11.9 C
Campulung Muscel
21/05/2024

Poliţistul “uitat” în hol 48 de ore, că n-a vrut nimeni să-l înlocuiască!

S-a lăsat cu ameninţări, mai mult de ochii lumii, în cadrul şedinţei Consiliului Local, întrunite de îndată, joia trecută, având ca ţintă Poliţia Locală. Liberalii au avertizat, încă o dată înainte de încheierea anului, că le taie comunitarilor substanţiala normă de hrană, dacă aceştia nu fac dovada c-o merită. 2015 a fost un an cu belşug pentru poliţiştii comunitari, cărora li s-au dublat salariile ca urmare a acordării „mesei zilnice” în bani, graţie generozităţii autorităţilor locale, care au aprobat stimulentul cu condiţia primirii la schimb a unor rezultate pozitive vizibile în activitatea de teren. Deşi indemnizaţia de hrană a intrat în buzunarul poliţiştilor locali, lună de lună, unii ajungând să câştige mai bine decât un şef de serviciu din Primărie, condiţia eficientizării acţiunilor Poliţiei Locale a rămas la stadiul de teorie. La sfârşitul lui 2015, după o jumătate de an de stimulare a comodităţii, dezinteresului, probabil, şi a neputinţei de a da mai mult comunităţii, idee scoasă la înaintare în vremurile în care aveau salariile mici, aleşii constată că mărinimia lor a rămas nerăsplătită. Aşa că aleşii majoritari PNL propun o altă încercare înainte de revenire la salariile de dinaintea acestui experiment eşuat, greu de crezut că se va şi produce în realitate, în condiţiile în care, în 2016, au nevoie de voturile lor şi ale familiilor acestora: program de 8 ore, pe câte trei schimburi, cu aplicare de la 1 ianuarie.         

O ultimă încercare de a-i pune pe comunitari la muncă: program pe trei schimburi a câte opt ore

Cheltuiala de personal care va fi întreprinsă la Poliţia Locală, mai precis alocarea din fondul de rezervă, la cererea Compartimentului Ordine Publică, făcută chiar în ziua şedinţei de Consiliu, a sumei de 5.000 lei, pentru plata contribuţiilor sociale aferente lunii noiembrie 2015, a declanşat reacţia fermă a liberalilor. Aceştia au avertizat, pentru a nu ştim câta oară, cu tăierea sporului de hrană, în caz că nu se îmbunătăţeşte activitatea serviciului. Viceprimarul Bogdan David a gândit o strategie de a obţine performanţe de la Poliţia Locală, singurii bugetari din municipiu ale căror remuneraţii lunare au cunoscut o creştere mai mult decât mulţumitoare şi discriminatorie faţă de salariile colegilor din Primărie. David vrea să elimine turele de 24 de ore, urmate de pauze lungi, pe care să le înlocuiască cu un program cu „foc continuu”: trei schimburi a câte 8 ore fiecare şi repartizarea, numeric vorbind, a personalului principalelor departamente ale Poliţiei Locale, Rutier şi Ordine Publică, pe intervale orare, în funcţie de problematica de serviciu. 

Viceprimarul David şi-a explicat astfel poziţia: „Am fost de acord cu cheltuiala de personal de la Poliţia Locală şi ne-o asumăm. Am votat în vară alocarea unor fonduri. Eu, personal, le-am solicitat, dar, din păcate, ei n-au venit cu un program. Nu ştiu ce se va întâmpla de la 1 ianuarie, dar va trebui să luăm o hotărâre serioasă. După ce le-am dat aceşti bani, nu s-a văzut îmbunătăţirea serviciului. Am solicitat Poliţiei Locale să prezinte un program pe trei schimburi a câte 8 ore, pe care să-l punem la punct. Au vrut drepturi ca ale Poliţiei Naţionale, vor trebui să aibă aceleaşi obligaţii. Se poate eficientiza foarte bine serviciul, pentru că noaptea n-avem nevoie de Compartimentul Circulaţie şi-l vom putea dubla pe cel de Ordine Publică, iar ziua va putea fi echilibrat invers. În momentul de faţă, au un program mai mult decât flexibil. Am văzut persoane care stau la serviciu – şi nu vorbesc de 24 de ore – 48 de ore, pentru că ceilalţi au alte acţiuni. Propunerea mea este foarte clară. Dacă vor să aibă aceleaşi drepturi şi în 2016, trebuie să aibă şi aceleaşi obligaţii. Şi va trebui să se vadă îmbunătăţirea serviciului, care nu s-a văzut în ultimele şase luni. Îl rog pe domnul Ţâroiu, pentru că, deocamdată, sunt în subordinea dânsului, se pare, să vorbească cu ei foarte serios şi să treacă la programul de opt ore începând cu 1 ianuarie.”

Poliţistul de la poartă a stat la muncă 48 de ore. Iar Ţâroiu nici n-a remarcat „longevitatea” acestuia în decorul holului   

În caz că nu se vor putea adapta la programul propus de David, colegul State a făcut anunţul revenirii la situaţia anterioară încasării salariilor dublate, prin retragerea indemnizaţiei de hrană, întrucât legea permite Consiliul Local să adopte o hotărâre şi în acest sens. Liviu Ţâroiu a contrazis situaţia descrisă de cel care îi va lua locul la conducerea Câmpulungului după încheierea recursului, dar a acceptat propunerea privind programul de lucru. Program care le va fi impus poliţiştilor locali, indiferent dacă vor sau nu. „Ei nu vor face cum vor ei, ei vor trebui să facă cum le cerem noi, ca să fie mai eficienţi. Nu ei iau decizia că nu vor să lucreze la program de opt ore. Dar nu stă nimeni 48 de ore, că n-au voie să stea. Cel mult 24 de ore.”, a „îndulcit” Ţâroiu exemplul cu care David şi-a susţinut afirmaţiile. „Dacă aţi fi intrat în Primărie, în ultimele două zile, prin hol, aţi fi văzut că băiatul acela este de două zile la serviciu! Cel care este la poartă astăzi este de 48 de ore la serviciu.”, n-a cedat viceprimarul care pare incomparabil mai conectat la activitatea subordonaţilor decât colegul cu atribuţii de primar. „Descoperit” în faţa electoratului, pesedistul a invocat caracterul „excepţional” al situaţiei generate de neputinţa – chiar refuzul, din câte au susţinut liberalii – înlocuitorului celui care avea deja 24 de ore de muncă de a veni la serviciu. Şi nici nu i-a trecut prin cap să trimită pe altcineva. „Când am un serviciu de asemenea natură nu merge „nu pot”.”, a precizat Ionel State, care a demontat teoria imposibilităţii din cauze obiective a prezentării la lucru a angajatului, care, în realitate, n-a vrut. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!