25/01/2025

Siguranţa personalului de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului, pusă în pericol

S-au semnalat tot mai multe cazuri de personal medical (doctori, asistente medicale) agresaţi de către pacienţi turbulenţi, unii chiar cu probleme psihice. Chiar vineri, 29 ianuarie 2016, în jurul orei 11.30, la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Municipal Câmpulung s-a prezentat o pacientă în vârstă de 44 ani, R.M., din Câmpulung, cartierul Apa Sărată, care a acuzat probleme de sănătate. Aceasta a fost înregistrată în evidenţe, i s-a întocmit fişă şi a fost trimisă pe secţia spitalului specializată în problema de sănătate pentru care a venit pacienta. La secţia medicală, pacienta R.M. a refuzat controlul medical şi a plecat cu fişa, întorcându-se la serviciul de gardă, unde a fost agresivă verbal şi fizic cu doctorul de gardă, Carmen Fătu. Aceasta a îmbrâncit-o pe doctora Carmen Fătu chiar în cabinet, noroc cu o asistentă de la Serviciul Ambulanţă, care a intervenit şi amândouă au reuşit să „scoată” pacienta agresivă din unitate. A fost chemată Poliţia, dar când au ajuns agenţii, pacienta R.M. dipăruse, aceştia specificând că îi vor trimite amenda la domiciliu. Trebuie ca cei care conduc spitalul să ia masuri, suplimentând personalul de la Poliţia Locală, sau găsirea altor soluţii ale problemelor de acest gen, siguranţa personalului medical trebuind să reprezinte o prioritate, astfel aceştia nu se vor putea ocupa în condiţii optime de pacienţi.

Pentru protecţia personalului medical din unităţile de primiri urgenţe este în vigoare Legea 212/2012, în care se specifică, la articolul 641: (1) Ameninţarea săvârşită nemijlocit ori prin mijloace de comunicare directă contra unui medic, asistent medical, şofer de autosanitară, ambulanţier sau oricărui alt fel de personal din sistemul sanitar, aflat în exerciţiul funcţiunii ori pentru fapte îndeplinite în exerciţiul funcţiunii, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă; (2) Lovirea sau orice acte de violenţă săvârşite împotriva persoanelor prevăzute la alineatul (1), aflate în exerciţiul funcţiunii ori pentru fapte îndeplinite în exerciţiul funcţiunii, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani; (3) Vătămarea corporală săvârşită împotriva persoanelor prevăzute la alineatul (1), aflate în exerciţiul funcţiunii ori pentru fapte îndeplinite în exerciţiul funcţiunii, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 6 ani; (4) Vătămarea corporală gravă săvârşită împotriva persoanelor prevăzute la alineatul (1), aflate în exerciţiul funcţiunii ori pentru fapte îndeplinite în exerciţiul funcţiunii, se pedepseşte cu închisoare de la 3 ani la 12 ani. Dorim ca aceste cazuri să nu se mai repete, alteori putând avea urmări mult mai grave decât cazul de faţă! 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!