Şi dacă, în alţi ani, primarii de pe raza Muscelului erau pregătiţi la început de an cu bugetul local alocat pentru toate cheltuielile, anul acesta, situaţia s-a schimbat. Până la sfârşitul lunii în curs, aceştia vor avea o şedinţă la nivelul judeţului, iar, după ce vor afla ce sume vor primi de la Consiliul Judeţean, vor purcede la aprobarea noilor bugete. La auzirea acestei veşti, mulţi dintre primarii musceleni nici măcar nu s-au mai obosit să creioneze un buget, din timp, fiind doar la stadiul de discuţii cu ceilalţi angajaţi din primărie, mai ales că, anul acesta, mai toate sumele alocate pentru întreţinerea primăriilor vor fi mai mici decât cele din anii precedenţi.
Nu au buget, însă au proiecte
Unii dintre primarii localităţilor din Muscel şi-au făcut o idee despre felul cum vor administra banii ce vor veni, ba în proiectele noi sau chiar în continuarea celor existente, pe care nu au reuşit să le finalizeze până la sfârşitul anului trecut. Din lista primarilor care şi-au făcut o idee despre ce vor realiza anul acesta face parte şi edilul comunei Boteni, Vasile Leau, care ne-a declarat: „Am un buget creionat, însă nu este aprobat, luni am şedinţa. În continuare am două proiecte: canalizare şi asfaltare DC 289 şi reabilitare Primărie. Pentru anul acesta sunt pe listă reabilitarea DC 38 şi DC 292.” Şi în comuna Bughea de Jos, primarul Gheorghe Sanda şi-a pus la punct proiectele pe 2016. „Le avem pe cele de anul trecut, Primăria de terminat, asfaltarea drumului Poienandre şi un mic teren de sport, însă datele nu sunt sigure. Proiectul e de anul trecut, dar îl punem în practică imediat după buget.”, a declarat edilul. În comuna Lereşti, cel din fruntea administraţiei locale aşteaptă finanţarea de la Consiliul Judeţean pentru a-şi începe activitatea. „Continuăm proiectele pe care le-am început în 2015, este vorba de modernizarea drumurilor de interes local, uliţa „Lazea”, aproape un kilometru, uliţa „Simăn”, de aproape o jumătate de kilometru, continuăm cu extensia de gaze, după care extensia de canalizare, proiecte noi, modernizarea drumurilor comunale şi cu proiecte europene.”, a detaliat Ion Dan Berevoianu.
Şi pe raza comunei Mihăieşti proiectele par să fie cele de anul trecut, pe care primarul nu a reuşit să le finalizeze. „Avem alocat pentru alimentarea cu apă, reabilitarea de drumuri comunale, în jur de un miliard şi 800 de mii, şi încă două miliarde pentru un proiect nou, tot cu reabilitarea de drumuri, şi pentru canalizare aşteptăm şi de la Guvern bani.”, a declarat Gheorghe Matei.
La Poienarii de Muscel, primarul Ion Banzea aşteaptă finanţare pentru a demara activitatea, proiectele pe care nu le-a finalizat anul trecut.
Şi dacă ceilalţi edili obţin aprobarea bugetelor mai devreme, primarul comunei Rucăr, Ionel Dulamă, va avea un buget sigur în data de 29 ianuarie, când, în funcţie de acesta, se va apuca şi de proiecte.
În mare parte, fiecare primar îşi ştie lipsurile, nevoile şi, în funcţie de bănetul alocat, aceştia vor demara, unii proiectele restante, alţii unele noi. Însă, destul de mulţi şi-au pierdut curajul la aflarea veştii că sumele care vor fi repartizate, în 2016, vor fi mai mici decât în anii trecuţi, de aici şi lipsa de informaţii cu privire la formarea bugetului.