4.1 C
Campulung Muscel
10/11/2024

Peste 6.000 de musceleni sunt donatori de sânge

Se încearcă pe toate căile ca numărul de donatori de sânge, la nivelul ţării, să crească considerabil. Tocmai pentru că solicitările sunt mult mai mari, din cauza lipsei acestei surse constante, care oferă viaţă pacienţilor aflaţi la ananghie, mor oameni pe capete. Referitor la  subiectul transfuziilor de sânge, şeful secţiei, dr. Marius Georgescu, ne-a adus la cunoştinţă beneficiile unei simple donări. Persoanele care pot dona sânge se încadrează într-o limită de vârstă, mai exact 18-65 ani. La unitatea medicală, donatorul trebuie să posede cartea de identitate, să fie odihnit, bine hidratat, să consume un mic dejun lejer, să evite băuturile alcoolice, fumatul şi alimentele grase, igiena e o cerinţă la fel de importantă. Sinceritatea e un factor foarte însemnat, indicat ar fi ca fiecare persoană care doreşte să i se facă o transfuzie de sânge, înainte de toate, nu trebuie să ascundă anumite boli pe care le-a avut.

În cazul în care ar ascunde, de exemplu, o hepatită: „Noi, din primele analize pe care le facem, determinarea grupei de sânge, a hemoglobinei şi a glicemiei, nu putem observa că are hepatită. Ulterior, facem o baterie de teste de laborator şi identificăm că a avut virusul de hepatită B sau C şi aruncăm punga cu sângele donat. Contează foarte mult sinceritatea, pentru că nu ne pune şi pe noi în dificultate.”, a declarat Marius Georgescu. Un risc există şi pentru cadrele medicale, care, în timpul recoltării, se pot înţepa din greşeală şi se pot contamina cu bolile ascunse ale donatorilor. Testarea sângelui nu se face doar acelora care au boli, ci tuturor pungilor, tocmai pentru a nu pune în primejdie viaţa pacientului care aşteaptă de pe patul de spital picătura care îi oferă viaţa.

Cantitatea de sânge recoltat fiecărei persoane doritoare de donare este de 450 ml. Indicat ar fi ca numărul să fie considerabil, tocmai că, pe plan naţional, a crescut solicitarea, sunt din ce în ce mai multe intervenţii chirurgicale care necesită cantităţi mari de sânge şi trebuiesc procurate. În ceea ce priveşte centrul nostru de donare din Câmpulung, medicii s-au confruntat cu tot felul de situaţii, cu boli venerice, în special sifilisul, din fericire, SIDA nu a mai fost aşa „prezentă” ca altădată. 

La fiecare donare, se primesc scutire de o zi şi 7 bonuri valorice cu valoarea totală de 70 de lei. Pentru  foarte multe persoane, această cantitate de sânge donată face bine la sănătate, este ca o regenerare, plus analizele, care sunt gratuite. Au fost cazuri ale unor persoane care au dorit să li se recolteze sânge, tocmai pentru aceste analize, care, în mod normal, costă mult. „Sunt persoane care donează anual pentru a-şi face carnetul de sănătate. Toate analizele pe care le facem aici le trecem în acest carnet.”, a declarat şeful secţiei de transfuzii sânge.

Bineînţeles că există şi o lege care prevede că un donator fidel, care solicită în repetate rânduri acest lucru, are o limită. Bărbaţii pot dona de 5 ori pe an, iar femeile de 4 ori, tocmai pentru ca organismul să aibă timp să se regenereze. “Sunt persoane cu poliglobulie, adică sângele prezintă un număr ridicat de globule roşii, prin capilarele subţiri acestea circulă foarte greu, corpul simte această aglomerare şi prezintă anumite manifestări, inclusiv oboseală şi respiraţie greoaie. Prin donarea cantităţii de 450 ml, se obţine hemodiluţie.”, a declarat doctorul. 

Anul trecut, au fost efectuate 6.491 de donaţii de sânge 

Din fericire, zona musceleană reprezintă un punct important pe hartă, se fac anual peste 6.000 de recoltări de sânge, peste 20 de persoane fluctuează la centrul de donări, în jur la 2, 3 persoane sunt respinse pe zi, din diverse motive, ce nu îndeplinesc anumite criterii. Pungile de sânge sunt duse la Spitalul Municipal din Câmpulung, dar cantitatea cea mai mare, la Bucureşti, la centrul de transfuzii care aprovizionează toate spitalele din capitală, în special, Spitalul Fundeni, care este cel mai mare consumator din ţară. „Stăm foarte bine cu donările de sânge, suntem chiar lăudaţi. Totodată, acest oraş nu consumă cât producem noi, de aceea, merge mai departe în alte spitale.”, a declarat Marius Georgescu.

Condiţiile în care se va ţine punga de sânge sunt de natură termică, se ţine la frigider, unde nu trebuie să depăşească sub 0 grade şi nici peste 6 grade, pentru că se poate hemoliza şi contamina. Totodată, nu trebuie ţinută pe stoc mai mult de 42 de zile.

În urma unei donări, soţul a aflat că rodul lui, de fapt, e făcut din flori

Cadrele medicale, de-a lungul carierei, s-au întâlnit şi cu situaţii neprevăzute, cum ar fi o întâmplare în care fiica unei familii care opta frecvent pentru donare a descoperit, la analiza care determină aflarea grupei sanguine, că nu o dobândeşte de nicăieri, cel mai probabil, se trăgea sângele din venele altui bărbat. Ei bine, se pare că, doar dintr-un simplu gest nobil de a oferi viaţă aproapelui, unii sunt surprinşi să afle anumite adevăruri nebănuite. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!