8.5 C
Campulung Muscel
03/03/2024

Victimele clanului Boceanu, ameninţate, bătute şi maltratate

Pe lângă alţi indivizi certaţi cu legea, un adevărat cuib de infractori s-a cimentat în ultimii 28 de ani la Câmpulung, ursarii din clanul Boceanu fiind păsările de pradă care au băgat în sperieţi un oraş întreg şi nu numai. Copii şi adulţi, femei şi bărbaţi, toţi au ieşit şi ies la drumul mare să tâlhărească şi să fure, în ţară şi străinătate, başca scandalurile pe care le provoacă, ţintele lor fiind, cu preponderenţă, persoanele care, în general, sunt lipsite de apărare (copii, bătrâni, oameni bolnavi sau în stare de ebrietate). Şi ca tacâmul să fie complet, au trecut cu timpul şi la activităţi de trafic de persoane şi proxenetism, mult mai eficiente. Presa locală a relatat de-a lungul anilor realităţi crude din viaţa infracţională a „Bocenilor”, însă fie pedepsele au lipsit cu desăvârşire, fie au fost mult prea mici în comparaţie cu fărădelegile comise. Adevărul este că indivizii au avut mereu portiţe de scăpare, iar Poliţia nu a putut sau nu a vrut să-i strunească cu o mână de fier pe cei din clanul Boceanu. Mai mult decât atât, au fost oameni ai legii care le-au acoperit faptele comise, unii dintre ei fiind implicaţi în activităţi ce nu fac deloc cinste uniformei de poliţist. „Doi ofiţeri din cadrul Poliţiei Câmpulung sunt anchetaţi de Direcţia Generală Anticorupţie pentru proxenetism. Cei doi ofiţeri de poliţie au protejat şi favorizat un traficant de femei din Câmpulung. Scandalul în care sunt implicaţi cei doi poliţişti este cauzat, în mare parte, de un muscelean certat cu legea. Este vorba despre Ion Boceanu, un individ urmărit penal pentru trafic de femei. Acesta a racolat, în urmă cu ceva timp, patru minore din Câmpulung, pe fiecare ademenind-o cu vorbe frumoase şi promisiuni de mariaj. Rând pe rând, cele patru minore au ajuns în Italia, unde au fost sechestrate şi obligate să se prostitueze.”, se arăta în presa vremii, în anul 2010.

Operaţiune secretă, ca să nu „transpire”

După cum v-am informat, cel mai nou şi răsunător caz de proxenetism şi trafic de carne vie, în care au fost implicaţi indivizi din clanul Boceanu, a ieşit la iveală la începutul săptămânii trecute, după ce, timp de câteva luni, cei mai buni ofiţeri BBCOA din Argeş au lucrat la Haga, alături de procurori şi poliţişti din cadrul Eurojust (agenţie a UE, care se ocupă de cooperarea judiciară în materie penală a statelor membre) şi Europol (organizaţie de combatere a criminalităţii la nivel european) pentru destructurarea grupării Boceanu, care acţiona în Elveţia, la Lausanne, fiind încheiat un „Acord de Echipă Comună de Anchetă”. Potrivit anchetatorilor, în perioada octombrie 2016 – octombrie 2017, suspecţii au racolat, prin inducere în eroare, folosind metoda “loverboy”, zece tinere cu o situaţie materială precară, pe care le-au transportat în oraşul Lausanne, Elveţia, unde le-au constrâns să se prostitueze stradal, chiar şi în condiţii de ger extrem ori atunci când aveau probleme de sănătate, supraveghindu-le activitatea de racolare a clienţilor. Majoritatea suspecţilor deveneau agresivi atunci când erau nemulţumiţi de sumele de bani câştigate de persoanele vătămate, pe care şi le însuşeau în cvasitotalitate, ori atunci când considerau că acestea petrec prea mult timp cu un client. Printre persoanele exploatate se află şi o tânără care a fost cumpărată de trei dintre suspecţi de la un suspect, care o recrutase prin metoda “loverboy”. În urma cercetărilor efectuate în cauză, a rezultat că, din activitatea infracţională, membrii grupului au obţinut peste 2 milioane de euro.

Fetele erau „vaci” şi costau 5.000-6.000 de euro bucata

Potrivit săptămânalului „Ancheta”, fetele, denumite „vaci” în dialogurile dintre proxeneţi, erau cumpărate şi vândute, ca simple mărfuri, după bunul plac al ţiganilor din Câmpulung, care vorbeau la telefon fără nicio jenă despre afacerile lor.

