11 C
Campulung Muscel
23/05/2024

148 de ani de la înfiinţarea Şcolii Normale „Carol I”

Ca în fiecare an, în apropierea zilei dedicate Sfântului Andrei, Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I” sărbătoreşte două evenimente importante din viaţa şcolii. Anul acesta, se împlinesc 148 de ani de când, pe 22 noiembrie 1867, şcoala a luat naştere ca cea de-a două instituţie de învăţământ din Principatele Române la Bucureşti, atunci când regele Carol I, prin decret regal, a hotărât înfiinţarea acesteia, şi 119 ani de când şi-a deschis porţile în municipiul nostru. Prima vizită a regelui în şcoală a avut loc pe 30 noiembrie, fapt pentru care Sfântul Andrei a fost adoptat ca protector spiritual al şcolii. Vineri, festivitatea a început în sala de amfiteatru prin intonarea imnului României de către Bianca Udroiu, după care în memoria profesorilor şi absolvenţilor, care astăzi nu se mai află printre noi, a fost ţinut un moment de reculegere. La evenimentul organizat de conducerea şcolii, printre invitaţii care au marcat cea mai importantă zi a colegiului au fost: inspectorul şcolar general Dumitru Tudosoiu, inspector şcolar Kasiana Vitan, consilierul judeţean Gheorghe Sârbu, viceprimarul Liviu Ţâroiu, viceprimarul Bogdan David, consilierii locali, la venerabila vârstă de 100 de ani, absolvent al generaţiei 1938, profesorul Constantin Năstase, fostul primar Călin Andrei, comandantul Detaşamentului de Pompieri, maiorul Cristian Bărbulescu, comandantul Unităţii de Jandarmi Câmpulung, locotenent-colonel Viorel Duculescu, coordonatorul Poliţiei Locale, Auraş Ghiţă, şi bucătarul şcolii, care se îndreaptă spre împlinirea unui secol de existenţă, Costică Prodan.

Primul director, între anii 1868-1881, a fost George Radu Melidon

Directorul adjunct Sebastian Cealîcu a prezentat etapele prin care unitatea de învăţământ a luat fiinţă, precum şi o parte dintre cei mai importanţi profesori pe care şcoala i-a avut în perioada Bucureşteană, printre ei, Ion C. Massim, autorul primului dicţionar complet de Limba Română. Primii profesorii ai şcolii se regăsesc şi în ziarul “Românul”, din 29 noiembrie 1867, alături de mulţumirile regelui Carol I către membrii comisiei însărcinate cu organizarea Institutului Pedagogic din Bucureşti. Inaugurarea şi sfinţirea unităţii de învăţământ au avut loc pe 30 noiembrie, în prezenţa regelui. Primul director al şcolii a fost George Radu Melidon, cel care a dat prima serie de absolvenţi cu trei ani de studiu, 40 la număr. În concepţia lui, iubirea de ţară trebuia să se îmbine cu iubirea de agricultură, mai ales în sufletul elevilor din şcolile săteşti.

Gheorghe Moceanu, părintele gimnasticii româneşti, profesor al Şcolii Normale „Carol I”

Printre profesorii de seamă ai istoriei Colegiului Naţional Pedagogic „Carol I” a fost Gheorghe Moceanu, primul profesor de Educaţie Fizică din ţară, cel care a avut cea mai mare contribuţie în introducerea gimnasticii în şcoli şi armată, a pregătit cadre de specialitate, a organizat competiţii sportive, autorul şi primei cărţi de gimnastică, la moartea sa. Pe lângă figura proeminentă în domeniul gimnasticii, Gheorghe Moceanu a fost şi un întemeietor de şcoală.

Generalul Tudosoiu: „Cea mai frumoasă unitate de învăţământ din judeţul Argeş”

Prezent printre oaspeţi, inspectorul general Dumitru Tudosoiu a acordat o diplomă de excelenţă din partea Consiliului Judeţean, semnată de însuşi preşedintele Florin Tecău, pe care i-a înmânat-o directorului George Radu. Acesta, în semn de respect, i-a dăruit-o profesorului Constantin Năstase.

„Sunt emoţionat, sunt bucuros, de fiecare dată, am să vin cu drag în această şcoală deosebită, cred că e cea mai frumoasă unitate de învăţământ din judeţul Argeş. Cred că nimic nu este întâmplător, la aproape 150 de ani, numele directorului e tot George Radu. Ştiu că aveţi 1.000 de copii, dar eu cred că aveţi 1.000 de motive să veniţi bucuroşi la şcoală, stimaţi profesori. Copiii reprezintă viitorul şi baza societăţii, fiecare zi trebuie să o priviţi cu fruntea sus, indiferent de salarizarea pe care o primiţi. Noi ne dăruim în faţa catedrei, nu în funcţie de banii pe care îi primim.”, a declarat inspectorul.

Festivitatea a urmat cu o sesiune de comunicări ştiinţifice şi referate şi spectacol omagial în aula şcolii în după-amiaza zilei. 

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!