melania Voinescu, directorul de la Edilul, a avut o tentativă publică de „acoperire”, în caz că incidentele din 2015 vor avea urmări în 2016. Adică avariile la reţeaua principală de alimentare cu apă, lipsită în prezent de o sursă de rezervă, deoarece anul trecut a fost consumat cu etapa negocierilor şi a hârtiilor premergătoare lucrării propriu-zise. Dacă nu s-ar fi produs spargerea conductei de aducţiune, cu consecinţa sistării furnizării apei, timp de câteva zile, în Câmpulung şi cinci comune, în mod cert, nici astăzi n-am fi discutat despre crearea unui sistem de rezervă, care să asigure, măcar temporar,  un serviciu esenţial pentru 50.000 de abonaţi. Reţeaua de rezervă, pentru care s-a semnat contractul cu societatea bucureşteană Energomontaj, pe 28 decembrie 2015, la capătul unei proceduri de licitaţie, ce a stârnit interesul a trei constructori, are termen de realizare şase luni. 

 

De la 1 ianuarie, sunt prevăzute penalităţi pentru epurare, care vor intra în facturile noastre  

Reamintim că, în toamna trecută, după luni bune consumate cu întocmirea proiectului, a fost scoasă la licitaţie lucrarea estimată la o valoare de 789.800 lei. „Pentru a asigura un debit minim populaţiei în cazul unei avarii la conducta de aducţiune funcţională, se doreşte să se reabiliteze sursa de apă subterană din comuna Lereşti, cu scopul de a alimenta rezervoarele de apă din Grui şi din Calea Pietroasă, prin conductele existente, de aducţiune Dn 400, de la sursa de apă şi până în conducta de distribuţie.”, este descrierea pe scurt a investiţiei propuse de autorităţile locale, care va suplini o carenţă impardonabilă a municipalităţii. În atâta timp, n-au fost capabile să întreprindă o lucrare de amploare, prin care să modernizeze un sistem cu o vechime de aproximativ 30 de ani. 

Contractul a fost atribuit, la finele anului trecut, firmei Energomontaj, din Bucureşti, la preţul de 614.901,48 lei fără TVA. Execuţia lucrării prin care se doreşte a se realiza o sursă de rezervă de alimentare cu apă, care va asigura 30% din necesar, prin reabilitarea captării Măgura-Lereşti şi a instalaţiilor adiacente, va începe în luna martie şi se va finaliza în toamna acestui an.       

Remarcând sumele modeste, în comparaţie cu cele alocate asfaltărilor, rezervate investiţiilor în apă şi canalizare, Melania Voinescu, directorul societăţii Edilul, a luat cuvântul, la dezbaterea publică a bugetului, simţindu-se o uşoară ironie în mesajul acesteia. „Am rămas uimită de fondurile alocate pentru reparaţii de drumuri. Este foarte bine că se fac, dar la fel de bine ar fi să alocăm mai mulţi bani şi pentru apă. Mă bucur că se fac proiectul tehnic şi studiul de fezabilitate pentru Staţia de Epurare. Dar nu este suficient, căci studii avem, slavă Domnului, pentru toate obiectivele din oraş ale alimentării şi ale canalului. Nu sunt de actualitate, dar există. De aceea, vă rog să alocăm mai mulţi bani şi pentru alimentarea cu apă de rezervă şi pentru alimentarea cu apă a municipiului Câmpulung şi, de asemenea, pentru Staţia de Epurare. Treapta terţiară este obligatorie, mai ales că, de la 1 ianuarie, vor începe penalităţi, care, dacă nu vom rezolva această problemă, se vor regăsi, probabil, tot în tarif.”, a anunţat şefa Edilului o potenţială scumpire a tarifelor, în eventualitatea unor sancţiuni aplicate pentru sistemul de epurare învechit.  

„După ce facem rezerva de apă, trecem la schimbarea căminelor şi a vanelor pe aducţiune”

În bugetul anului 2016, am remarcat, prin alocările financiare, care sunt planurile şefilor Primăriei în acest domeniu administrat de Edilul CGA SA: =sursa de rezervă de alimentare cu apă – 780.000 lei; 

=extinderea reţelei de apă pe Valea Bărbuşii – 315.000 lei; 

=extinderea reţelei de canalizare menajeră (străzile Carpaţi, Ion Ţicăloiu, Zăvoiului) – 2.791.500 lei; 

=extinderea reţelei de canalizare pe străzile Gruiului şi Richard – 1.220.000 lei; 

=studiu de fezabilitate şi proiect tehnic pentru investiţia la Staţia de Epurare – 200.000 lei. 

Chiar dacă pe lista de investiţii propuse în 2016 nu apare decât suma necesară realizării documentaţiei lucrării de la Staţia de Epurare, viceprimarul Bogdan David a anunţat că sunt bani şi pentru finanţarea execuţiei ei. „Important este să facă proiectarea prima oară. Cu cât se mişcă mai repede pe proiectare, cu atât mai repede se va face lucrarea. Ţinând cont că v-am lăsat un procent din TVA pentru investiţii, o să vă crească valoarea în acest an şi investiţiile ar trebui să fie mult mai mari la Edilul.”, a precizat el.  

În ceea ce priveşte îndelung discutata lucrare la reţeaua de aducţiune, Bogdan David a susţinut că, în urma discuţiilor purtate cu şefii Edilului, au inclus-o pe agenda de intervenţii începând din acest an. „După ce facem rezerva de apă, pentru care s-a şi semnat contractul, imediat vom trece la schimbarea căminelor şi vanelor care sunt pe aducţiune. Pentru ca, ulterior, să putem să facem reliningul pe conductele de aducţiune, putând să mutăm cursul apei în funcţie de căminele şi vanele care vor fi funcţionale. Etapă de doi ani sigur.”, a încheiat acesta.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!