X: Am vorbit cu el şi voia să vorbească cu mine despre fata asta, pe care nu vreau să o mai ţin şi pe care vreau să o dau. Cum să facem?

Y: Cum vrei!

X: Cam vreau să o vând! Da!

Y: Cum te pot contacta?

X: Când te întorci?

Y: Dacă nu, îţi aduc banii, fără probleme.

X: Dar trebuie să ştiu cum facem: când fata e la tine, timp de o săptămână, trebuie să vorbesc cu ea, ca să nu fugă, înţelegi? Şi puţin câte puţin să o faci să înţeleagă.

Y: Da, sigur!

X: Îţi dau fata 100% timp de o lună şi ea nu va fugi. În cazul în care pleacă după o lună, nu sunt eu responsabil! Dacă se întoarce la mine în prima lună, vedem, eu sunt responsabil cu toate cheltuielile… şi îţi voi… i-am spus că unchiul meu e bolnav şi că trebuie să meargă acolo, să facă bani şi facem jumate-jumate. Înţelegi? Îţi dau fata 100% o lună şi ea nu va fugi.

Y: Da, mă interesează, pentru că, dacă nu vine la tine şi merge în altă parte şi nu ai nicio legătură cu asta, nu ai de ce să plăteşti.

X: Nu, dar spune-i că fac o afacere pentru tine. Tu, în mod normal, trebuie să primeşti 6.000 de euro.

Y: Ce îţi trimit e şi pentru ăla, aşa cum am vorbit… îţi faci treburile şi sunt 5.000 – 6.000 de euro, pe care ţi-i dă ea fără nicio teamă!…

X: Iau 1.000 ca să am bani. Mai am o vacă (n.r. tinerele exploatate sexual aşa erau denumite), dar trebuie să rezolv nişte probleme, îşi spun imediat!

Y: Fă-ţi treaba şi sună-mă în 19 minute, mă duc la bancă şi îţi trimit banii.

X: Fata care a venit a zis că tu ai bătut-o, că ai luat-o de gât chiar când mânca, că ea ţi-a făcut bani…

Y: Şi acum te deranjează asta? Ţi-am spus cum este… ce vrei să zici cu asta?”, este una dintre discuţiile interceptate de anchetatori.

Victimele însărcinate, duse să avorteze în Italia

În goana lor după bani, proxeneţii nu aveau scrupule. Racolau fetele, de obicei minore, fără prea multă şcoală, care trăiau la limita supravieţuirii, prin metoda “loverboy”, însă unele dintre ele erau, pur şi simplu, răpite, bazându-se pe faptul că, provenind din familii amărâte, nu are cine să le ducă grija. Ajunse pe „piaţă”, în Elveţia, tinerele erau bătute crunt şi abuzate prin metode greu de imaginat, totul pentru ca ele să-şi dea silinţa să facă cât mai mulţi bani. Potrivit oamenilor legii, victimele proxeneţilor din clanul Boceanu erau bătute cu prosopul ud până la leşin, apoi erau stropite cu apă rece, ca să-şi revină; alteori erau altoite în poziţia de „drepţi”, ca să nu le fie rupte coastele; multe fete au rămas mutilate de pe urma bătăilor primite, ursarii lovindu-le până le rupeau dinţii sau le dădeau sângele pe nas şi pe gură; una dintre fete chiar a fost surprinsă de poliţişti în timp ce vomita sânge, însă, de frica represaliilor, nu a părăsit „postul”, deşi afară era foarte frig. În cazul în care fetele rămâneau însărcinate, erau duse de indivizi să avorteze în Italia, pe baza unor relaţii cu persoane potrivite, cunoscute de „Boceni” pe vremea când acţionau în Italia.

„Taci din gură, că vin acolo şi te calc în picioare!”

Tratamentul groaznic de care aveau parte victimele reiese şi din următorul dialog, publicat de săptămânalul „Ancheta”:

Suspect: Eh, şi dacă ţipi odată cu ea, n-are nimic: Fă, proasta dracu’, fă eşti nebună, eu nu te învăţ de bine? Vino-ncoa lângă mine, că mergi acasă de câteva ori cu 40 de lei şi dup-aia îţi dă ăla una de te pişi pe tine. Nu ştii s-o dai şi cu d-astea? Cât îl vezi de cuminte… că e cuminte, e cu mine, dar şi când îl ia crizele, dai ochii cu iadul, nu altceva!

