În afară de amenzi, în urma verificărilor, se vor închide spaţii destinate publicului şi în municipiul nostru?
După tragicul incident din “Colectiv”, Guvernul a luat decizia ca în toate cluburile, bazarurile, sălile de spectacol din ţară, restaurantele şi toate clădirile destinate spaţiului public, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă să verifice dacă patronii respectă normele de prevenire şi stingere a incendiilor şi dacă au toate autorizaţiile în ordine. În ceea ce îi priveşte pe patronii noştri, începând din această săptămână, “musafirii” le bat la uşă ca să le controleze localul. Inspecţia de Prevenire, cu ajutorul Jandarmeriei şi Poliţiei, a demarat pe întreg teritoriul Câmpulungului controale, iar pompierii vor verifica amănunţit dacă sunt în ordine toate elementele necesare prevenirii unui incendiu.
„Facem un plan de cunoaştere a obiectivelor, pentru pregătirea noastră, în cadrul căruia vor fi verificate toate cluburile, ca să ştim ce să facem când acţionăm, dar Inspecţia de Prevenire din cadrul ISU a început deja controalele în Piteşti. Vor demara controale la nivelul municipiului Câmpulung. Săptămâna trecută, a fost un control, la un club, care s-a lăsat şi cu amendă. Urmează alte controale în toate cluburile şi sălile.”, a declarat maiorul Cristian Bărbulescu, şeful Detaşamentului de Pompieri Câmpulung. Pompierii fac o serie de verificări, excluzând documentele, dar se controlează căile de acces, hidranţii exteriori şi interiori, dacă se respectă capacitatea. Marţi dimineaţă, pompierii au verificat cele două cluburi din incinta Casei de Cultură “C.D. Aricescu”.
În caz de incendiu, pot apărea complicaţii la hidranţi, din cauza instalaţiei antice
Cu aceste descinderi ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă pe capul patronilor şi comercianţilor, ne confruntăm cu un inconvenient. Indiferent cât de bine stau cluburile, terasele sau pub-urile din oraş, la un incendiu, hidranţii se pare că sunt o problemă, care nu şi-a găsit în totalitate rezolvarea. Peste 30% din ei sunt vechi sau nefuncţionali. O avarie s-a ivit săptămâna trecută, când se făceau verificări pentru Balul Bobocilor: unul dintre dispozitive a cedat în faţa pompierilor. Lucru îngrijorător, pentru că, la intervenţia pompierilor, dacă aceştia nu vor fi funcţionali, se pot întâmpla scenarii ce nu-şi au rostul a fi imaginate. Totul din cauza instalaţiei de apă, ce necesită înlocuire cât mai repede.
„Este vorba de hidrantul din zona Casei de Cultură, noi, totdeauna, îi verificăm şi pe cei stradali, dar şi din interiorul obiectivelor. A fost o problemă nu din vina noastră, de mult era o deficienţă acolo de care nu am ştiut. Cei de la Edilul ne-au reproşat că trebuia să-i întrebăm pe ei. Noi ne-am făcut treaba, am verificat dacă funcţionează hidrantul şi nu am mai putut să-l închidem, iar cei de la Edilul au promis că vor lua măsuri de înlocuire a lui. Din cauza instalaţiei vechi, care există în oraş, sunt inevitabile şi astfel de manevre, care să ducă la defectarea unor hidranţi.”, a declarat maiorul Cristian Bărbulescu.
Aceşti hidranţi vechi trebuiesc cât mai urgent înlocuiţi, căci nu mai pot fi reparaţi. Bugetul local a alocat bani pentru achiziţionarea unor noi dispozitive. Edilul îi va înlocui pe cei ieşiţi din uz cu hidranţii supraterani. Avantajul este mult mai mare, pentru că vor putea fi folosiţi cu uşurinţă, nu se vor mai parca autoturisme pe ei, sunt în afara trotuarului. Momentan, numărul lor, în oraş, este de 20. De doi ani, au început lucrările de montare.
Prevederile stricte privind respectarea normelor securităţii la incendiu i-au lăsat pe elevii nemulţumiţi afară la bal
Problema legată de Balul Bobocilor al liceenilor de la “Dinicu Golescu”, când mai mulţi tineri s-au declarat nemulţumiţi că au rămas pe afară, se pare că a fost declanşată de decizia luată de către pompieri, din cauza capacităţii sălii, ce era deja la limită.
„Noi nu am mai lăsat să intre copii mai mult decât capacitatea sălii respective, mai exact 500 de persoane aveau acces. Din demontarea unor scaune s-a ajuns la o capacitate mai mică, dar sala “C.D. Aricescu” are prevăzut acest număr de 500 de persoane. De aceea, când am considerat noi să oprim intrarea, am oprit accesul. Ei au fost supăraţi, că au vândut mai multe bilete decât capacitatea, dar aici nu este vina noastră. Am făcut aceste lucruri, pentru că ne-au solicitat ei să venim. Dacă nu ne chemau, nu ştim noi peste tot ce activităţi se desfăşoară, e un lucru bun că ne-au solicitat.”, a declarat maiorul Cristian Bărbulescu.
Bazarul din Piaţa Centrală, mistuit de flăcări de două ori!
