10.7 C
Campulung Muscel
26/05/2024

Raziile trec, hoţii rămân

Săptămâna trecută, autorităţile au făcut mai multe controale mixte pe linia prevenirii şi combaterii furtului de material lemnos. Cu aceste ocazii, au fost aplicate 28 de amenzi însumând 53.000 de lei, în special, din cauza lipsei avizelor de însoţire a lemnelor sau a neconcordanţelor privind cantităţile transportate şi cele declarate. Au fost constatate 10 infracţiuni de tăiere a arborilor fără drept (furt), fiind confiscată cantitatea de 911 metri cubi de lemne, plus 25 motofierăstraie, 18 atelaje hipo şi o autoutilitară ARO. Problema este că furturile continuă în pădurile din Muscel. Numai în patru zile, de duminică, 22 noiembrie, şi până miercuri, 25 noiembrie, poliţiştii şi jandarmii au confiscat aproape 60 de metri cubi de masă lemnoasă, diferite esenţe. Infractorii au fost amendaţi, conform Legii Silvice, cu câte 2.000 de lei fiecare, le-a fost confiscat lemnul, iar, zilele următoare, o vor lua de la capăt. Dacă nu se va lăsa cu condamnări, nu va fi stopat curând acest fenomen. 

Procurorul Ionel Cotovelea a coordonat acţiunea de la Dragoslavele

Acţiunea de amploare de joi, 19 noiembrie 2015, a poliţiştilor musceleni a lovit puternic în mafia pădurilor din Nord-Estul judeţul Argeş. În cei 26 de ani de la Revoluţie este pentru prima dată când oamenii legii s-au mobilizat şi au iniţiat o operaţiune de amploare menită să-i tragă la răspundere pe unii dintre cei care au făcut ravagii prin codrii falnici ai Muscelului, aducându-i la stadiul de păduri de „cioate”, ce alcătuiesc peisaje dezolante. Şi nu vorbim numai de rudarii băgaţi de-atâtea ori la înaintare atunci când se pune problema vinovaţilor pentru comiterea fărădelegilor silvice, ci şi de cei care au fost, de cele mai multe ori, capul răutăţilor: pădurari şi oameni de afaceri. A fost nevoie de un procuror tânăr şi ambiţios, neimplicat în jocuri de culise, Ionel Cotovelea, sosit, la începutul acestui an, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung, care să spargă buboiul mafiot ce a crescut încet şi sigur, cu ţâţâni adânci, pe trupurile pădurilor muscelene, cândva pline de viaţă, dar acum aflate în suferinţă. Buba s-a spart, dar nu s-a vindecat şi nici nu se va vindeca prea curând, pentru că sistemul imunitar al codrilor este slăbit. Ei suferă de multe boli ascunse şi nu mai au capacitatea de autovindecare. De aceea a fost nevoie de o intervenţie extremă, cu procurori şi poliţişti.

Nu are gater niciun membru al Consiliului Obştei Moşnenilor Dragosloveni 

Profesorul Marcel Mogoş, preşedintele Consiliului de Administraţie al Obştei Moşnenilor Dragosloveni, a ţinut să ne facă precizarea că niciun membru din Consiliul de Administraţie al Obştei nu are instalaţie de debitat buşteni, adică gater. Menţiunea vine în urma articolului publicat în ediţia trecută a ziarului: „9 bărbaţi vor sta după gratii 30 de zile pentru infracţiuni silvice”, în care se menţionează că „cei percheziţionaţi au fost bănuiţi că, în perioada 2014-2015, ar fi tăiat ilegal şi sustras aproximativ 1.900 metri cubi de material lemnos, cu ajutorul unor angajaţi din cadrul Ocolului Silvic Privat Dragoslavele”. Cel mai probabil, confuzia a pornit de la numele unuia dintre bărbaţii reţinuţi vineri, 20 noiembrie, Ionuţ Ciopleiaşi, care este fiul profesorului Ion Ciopleiaşi, membru în Consiliul de Administraţie al Obştei, alături de Petre Jotu, fostul secretar al comunei Dragoslavele, şi Ion Băcioiu. Profesorul Marcel Mogoş ne-a mai spus: „De-a lungul timpului, am semnalat nereguli, am participat împreună cu Poliţia la confiscări de materiale. Eu sunt preşedintele Consiliului de Administraţie din 2002. În cazul dosarului nou deschis, lăsăm organele abilitate să-şi facă datoria şi aşteptăm să aflăm concluziile, deznodământul. Nu putem să grăbim noi anchetele sau deciziile unei instanţe.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!