Suspect: Aaaa! Eşti îndrăgostită. Băga-mi-aş p..a în faţa ta! Cu vrăjeala ta cu tot… Păi, am văzut cu ochii mei. Mă faci chior? Că-ţi scot ochii, dă-te-n morţii tăi! Cu cine vorbeşti tu? Mă faci chior?

Victimă: Da, am mai fost cu ei…

Suspect: Îţi scot ochii! Ţi-i scot tot pe ai tăi! Mă faci chior, băga-mi-aş p..a în morţii tăi, dă proasta dracului! (foarte ameninţător)

Victima: neinteligibil.

Suspect: Păi, cu cine vorbeşti tu, fă? Tu mă faci prost? Adică mă faci prost pe faţă?

Victima: Nu te fac prost, da’…

Suspect: Am trecut de cinşpe ori şi te-am văzut! A fost a treia oară! Taci din gură, că vin acolo şi te calc în picioare! Taci! Du-te dracu’ să te ia! Taci din gură, că vin acolo şi te calc în picioare!

Suspect: Aia se compară cu tine, venită de două zile?

Victima: Nu… acuma am trimis-o mai mult pe ea.

Suspect: Aha, păi, de ce?

Victima: Pentru că pe mine mă durea burta, sunt la ciclu.

Suspect: Aha! Zii că n-ai vrut să munceşti! Să mori în wc! Câţi bani ai făcut?

Victima: Eu? 4-500-1.000 pe seară, o dată sau de două ori 200-300. M-am săturat de viaţa asta, nu sunt o bucată de carne vândută la un colţ sau altul. Pentru că tu mi-ai zis că sunt ţigancă şi că m-ai dat ca să scapi de mine şi ai zis că am venit dintr-o familie plină de păduchi şi că m-am spălat în râu… Da, este adevărat!

Că fetele aveau o viaţă grea am aflat şi din mărturia uneia dintre victime, martoră, în dosar: „Ea (n.r. o colegă de suferinţă) era obligată ca banii obţinuţi din practicarea prostituţiei să îi dea toţi lui, altfel o certa adeseori când nu producea bani mulţi. Îmi amintesc faptul, deoarece eram la domiciliul lui, iar acesta a făcut-o să se îndrăgostească de el, a ţinut-o flămândă şi fără bani pentru cheltuielile zilnice, iar la un moment dat i-a spus că trebuie să plece în Elveţia, pentru că nu au bani să supravieţuiască”.

Operaţiunea “Laleaua Neagră” şi ruşinea Poliţiei Câmpulung

Din 1990 încoace, activităţile proxeneţilor au fost tot mai înfloritoare şi mai bine organizate. Unele reţele, deşi au fost dezmembrate, s-au refăcut după o relativă dispariţie, iar altele, care au cotizat, îşi continuă şi azi nestingherite activitatea, mascând-o la adăpostul unor activităţi comerciale. La începutul lui 2004, a existat şi un caz, care nu a făcut deloc cinste Poliţiei Câmpulung. Comisarul Petrişor Andrei (n.r. a decedat între timp, în urma unui accident rutier), şeful Biroului Judiciar la vremea respectivă, a fost nevoit să-şi dea demisia, după ce s-a stabilit că a avut legături cu o familie de proxeneţi din localitate. Ioana Niţu, de 43 de ani, zisă „Steaua Sudului”, şi Eugen Paul Niţu, de 45 de ani, zis „Adi”, se aflau de mult în atenţia Poliţiei. Dar, de fiecare dată când ofiţerii de la Crimă Organizată Argeş încercau să pună la cale flagrantul, acţiunea eşua. Drept pentru care au simulat o acţiune într-o comună limitrofă, apoi au descins la locuinţa familiei cu pricina şi i-au arestat pe proxeneţi. Aşa şi-au dat seama ofiţerii de la Piteşti că cineva din Poliţia Câmpulung îi anunţa pe cei doi soţi de eventualele vizite ale poliţiştilor. S-a dovedit că soţii Niţu au strâns din „business”, în perioada august 2002 – ianuarie 2004, peste jumătate de miliard de lei, folosind numai opt fete, toate cu grad scăzut de şcolarizare, două dintre ele minore şi două cu probleme psihice. Imediat după anihilarea reţelei de proxeneţi, comisarul Petrişor Andrei şi-a dat demisia, fiind retrogradat ca şef al unei secţii de poliţie rurală, la Schitu Goleşti. Surprinzător sau nu, la scurt timp, şi-a dat demisia şi subcomisarul Grigore Troscenco, şeful Biroului Ordine Publică la acea vreme. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!