În urma acestor verificări, momentan, la nivelul municipiului, nicio bârfă nu vuieşte prin târg. S-a dus vorba doar despre un club, că ar fi fost amendat. Mare mirare ar fi ca toate clădirile controlate până în prezent să rămână deschise şi să respecte toate normele de prevenire a incendiului! Deja în ţară au fost închise mai multe localuri care nu respectau legea, iar, spre norocul unor patroni, situaţia nu a fost atât de gravă, încât li s-au scuturat doar buzunarele pentru amenzi, urmând să reglementeze neregulile. Având în vedere situaţia bazarurilor din ţară, care, în urma inspecţiilor, au lăsat în stradă mii de comercianţi, nici la noi lucrurile nu stau tocmai roz. În 2006, a ars tot bazarul din cauza unui reşou în priză. S-a întâmplat la finele lunii noiembrie, în cursul unei nopţi de joi spre vineri, când a izbucnit un incendiu de proporţii. Pagubele au fost imense, de ordinul sutelor de milioane de lei vechi. Toată marfa expusă a fost mistuită de foc. Pe ultima sută de metri, unii dintre comercianţi au reuşit să mai salveze ceva. Bazarul se întinde pe o suprafaţă apreciabilă şi era compartimentat în mai multe standuri, în care la vânzare erau expuse haine, pantofi şi alte obiecte. În perioada respectivă, cei mai mulţi câmpulungeni optau să-şi umple şifonierele cu haine cumpărate de aici, era unul dintre locurile cele mai frecventate din oraş. Programul era normal – standurile erau deschise dimineaţa şi se închideau seara, iar, pe timpul nopţii, nimeni nu putea pătrunde în interior. Nenorocirea s-a produs noaptea, însă abia la ivirea zorilor s-a dat de veste despre ceea ce s-a întâmplat. Fiind un bazar modern, acesta avea geamuri şi uşi de termopan, iar pe lângă alarmele de siguranţă împotriva infractorilor, acesta era dotat şi cu alarme pentru fum. Acestea funcţionau pe bază de senzori şi erau conectate la o firmă de protecţie şi de pază, care avea ca obiectiv şi acest bazar.
Banii investiţi în marfă s-au făcut cenuşă
Din păcate, doar spre dimineaţa, în jurul orei 06.00, alarmele de fum au început să sune. Primii care au sosit la faţa locului au fost agenţii de la firma de pază şi protecţie, care au cerut ajutorul pompierilor, care s-au luptat cu flăcările, reuşind să stingă focul. În urma acestui incident, a rămas în urmă o imagine de coşmar, marfă arsă şi resturi carbonizate. Oamenilor nu le-a venit a crede că agoniseala lor, mica afacere pe care şi-au încropit-o, a fost înghiţită de foc. Potrivit cercetărilor poliţiştilor şi pompierilor, reşoul uitat în priză s-a încins, a făcut scurtcircuit şi de aici toată nenorocirea a pornit. A fost unul dintre cele mai mari incidente, cei 27 de comercianţi au suferit pierderi de 300-500 milioane vechi fiecare, iar coşmarul nu avea să se oprească aici.
Ghinionul s-a repetat şi în 2009
Autorităţile, cu toate că au văzut cu proprii ochi pagubele şi nenorocirea abătută asupra comercianţilor, s-au înduioşat de lacrimile acestora, fapt pentru care i-au mai lăsat să funcţioneze în acel spaţiu. Însă, la trei ani distanţă, al doilea necaz avea să le facă iar viaţa grea. De data aceasta, s-a presupus că scânteia ce a produs flama a sărit din „Terasa lui Ionică”, plină de aparatură electrocasnică şi neomologată. Întreg focul s-a extins spre marfa comercianţilor. Pompierii anunţaţi destul de târziu, ajunşi la faţa locului, nu au mai putut recupera nimic. Au stins flăcările ce se extindeau spre casele învecinate. Ca şi în 2006, în standuri nu au mai rămas decât mesele de fier şi scrumul.
Spre deosebire de primul incident, când o vânzătoare a fost bănuită că, din neatenţie, a pornit tot incendiul, de data aceasta, comercianţii au dorit să li se facă dreptate. Cum totul s-a întâmplat cu 10 zile înainte de Crăciun, forfota cumpărăturilor era în toi şi aceştia sperau la o vânzare substanţială a mărfii, dar, din păcate, sărbătorile i-au găsit cu împrumuturile făcute pentru hainele distruse.
În prezent, bazarul e prevăzut cu centrală termică, pentru a se preveni încă un scenariu ca în 2006. Însă şicanările dintre comercianţi nu s-au încheiat, două dintre vânzătoare au expus problema apărută recent la nivelul bazarului cu privire la încălzire şefului pieţei, Ion Vlădescu. Nemulţumirea pleacă de la faptul că, şi în zilele în care bazarul e închis, centrala funcţionează şi consumă foarte mult. Totodată, în timpul programului, când se vinde marfa, unii dintre comercianţi vor o temperatură mai mare sau mai mică şi fiecare se joacă după bunul plac cu ambientul centralei. Ideea celor două presupune un acord între toţi comercianţii, fără divergenţe de opinii: să se facă un program semnat de toată lumea, care să conţină orele în care funcţionează centrala şi nivelul temperaturii.