Odată cu temperaturile scăzute, au apărut şi incidentele cauzate de coşurile de fum necurăţate la timp sau neamplasate corespunzător faţă de materialele combustibile. Pompierii ştiu că răcirea vremii face ca incendiile să se înmulţească şi, din această cauză, anunţă că este necesară curăţarea coşurilor la fiecare două luni de folosire. Dacă populaţia nu ar neglija această îndatorire, aparent banală, ei nu ar mai avea atât de muncă, iar foarte multe gospodării nu ar mai avea de suferit.
Duminică, 3 ianuarie 2016, în jurul orei 13.00, la Detaşamentul de Pompieri Câmpulung s-a dat alarmă, pentru că acoperişul unei case din Drăghici s-a aprins. Un echipaj cu o autospecială cu apă şi spumă a ajuns, în scurt timp, la faţa locului, la proprietatea Mariei Sasu, din satul Drăghici, comuna Mihăeşti.
Se pare că totul a început de la coşul de fum necurăţat al femeii. Pompierii s-au chinuit ca focul să nu se extindă la toată locuinţa şi au reuşit să stingă vâlvătaia în timp util. Văpaia a prăpădit coşul de fum, circa 30 de metri pătraţi din acoperiş şi 10 metri pătraţi din tavanul unei camere de locuit, plus 100 de kilograme de fân, care era depozitat în podul casei, pagubele estimate ridicându-se la peste 5.000 de lei.
Cu câteva ore înainte de trecerea în 2016, pompierii câmpulungeni au intervenit la două solicitări. Prima, la ora 22.52, în Câmpulung, pe strada Traian, unde incendiul a izbucnit din cauza coşului de fum deteriorat, scânteile arzând faţada casei, construită din şipci, pe aproximativ 10 metri pătraţi, şi podeaua din lemn din podul casei. A doua intervenţie a militarilor a fost la ora 23.00, în comuna Lereşti, unde scânteile care au ieşit pe coşul de fum necurăţat au aprins doi metri pătraţi din acoperişul locuinţei.
În prima zi a lui 2016, pompierii Detaşamentului Câmpulung, punctul de lucru din Aninoasa, au stins flăcările care au aprins patru metri pătraţi din pardoseala din pod a unui canton silvic din Berevoeşti, plus 10 metri pătraţi de perete. Tot de Sfântul Vasile, la ora 22.24, a ars şi mansarda unei case de vacanţă din Bughea de Jos. În acest caz, efectul termic s-a declanşat de la burlanul amplasat sau neprotejat termic faţă de materialele combustibile. La casa de vacanţă din Mlăci au ajuns două autospeciale cu apă şi spumă şi un echipaj SMURD, militarii limitând extinderea flăcărilor. Au ars asteriala acoperişului pe o suprafaţă de aproximativ 150 de metri pătraţi, 20 metri pătraţi din tavanul mansardei, iar, în urma intervenţiei cu apă, s-au deteriorat instalaţia electrică şi mobilierul din cinci camere.
Sâmbătă, 2 ianuarie, în Bughea de Jos s-a mai aprins un coş de evacuare a fumului la o locuinţă, evenimentul fiind lichidat de pompieri înainte să se extindă şi la acoperişul proprietăţii.